דיאטת דלת פחמימות (Atkins), מי המציא אותה, מי התעשר ממנה, מי נעזר בה ומי סובל ממנה?

דר’ מוטי וייס , עורך מדור אנדוקרינולוגיה

שכיחות עודף משקל הולכת ועולה בעולם המערבי. כיום כ-30.9% מהאוכלוסייה הבוגרת בארה”ב סובלת מהשמנת יתר. מחלה זו גורמת לכ-325,000 מקרי מוות בשנה ולעלות שבין 5.7%-4.3% מסך ההוצאה לבריאות (1) , כל זאת למרות העובדה שהאמריקאים מוציאים בשנה כ-33 מיליארד דולר למוצרי הרזיה.

התיאור הראשון של דיאטה דלת פחמימות הינו של William Banting אשר דווח בשנת 1860 על ירידה בת 23 ק”ג מתוך 101 ק”ג טרם תחילת הדיאטה. הרגשתו הייתה כה טובה עד שפרסמה בספרו Letter on Corpulence. תולדות חייו, מאבקו בהשמנה ותגליתו מתוארת באהדה רבה ובהומור אנגלי חביב (לאתר)

William Banting לא התעשר מספרו, הוא חילק את שתי המהדורות הראשונות חינם אין כסף, את המהדורה האחרונה הוא מכר בלירה סטרלינג אחת לעותק.

המתעשר הראשון היה RC Atkins אשר מכר למעלה מ-10 מיליון עותקים מספרו שהוצא בשלוש מהדורות העוסקות בדיאטה זו (2) . נמצא כי ארבעה מתוך חמישה אנשים הקוראים ספרים בנושא הרזיה, קוראים את ספרו של Atkins.

המתעשרים הנוספים בנושא זה הנם רופאים, דיאטנים ובעלי מכוני הרזיה המדריכים שימוש בדיאטה זו.

מפתיעה העובדה שעד 15.2.03 לא פורסמה עבודה מבוקרת של מטופלים בפחות מ-20 גר’ פחמימות ביממה לפחות במשך שלושה חודשים (1).מאז מועד זה פורסמו שלוש עבודות (5-3) מבוקרות בנושא זה.

שניים מהמחקרים תוכננו לחצי שנה (3-4) והשלישי לשנה אחת  (5). בכל שלושת המחקרים נמצאה ירידה גבוהה יותר במשקל בקבוצה שטופלה בדיאטה דלת פחמימות. בחלק מן המחקרים נצפו ירידה ברמות הטריגליצרידים, עליה ב-HDL וברגישות לאינסולין.ניתן להוסיף גם אוכלוסיית מטופלים אלו לנהנים מדיאטה זו.

המשותף לשלושת מחקרים אלו הוא נשירה גבוהה של המשתתפים בין 59%-21%, תופעה זו מקשה על אינטרפרטציה של התוצאות וחושפת את המחקר להטיה בבחירת החולים (6). נסיגה גבוהה זו מייצגת את אוכלוסיית הנבדקים בעלי עודף משקל שאינם מסוגלים לעמוד בדיאטה זו לאורך זמן.

מטופלים אלו שנשרו במהלך המחקרים מהווים את האוכלוסייה הסובלת מהדיאטה, על פי ה-escape מהקטונוריה ומהירידה במשקל לאחר 6 חודשי טיפול, בהשוואה ל- שנים עשר חודשי טיפול (5) סביר להניח כי שיעור המטופלים שסובלים מדיאטה זו ולא יחזיקו בה מעמד לאורך זמן ילך ויעלה

1. Bravata DM, Sanders L, Huang J et al. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets. A systematic review. JAMA 2003;289:1837-50.

2. Atkins RC. DR. Atkins’ new diet revolution. Rev. ed. New York: Avon Books, 1998.

3. Brehm BJ, Seeley RJ, Daniels SR et al. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. J Clin Endocrinol Metab 2003;88:1617-23.

4. Samaha FF, Iqbal N, Seshadri P et al. A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. New Engl J Med 2003;348:2074-81.

5. Foster GD, Wyatt HR, Hill JO et al. A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. New Engl J Med 2003;348:2082-90. 6. Ware JH. Interpreting incomplete data in studies of diet and weight loss. New Engl J Med 2003;348:2136-7.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה