הקשר בין חלב וויטמין D ובין משקל התינוק בלידה (CMAJ)

ממחקר חדש עולה כי קיים קשר בין צריכת חלב וויטמין D במהלך ההריון ובין משקל התינוק בלידה. חלק מהנשים ההרות מקבלות המלצה או בוחרות להגביל את צריכת החלב ועשויות שלא ליטול תוספים מתאימים. החוקרים שיערו כי הגבלת חלב אם בזמן ההריון, שיכול להקטין את צריכת החלבון, הסידן, Riboflavin וויטמין D, עשויות להצביע על סיכון בריאותי בשל הקטנת משקל היילוד בלידה.

החוקרים בדקו את צריכת החלב בנשים בגילאי 19-45 (</=250 mL/day), והשוו בין נשים אלו ובין תינוקות לאמהות עם צריכת חלב גדול מ-250 מ”ל ליום (כוס אחת). מנתוני הלידה השיגו את המידע באשר למשקל בלידה, משך והיקף הראש.

בהשוואה לנשים שצריכו למעלה מ-250 מ”ל חלב ליום (n=207), המשקל בעת הלידה של יילודים לנשים שצרכו 250 מ”ל חלב ליום או פחות (n=72)  היה נמוך יותר (3410 לעומת 3530 גרם, P=0.07). עם זאת, אורך התינוק והיקף הראש היו דומים בשתי הקבוצות. בנוסף, זוהתה צריכת חלבון וויטמין D נמוכה, נשים עם צריכת חלב נמוכה.

מניתוח התוצאות לפקטורים מנבאים ידועים למשקל יילוד בזמן הלידה, עולה כי הן צריכת החלב והן צריכת ויטמין D היו פקטורים מנבאים משמעותיים של משקל הלידה. כל כוס חלב נוספת ביום הביאה לעליה של 41 גרם במשקל היילוד בלידה (95% CI = 14-75.1 g), וכל מיקרוגרם נוסף של ויטמין D הביא לעליה של 11 גרם במשקל היילוד בלידה (95% CI = 1.2-20.7g). צריכת חלבון, Riboflavin, וסידן לא היו פקטורים מנבאים משמעותיים של משקל היילוד בלידה.

קיים קשר בין צריכת חלב וויטמין D במהלך ההריון ובין משקל היילוד בלידה, בלא תלות בגורמי סיכון אחרים. הגבלת צריכת חלב מעושר או ויטמין D במהלך ההריון הביאה לירידה במשקל היילוד בלידה בנשים בריאות, משכילות, לא-מעשנות. זהו ממצא חשוב מאחר שמספר הנשים המגבילות את צריכת החלב בזמן ההריון הולך וגדל, מתוך אמונה שדבר זה יביא לירידה בצריכת השומנים, יצמצם את העליה במשקל, יטפל בחסר לקטוז שאיבחנו בעצמן או ימנע מילדיהם לפתח אלרגיות.

מגבלות המחקר כללו השתתפות של 24% בלבד מהנשים שדיווחו על הגבלת צריכת החלב, והעדר דגימות דם של האם והיילוד לבדיקת רמות ויטמין D.

ברור כי ההמלצות הנוכחיות להגבלת צריכת חלב מעושר אינן מתאימות לנשים המתגוררות באזורים גיאוגרפיים בהם המרת 7-dehydrocholecalciferol לויטמין D פעיל בעור מוגבלת מבחינת עונות השנה. חלב מועשר מהווה מקור חשוב של ויטמין D וסידן, ותורם לצריכה הולמת של חלבונים. רופאים צריכים לתחקר נשים הרות באשר לצריכת חלב מועשר ומולטי-ויטמינים, בעיקר אלו המכילים ויטמין D, במטרה למנוע את הסיכון למשקל לידה נמוך כתוצאה מצריכה בלתי-מספקת, עיקר באזורים ובתקופות בהן אין חשיפה מספקת לשמש.

במאמר מערכת נכתב כי מדובר בתצפית מעניינת וחשובה מאוד, קבוצת חוקרים אחרת בודקת את תוספי ויטמין D של עד 4000 יחידות ויטמין D3 ביום במהלך ההריון.

חשיבות המחקרים הללו נעוצה באמונה כי חשוב לקבוע את הדרישה האמיתית לויטמין D במהלך ההריון לא רק עבור מערכת השלד של האם והתפתחות שלד העובר, אלא גם להטבעה עוברית שעשויה להשפיע על ההתפתחות הנוירולוגית, התפקוד החיסוני ונטיה למחלות כרוניות בשלב מאוחר יותר בחיים, כמו גם זמן קצר לאחר הלידה.

CMAJ. Posted online April 25, 2006.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה