דיאטה עשירה בכרוב עשויה למנוע התפתחות סרטן השד / פרופ’ זכריה מדר עורך מדור תזונה

בכנס הרביעי של החברה האמריקאית למחקר בסרטן שהתקיים בסוף אוקטובר 2005 בבולטימור, ד”ר Pathak מאוניברסיטת New Mexico, ערכה מחקר בנושא שבכותרת בו ודווח שנשים צעירות הצורכות ארבעה או יותר של Serving (400 גר’) לשבוע כרוב לא מבושל או מבושל בצורה מתונה מאוד (מאודה) יכול להוריד באופן משמעותי התפתחות סרטן השד.

החוקרים השוו בין מבוגרות שצרכו 150 גר’ כרוב או פחות לאלו שצרכו 500-400 גר’ ליום; בהשוואה זו עולה; שנשים שצרכו את הכמות הגדולה של כרוב; התפתחות הסרטן בגיל המבוגר הייתה נמוכה ב- 72%.

החוקרים המשיכו לטעון שנשים אשר מתחילות לצרוך כרוב מגיל צעיר, “יהנו” מהאפקט המגן של הכרוב כנגד התפתחות הסרטן בגיל המבוגר, זאת באם יגבירו עם הגיל את צריכת הכרוב.

המחקר נערך בנשים ממוצא פולני ואשר נולדו בפולין אך היגרו לארה”ב. המחקר היה רחב היקף מבחינת מספר המשתתפות.

כל משתתפת קבלה שאלון תזונתי שהעריך את צריכת הכרוב כאשר היו גיל 13-12 שנים וכן כאשר היו בגיל מבוגר. הנשים סווגו כצרכניות כרוב נמוכות (125 גר’ לשבוע או פחות) ולצרכניות מתונות (150 300 גר’ לשבוע).

בהשוואה לצרכניות כרוב בכמות מעטה, ה- odds ratio להתפתחות סרטן השד למבוגרים שצרכו הרבה כרוב הוא 0.28. במילים אחרות, אלו שצרכו את הכרוב בכמות הגבוהה הראו אפקט מגן כנגד התפתחות סרטן השד.

צריכה מתונה עדין אף היא יכולה להפחית את הסיכון אך בתנאי שבגיל מבוגר הגבירו הצרכניות את צריכת הכרוב. אפילו אלו שצרכו כמות קטנה של כרוב בצעירותן אבל הפכו להיות צרכניות יתר של כרוב גם הן הראו נטיה אך לא בעלת משמעות סטטיסטית לירידה בסיכון בהתפתחות סרטן השד.

בכרוב מצויים שני מרכיבים אנטיקרצינוגנים גלוקוזינולט (glucosindates) ומירוזינז (myrosinase).

מאחר ובמהלך הבישול נגרמת דנטורציה של אנזים מירוזינז; וכן הפחתת בזמינות של גלוקוזינולט, צריכת הכרוב סווגה ככרוב לא מבושל ,(raw) מבושל לזמן קצר (מאודה) ומבושל לזמן ארוך. עדיף לכן לצרוך את הכרוב טרי ולא מבושל.

המקור לידיעה זו:

AACR 4+h Annual Conference on Frontier in cancer prevention

נספח

ירקות (Cruciferous) הם המקור התזונתי של גלוקוזינולטים שזו קבוצה גדולה של גפרית המכילים גליקוזידים.

תרכבות אלו נשארות שלמות (intact) אלא גם מביאים אותם במגע עם האנזים myrosinate לאחר ערבוב מזון או לעיסת הירקות. אנזים זה משחרר גלוקוזינילטים ותוצרים אחרים כולל isothiocyanates.

תרכובות אלו מאד פעילות כ- inducers לאנזימים בפזה 2. האיזותיאוציאנתים מסוגלות גם לעכב מיטוזה ומעודדות אפיפטוזיס בתאים סרטניים הומניים. עובדות אלו הוכחו   in vitro  וכן  .in vitro

גלוקוזינולטים; מפורקים ע”י האנזים שמקורו מהצמח, כל זה מתרחש במעי או ע”י האנזים ממקור בקטריאלי בקולון. האיזותיאוציאנתים נספגים ממערכת העיכול.

                         

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה