השמדת אוכלוסיית ה-H. pylori עשויה לרפא לימפומה גסטרית (Gut)

ממחקר פרוספקטיבי, בו נערך מעקב עד ל-89 חודשים אחר הנבדקים, עולה כי טיפול להשמדת Helicobacter pylori עשוי להספיק בכדי לרפא לימפומה גסטרית מסוג  marginal zone B cell של המוקוזה הקשורה לרקמה הלימפתית (MALT) שדרגתה נמוכה.

החוקרים כותבים כי H. pylori נחשב לשחקן מרכזי בהתפתחות והתקדמות מחלה זו. הם מציינים כי למרות שהשמדת הזיהום החיידקי שכיחה כטיפול ראשוני, לא קיים מידע רב על תוצאותיו לטווח הארוך. 

החוקרים ביצעו מעקב פרוספקטיבי במהלך שנה לפחות אחרי 90 חולים שאובחנו עם לימפומה גסטרית של ה-MALT המצויה בשלב I בעקבות מתן הטיפול להשמדת  H. pylori באמצעות omeprazole, clarithromycin, ו-metronidazole או amoxicillin למשך שבוע. בדיקה אנדוסקופית ובדיקת אולטא-סאונד בוצעו כל 3 חודשים במהלך השנתיים הראשונות ובכל 6 חודשים לאחר מכן.

השמדת הזיהום החיידקי הצליחה ב-88 חולים. ב-56 מהם (62%) נצפתה נסיגה מלאה של הלימפומה, ב-17 מהם נותרה מחלה מינימלית, ב-11 מהם נצפתה נסיגה חלקית, ב-4 מהם לא התרחש כל שינוי, ובשני חולים נצפתה התקדמות של המחלה. הנסיגה המלאה הופיעה ב-4 מתוך 9 החולים שבהם נמצאה המחלה בשלב I2 וב-23 מתוך 42 החולים שבהם נמצאה המחלה בשלב I1.

החוקרים כותבים כי בהתחשב בנסיגה האפשרית של הלימפומה גם בשלבים מקומיים מתקדמים יותר של המחלה, לא ניתן לשלול מהחולים שבהם נמצאה הסתננות אל הסאב-מוקוזה או ה-muscularis propria את הטיפול להשמדת החיידקים. אולם, הם מציינים, כי יתכן שבמקרים אלו ידרש מעקב אינטנסיבי יותר.  

בקרב 4 חולים שבהם הופיעה הפוגה ראשונית והישנות כעבור 6-15 חודשים, רק באחד התגלה שנית זיהום ב-H. pylori.

החוקרים מציינים כי הממצאים האנדוסקופיים והאנדו-סונוגרפיים נורמלו, אך הסתננות הלימפומה המשיכה ב-17 מהחולים. הם כותבים כי מתוך איסוף המידע הנרחב שבוצע בקרב חולים אלה עולה כי הם הסתדרו עם אסטרטגיה טפולית של המתנה בלבד.

החוקרים מסכמים כי רוב החולים שטופלו בהשמדת אוכלוסית  H. pylori בלבד הראו תוצאות טובות יותר בטווח הארוך, דבר המעלה סיכוי אמיתי למציאת ריפוי.

Gut 2004;53:34-37.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן