הנחיות חדשות לטיפול בילדים הסובלים מכאב בטן כרוני (Pediatrics)

תת-ועידה של ה-American Academy of Pediatrics (ה-AAP) וה-North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition מפרסמת דיווח קליני שבו הנחיות לרופאים המטפלים בילדים הסובלים מכאב בטן כרוני.

חברי תת הועידה כותבים כי ילדים ומתבגרים הסובלים מכאב בטן כרוני מהווים אתגר לנותני הטיפול. הם מוסיפים כי הילדים ובני משפחותיהם חווים מצוקה וחרדה שעלולה להפריע לחיי היום-יום שלהם וכי למרות שכאב בטן כרוני בילדים נחשב לרוב להפרעה תפקודית ולא למחלה אורגנית, ישנו מחסור במידע שמונע מתן טיפול יעיל.

ההמלצות בדיווח הקליני מבוססות על עדויות שהתקבלו ועל דיווח טכני וגם על דעתם המשותפת של חברי הועידה. אולם, תת-הועידה מציינת כי ההמלצות אינן מתוות דרך טיפול יחידה או משמשות כסטנדרט לטיפול הרפואי וכי יש להתחשב בנסיבותיו האישיות של כל חולה.

למרות שההגדרה הקלאסית של כאב בטן כרוני המשמשת בארבעת העשורים האחרונים מבוססת על קריטריונים של 3 אפיזודות של כאב שהפריע לתפקוד בתקופה של 3 חודשים, הכותבים מציעים כי במסגרת הרפואית, כאב שנמשך יותר מחודש או חודשיים נחשב גם הוא לכרוני.

ההמלצות הספציפיות שפורסמו הינן:

המונח “כאב בטן נשנה” איננו מתאים לשימוש. כאב בטן תפקודי, הוא הגורם השכיח ביותר לכאב בטן כרוני, והוא האבחנה הספציפית השונה מגורמים אנטומיים, זיהומיים, דלקתיים או מטבוליים לכאב בטן. קטגוריות ספציפיות יכולות לכלול דיספלסיה תפקודית, תסמונת מעי רגיז, מיגרנה בטנית, או סינדרום של כאב בטן תפקודה.

ללא צורך בבדיקה אבחנתית נוספת, ניתן לאבחן ילדים בגילאי 4-18 שנים הסובלים מכאב בטן כרוני, על-פי העדרם של סימפטומי אזהרה, בדיקה גופנית תקינה ובדיקות צואה שליליות לדם.

סימפטומי אזהרה המעודדים ביצוע בדיקות אבחנתיות נוספות יכולים להיות אובדן משקל, אובדן דם במערכת העיכול, הקאות, עליה לא מוסברת בחום, היסטוריה משפחתית של מחלת מעיים דלקתית, או ממצא גופני לא מוסבר או לא תקין. סימני אזהרה אחרים הינם הגדלת כבד או טחול, רגישות בחוט השדרה ואי-תקינויות פרי-אנאליות.

במידה והכאב מפחית את איכות החיים, יש לערוך בדיקה המבטיחה העדר הימצאות מחלה אורגנית.

יש להתייחס לגורמים פיזיולוגיים במהלך האבחנה והטיפול, למרות שהם עלולים שלא לסייע להבחין בין מחלה אורגנית לבין כאב תפקודי.

חינוך משפחתי הוא חלק חשוב מהטיפול, ויש להשתמש בשפה פשוטה ולהסביר שהכאב אמיתי, למרות שככל הנראה הוא איננו נובע ממחלה כלשהי.

מטרות הטיפול צריכות להיות החזרת התפקוד התקין וחזרה לבית הספר, ולא העלמת בעית הכאב.

הטיפולים התרופתיים צריכים להנתן במסגרת טיפול משולב, אינדיווידואלי להקלת הסימפטומים בחולה. ניתן להפחית את תדירות הסימפטומים או חומרתם באמצעות מתן תרופות לזמן מוגבל, כגון: טיפול מפחית חומציות, טיפול נוגד עוויתות, טיפול מרפה שרירים חלקים, מינון נמוך של תרופות פסיכיאטריות, או משלשלים לא סטימולנטים או נוגדי שלשול.

מחקר נוסף דרוש בכדי להגדיל את הידע אודות הבעיה. החוקרים ממליצים על תאור מפורט של הסימפטומים, העבודה והממצאים, תוך שימוש במדדים תקפים, הערכת ההבדלים בין תת-קבוצות של חולים עם סימפטומים שונים, מחקר באוכלוסיות מגוונות.

החוקרים מסכמים כי לאור מיעוט הממצאים המצויים בספרות בנושא זה, ישנו צורך בעריכת מחקרים לבדיקת התערבויות בילדים הסובלים מכאב בטן תפקודי. בנוסף, החוקרים מציינים כי קיים צורך בפיתוח תרופות המשנות את התפקוד הסנסו-מוטורי במערכת העצבים האנטרית, ולבדוק את יעילותם בילדים ובמתבגרים אלה, וכי יש לבחון מחדש את תפקידם של תרופות נוגדות דיכאון.

לידיעה במדסקייפ

Pediatrics. 2005;115:812-815, e370-e381

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה