מחקר ישראלי חדש מציג נתונים חדשים העשויים לסייע בדילמה של החדרת PEG /מאת ד”ר רימון

מחקר ישראלי שפורסם השבוע ע”י כותב שורות אלה, בעיתון בריטי ידוע (Age and Ageing ) משפר את הבנתנו בנושא ה- PEG ומקל על קבלת ההחלטה לגבי החדרתו.

ידוע כי זקנים רבים סובלים מתת-תזונה, בעיקר משתי סיבות עיקריות:

  • קושי בבליעה על רקע נוירולוגי.

  • 2. קושי באכילה על רקע של הבנה לקויה (דמנסיה)

  • מחקרים לגבי קושי בבליעה, הראו תועלת ל- PEG מול זונדה. לגבי קושי באכילה עקב דמנסיה, לא בוצעו מחקרים פרוספקטיביים מבוקרים עד היום עקב הבעיה המוסרית.

    קשה לקחת חולים שלא מסוגלים לאכול ולתת להם לרדת במשקל בלי טיפול עד שימותו. מצד שני, עבודות תצפית הראו שחלק ניכר מהחולים הדמנטים מתים זמן קצר לאחר החדרת ה- PEG (בין 20% ל- 50% תמותה תוך חודש).

    ברור לכולם שההחדרה עצמה היא פעולה פשוטה וקלה שאיננה הגורם לתמותה. המחשבה שעמדה מאחורי קיום המחקר היא שמדובר למעשה בחולים קשים  מאד, כך שאם ניתן היה לזהות אותם מראש, אפשר היה לוותר על החדרת ה- PEG, וכך היינו חוסכים להם פעולה חודרנית מיותרת,  ולמערכת הבריאות – כסף.

    במחקר הנוכחי נערך מעקב אחרי 674 חולים לאחר החדרת PEG ועד למותם. האינדיקציות להחדרת ה- PEG היו 54% קושי בבליעה, 41% קושי באכילה על רקע של דמנסיה, 11% אספירציות חוזרות, 4% מצב הכרה ירוד ו- 2% ממאירות של הראש והצואר.

     הגיל הממוצע היה 81 שנים, 42% גברים, כשמקור ההפניה היה מהקהילה ב- 19%, מבית חולים 36% וממוסדות לאישפוז ממושך 45%.

    משך מעקב ממוצע היה 538 ימים. סיבוכים מוקדמים היו ב- 1.6% מתוכם 0.3% תמותה.

    5 גורמים נמצאו בניתוח כקשורים לתמותה מוגברת לאחר החדרת ה- PEG :


  • מין זכר


  •  קושי באכילה על רקע דמנסיה


  •  הפניה מבית חולים לביצוע


  •  סוכרת


  •  וגיל מעל 80 שנה.

  • החציון של תוחלת החיים אצל חולי סוכרת היה 126 ימים (הנמוך ביותר) בעוד שאצל נשים מבתי אבות הוא הגיע ל- 780 יום (p<0.001).

    הנתונים הללו אינם בהכרח מצביעים על כך שאין להחדיר PEG לחולי סוכרת או לחולים מאושפזים, אולם הם נותנים לנו כלים טובים יותר להחליט בכל מקרה ספציפי, בשיתוף עם החולה או משפחתו, מהי הדרך הטובה ביותר בשבילו מבחינת אורך החיים ואיכות החיים.

    Age and Ageing 2005 34(4):353-357; doi:10.1093/ageing/afi085

    הערת הנהלת אי-מד: ברכות לד”ר רימון והכותבים האחרים על הפרסום המכובד בכתב העת החשוב.

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

    • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

    • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

      הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

      ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

    • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

    • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

    • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

    • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

      צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

      בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

    • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

      הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

      דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה