קליטת סידן כגורם ביצירת אבנים בכליות

אנשים עם אבנים בכליות של סידן אוקסלט או סידן פוספט לא צריכים לקחת תוספת סידן בעצמם כפי שהוצע במחקרים קודמים, אלא צריכים לבדוק עם הרופא שלהם בכדי לקבוע את אופי התזונה הטוב ביותר בשבילם, דווח בגיליון נובמבר של Kidney International ובגיליון דמצבר של Journal of Urology.

מחקרים שפורסמו לאחרונה מראים כי כמות הסידן בשתן הוא גורם חשוב ביצירת שני סוגי האבנים בכליות. מחקרים קודמים הפחיתו בחשיבות של סידן בהשוואה לרמות אוקסלט בשתן, ואף עודדו חולים עם אבנים בכליות לצרוך יותר סידן.

לעיתים קרובות אנו רואים חולים שהומלץ להם לצרוך יותר סידן; אולם זו עלולה להיות המלצה מסוכנת למספר אנשים.

אנו רוצים להיות זהירים בהגבלת סידן בתזונה בגלל הסיכון למחלות עצם, וכן מבינים כי סידן בשתן הוא בעל אותה השפעה כמו אוקסלט בשתן ביצירת אבני סידן אוקסלט, ויש להמליץ על הגבלת סידן בחולים עם ספיגת סידן גבוהה או בינונית.

אותו הדבר גם לגבי חולים עם אבני סידן פוספט. המחקר השני הגיע לתוצאות דומות, והן כי לרמות הסידן בשתן יש השפעה חשובה ביצירת אבני סידן פופסט. דבר זה מציע הוכחה תומכת בעובדה כי אנשים עם אבני סידן פוספט עשויים להיות זקוקים לבקרה על צריכת סידן בדיאטה.

בערך 10% מהאמריקאים יסבלו מאבנים כליות בחייהם, כשגברים מושפעים יותר תכופות מנשים.

אבנים בכליות הם משקעים מוצקים הנוצרים בכליות מחומרים המופרשים בשתן. כאשר חומרי פסולת בשתן לא מתמוססים לחלוטין, חלקיקים מיקרוסקופיים מתחילים להיווצר ועם הזמן גדלים לאבנים בכליות. הסוג הנפוץ ביותר של אבנים בכליות הוא סידן בשילוב עם אוקסלט או פוספט, כאשר סידן אוקסלט הוא הסוג הנפוץ ביותר (60%) ואחריו סידן פופסט (20%).

שני המחקרים בדקו את הנתונים מ-2,200 חולים עם אבנים בכליות במשך 27 שנים. המחקר הראשון בדק נתוני 667 חולים עם אבנים מסוג סידן אוקסלט והשני בדק 133 חולים עם אבנים מסוג סידן פוספט.

סידן אינו נחשב חשוב כאוקסלט ביצירת אבנים במחקרים קודמים בגלל הבדל בקבוע היציבות, או נוסחא מטמטית, אשר שימשה לחישוב רווית סידן אוקסלט בשתן, עם תוצאות המראות כי יש למקד תשומת לב פחותה בסידן. במחקר החדש השתמשו החוקרים בקבוע יציבות חדש, הנקרא “gold standard” בתעשייה, אשר מצא כי לסידן יש תפקיד חיוני יותר.

החוקרים מעודדים את החולים לחפש את עצת הרופא לפני ההחלטה להוריד או להעלות את הסידן בדיאטה.

המסר לחולה ממחקרים אלו הוא כי אין להכליל לגבי ההמלצה לצריכת סידן כיוון שהשפעת צריכת סידן על יצירת אבן תלויה בסוג האבן, קליטת אוקסלט, נוכחות אבנים ויעילות ספיגת הסידן במעי. האתגר העתידי הוא להבין מרכיבים שונים המשנים את השפעת הגבלות הסידן על הסידן בשתן ויצירת האבנים, ולקבוע את האופן האידיאלי בשימוש תזונה ותרופות לשליטה על היפרקלציאוראה ויצירת אבנים.

לידיעה בדוקטור’ס גייד

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה