לחיילי מלחמת המפרץ עלייה בסיכון לפיברומיאלגיה, עייפות כרונית, מחלות עור ודיספפסיה (Ann Intern Med)

מלחמת המפרץ קשורה לעלייה בסיכון לפיברומיאלגיה, עייפות כרונית, מצבי עור ודיספפסיה, על פי תוצאות מחקר שפורסם בגיליון יוני של Annals of Internal Medicine.

אנשי צבא ארה”ב דיווחו על סימפטומים שונים לאחר מלחמת המפרץ ב-1991, אומר ד”ר איסן ושותפיו. עם זאת, השכיחות ארוכת הטווח של הסימפטומים נשארה שנויה במחלוקת.

המחקר נערך 10 שנים לאחר מלחמת המפרץ וכלל 1,061 יוצאי צבא שהשתפו ו-1,128 יוצאי צבא שלא השתתפו במלחמה. תוצאות עיקריות היו פיברומיאלגיה, תסמונת העייפות הכרונית, מחלות עור, דיספפסיה, בריאות הקשורה לאיכות חיים, יתר לחץ דם, מחלות ריאה חסימתיות, כאבי מפרקים ונוירופתיה פריפרית.

4 מ-12 המצבים היו שכיחים יותר בקרב אלו שהשתתפו במלחמה: פיברומיאלגיה (2% לעומת 1.2%), תסמונת העייפות הכרונית (1.6% לעומת 0.1%), מחלות עור (34.6% לעומת 26.8%), ודיספפסיה (9.1% לעומת 6%).

10 שנים לאחר מלחמת המפרץ, בריאותם של יוצאי הצבא שהשתתפו במלחמה דומה לזו של אלו שלא השתתפו בה. עם זאת, השתתפות במלחמה קשורה לעלייה בסיכון לפיברומיאלגיה, עייפות כרונית, מצבי עור ודיספפסיה וירידה לא משמעותית סמדד מרכיב גופני SF-36.

מיגבלות המחקר כללו אחוז השתתפות נמוך יחסית, ביאס; כישלון לזהות מחלות שעברו לפני המחקר, איסוף מידע המתמקד על סימפטומים שדווחו על ידי חיילים שהשתפו במלחמה; העדר סמיות, גודל מדגם מוגבל; כישלון לקבוע הבדלים באחוזי תמותה וסיבות לתמותה בחיילים שלא השתתפו במחקר.

על מספקי שירותי הבריאות לשים לב במיוחד למצבים אלו בבדיקת חיילים משוחררים. יש צורך במחקרים נוספים.

במאמר מערכת מתאר ד”ר קורמרוף את הממצאים אלו הינם הוכחה מוצקת כי אנשי צבא ממספר מדינות ששתתפו במלחמת המפרץ נמצאים בסבירות גבוהה לסבול לסימפטומים דומים. עם זאת, אין הוכחה משכנעת כי לסימפטומים תסמונת ייחודית.

על מדינה ששולחת חייליה למלחמה חובה לבחון את המחלות המתרחשות אחריה, לא רק פציעות טראומטיות. לא נעשו נסיונות סיסטמים להבין את המחלות כמו תסמונת מלחמת המפרץ, שחזרו מאז מלחמת האזרחים. לחיילים מגיע טוב יותר.

Ann Intern Med. 2005;142:881-890, 938-939

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת: אמנם המחקר עוסק בחיילים אמריקאים, אך נראה שלצערנו, כמדינה למודת מלחמות, הוא גם אקטואלי וחשוב במקומותינו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה