האם יש קשר בין לידה טרם המועד ולידת ילוד בעל משקל נמוך לבין תמותת עובר בתוך הרחם בהריון הבא ? מאת עורכי מדור הגינקולוגיה


Pamela J. Surkan, M.S., Olof Stephansson, M.D., Ph.D., Paul W. Dickman, Ph.D.,and Sven Cnattingius, M.D., Ph.D. ,N Engl J Med 2004;350:777-85.


רקע

תמותת עובר בתוך הרחם ( Intra Uterine Fetal Death IUFD) מהווה יותר ממחצית ממקרי המוות הסב-לידתיים (Perinatal Death). שיעור מקרי ה- IUFD הינו כ- 3-4 לכל 1,000 לידות במדינות מפותחות כגון ארה”ב או שבדיה.

ידוע כי עוברים בעלי משקל קטן לגיל הריון, כלומר מתחת לאחוזון 10 או מתחת לשתי סטיות תקן מהמשקל הממוצע, הינם בסיכון יתר ל- IUFD. כמו כן, ידוע כי היסטוריה של IUFD קשורה בהריון הבא הן לסיכון יתר ל-IUFD והן לשכיחות יתר ליילוד עם משקל קטן לגיל הריון ( Small for Gestational Age SGA).

הגיוני על כן להניח, כי חלק מהסיבות הגורמות לתמותת עובר בתוך הרחם יגרמו, בנסיבות אחרות, להולדת ילוד בעל משקל קטן לגיל ההיריון (SGA) או ללידה מוקדמת (לידה בטרם הושלמו 37 שבועות הריון). עד כה לא היה מידע אודות הקשר בין לידת ילוד עם SGA או לידה מוקדמת ובין הסיכון ל- IUFD בלידה הבאה.

מטרה

מטרת העבודה הייתה לבדוק האם יש קשר בין סיבוכי הריון ראשון: IUFD, SGA ולידה מוקדמת, ובין הסיכון להופעת IUFD בהריון שלאחר מכן.

שיטות

המחקר התבסס על מאגר הלידות השבדי (Swedish Medical Birth Register) בין השנים 1983    ל- 1997. נכללו במחקר 410,021 נשים שילדו שתי לידות. הילודים חולקו למספר קבוצות על פי משקל ושבוע הלידה: לידה מוקדמת מאוד (לידה לפני השלמת 32 שבועות מלאים), לידה מוקדמת במידה בינונית (לידה לאחר השלמת 32 שבועות הריון, אך בטרם הושלמו 37 שבועות) ולידה במועד. כאמור הילודים חולקו גם על פי המשקל: ליילודים בעלי משקל תקין וילודים שהינם SGA (ילודים בעלי משקל מתחת לאחוזון 10 או מתחת לשתי סטיות תקן מהמשקל הממוצע לשבוע הלידה). נמצא כי בהריונות הראשונים היו 1842 מקרי IUFD.

תוצאות

במהלך ההריונות השניים היו 1062 מקרי IUFD, שיעור של כ- 2.6 לכל 1,000 לידות. שיעור IUFD נע בין 2.4 לכל 1,000 לידות בנשים שילדו בהריון קודם עובר חי במועד במשקל תקין, לעומת 19 מקרי IUFD לכל 1,000 לידות בנשים שילדו בהריונן הראשון עובר SGA בלידה מוקדמת מאוד (ר’ טבלה 1).

טבלה 1 תוצאות הריון ראשון והסיכון להופעת IUFD בהריון שני.































































תוצאות הריון ראשון



תוצאות הריון שני



סה”כ


מספר מקרי IUFD (שיעור ל- 1,000 לידות)


Odds Ratio for IUFD (95% CI)


ילודים שאינם SGA





ילודים שנולדו לאחר שבוע  37


370,541


892 (2.4)


1.0


ילודים שנולדו בין שבוע 32 ל- 36


19,128


51 (2.7)


1.1 (0.8 1.5)


ילודים שנולדו לפני שבוע 32


2,012


12 (6.0)


2.5 (1.4 4.4)


ילודים SGA





ילודים שנולדו לאחר שבוע  37


11,656


56 (4.8)


2.0 (1.5 2.6)


ילודים שנולדו בין שבוע 32 ל- 36


1,991


19 (9.5)


4.0 (2.5 6.3)


ילודים שנולדו לפני שבוע 32


735


14 (19.0)


8.0 (4.7 13.7)


IUFD


1842




סה”כ


410,021


1062 (2.6)


נמצא כי לידה של ילוד בלידה מוקדמת מאוד או ילוד שהינו SGA הייתה הקשורה בתוספת סיכון משמעותית להופעת IUFD בהריון הבא, וזאת בהשוואה לנשים שילדו בהריון ראשון עובר חי במועד במשקל תקין.

בנוסף נמצאו גורמי סיכון נוספים לאירוע של IUFD : דימום טרם הלידה ( OR for IUFD 9 , 95% CI 7.4-10.8), מחלת יתר לחץ דם אימהית ( 1.5; 1.1-2.1) , Body Mass Index מעל 30 ( 2.3; 1.5-3.6) וכמו כן גיל אימהי (מעל 35 שנים), עישון ומרווח זמנים גדול בין ההריונות (מעל 72 חודשים).

לבסוף נמצא כי היסטוריה של IUFD בהריון קודם הייתה קשורה לעליה בסיכון של פי 4 להופעת IUFD טרם המועד, אך לא הייתה קשורה לסיכון יתר להופעת IUFD במועד.

דיון

נמצא כי לידת ילד ראשון שהינו SGA מעלה את הסיכון להופעת IUFD בהריון הבא. כאשר הילוד היה SGA ונולד בלידה מוקדמת הסיכוי להופעת IUFD בהריון שלאחר מכן התעצם.

המנגנון שעשוי להסביר את התוצאות איננו ברור. נראה כי גורמים סביבתיים או גורמים גנטיים עשויים להסביר את ההתאמה (הקורלציה) בין תוצאות ההיריון הראשון לזה שאחריו. ראויה במיוחד לציון העובדה כי הסיכוי להופעת IUFD בהריון שני היה נמוך יותר בנשים שבהריונן הראשון הופיע IUFD בהשוואה לנשים שבהריונן הראשון ילדו ילוד חי, SGA בלידה מוקדמת מאוד או מוקדמת במידה בינונית.

תוצאות המחקר מעניינות וחשובות ומדגישות שוב את חשיבות האבחנה של SGA. ואולם למחקר מספר חסרונות בולטים. ניתן לקבוע כמעט בוודאות כי היה אבחון יתר של עוברים IUFD עם SGA.

אין כל נתון במאמר מה היה פרק הזמן שחלף בין המועד בו נצפה עובר חי לבין אבחנת IUFD באותו עובר. ברור כי עובר ללא רוח חיים לא יצמח ולפיכך אם יש איחור באבחנה ( כפי שסביר להניח שיקרה) יאובחן העובר כ- SGA למרות, שייתכן, כי אבחנה סמוכה יותר למועד בו מת העובר הייתה מגלה עובר עם משקל תואם לגיל הריון.

המאמר מותח קו בין לידות מוקדמות, לידת עובר SGA ותמותת עוברים בהריון לאחר מכן. על אף שקשר זה הוכח במחקר כמובהק מבחינה סטטיסטית, הרי שבכל הקשור לאטיולוגיה, חף המאמר מכל מידע העשוי לסייע לרופא.

לפיכך היכולת ליישם באופן קליני את תוצאות המחקר הינו מוגבל. נקל לשער מה תהיה התוצאה של מתן אזהרה לכל יולדת שילדה בהריון קודם ילוד טרם המועד או ילוד SGA (מעצם ההגדרה למעלה מעשרה אחוז מכלל היולדות),כי היא נמצאת בקבוצת סיכון להופעת IUFD בהריון הבא.

העומס הרגשי על היולדת והצוות המטפל, כמו גם העומס על המערכת הרפואית יהיה כבד מנשוא. לפיכך, עד שיהיה בידינו מידע אמין ומדויק אודות הסיבות לתופעה שהוצגה במאמר חשוב זה, נראה כי אין מקום לשנות את המדיניות הנהוגה כיום בנוגע לטיפול בנשים שילדו בעבר ילוד במשקל נמוך או בלידה מוקדמת.  עם זאת, יתכן וממצאי המחקר בכל זאת יעוררו כיווני מחקר שיתרמו בעתיד למניעת הסיבוך הטראגי של מות עובר ברחם.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של סוכרת הריונית אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה בנשים עם סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היסטוריה של סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, […]

  • יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    מחלת TTP מולדת ("ארגמנת של קרישה וחסר טסיות") היא הפרעת קרישה תרשתית נדירה בארעות של אחד למיליון,  שנוצרת בגלל מוטציה בגן של אנזים ADAMTS13 הגורמת לתהליך קרישה בלתי מבוקר בכלי דם קטנים, בעיקר במצבי דחק ביולוגים, כמו זיהום והריון. לאחרונה פותח טיפול חדש, מבוסס מולקולה מלאכותית של ADAMTS13 שניתן עד כה ל-4 נשים הרות בעולם, ומטופלת בסורוקה היתה הראשונה לקבל את הטיפול בארץ.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה