התועלת של טיפול קוגניטיבי מניעתי בחולים תחת טיפול בנוגדי-דיכאון (The Lancet Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Psychiatry מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, מהם עולה כי אין עדיפות לטיפול אחזקה בנוגדי-דיכאון, בהשוואה לטיפול קוגניטיבי מניעתי, לאחר החלמה מדיכאון, אך תוספת טיפול קוגניטיבי מניעתי לטיפול בנוגדי-דיכאון לאחר החלמה עדיפה על טיפול תרופתי בלבד.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את התועלת של טיפול נוגד-דיכאון בלבד, עם טיפול קוגניטיבי מניעתי בזמן הפחתת נוגדי-דיכאון, או תוספת טיפול קוגניטיבי מניעתי לנוגדי-דיכאון במניעת הישנות או התלקחות דיכאון.

המחקר החד-מרכזי, אקראי, כלל שלוש קבוצות: טיפול קוגניטיבי מניעתי עם נוגדי-דיכאון, טיפול קוגניטיבי מניעתי עם הפחתת מינון נוגדי-דיכאון, או טיפול בנוגדי-דיכאון בלבד. כל המשתתפים במחקר סבלו בעבר מלפחות שני אירועי דיכאון והיו בהפוגה או החלמה תחת נוגדי-דיכאון, אותם נטלו לאורך לפחות חצי השנה האחרונה. החוקרים לא כללו במחקר חולים עם מאניה או היפומאניה, היסטוריה של הפרעה דו-קוטבית, היסטוריה של פסיכוזה, התמכרות לסמים או אלכוהול, הפרעת חרדה שדרשה טיפול, טיפול פסיכולוגי למעלה מפעמיים בחודש ואבחנה של נזק מוחי אורגני.

התוצא העיקרי היה שיעור החולים עם הישנות או התלקחות דיכאון בניתוח לפי כוונה לטפל, כפי שנקבע בארבע נקודות זמן לאורך 24 חודשים.

בתקופה שבין 14 ביולי, 2009, ועד 30 באפריל, 2015, החוקרים בחנו 2,486 משתתפים ו-289 חולקו באקראי לטיפול קוגניטיבי מניעתי עם נוגדי-דיכאון (104 משתתפים), נוגדי-דיכאון בלבד (100 משתתפים), או טיפול קוגניטיבי מניעתי עם הפחתת נוגדי-דיכאון (85 משתתפים).

מהתוצאות עולה כי טיפול בנוגדי-דיכאון לא היה עדיף על טיפול קוגניטיבי מניעתי בזמן הפחתת מינון נוגדי-דיכאון, בכל הנוגע לסיכון להישנות או התלקחות (יחס סיכון של 0.86). תוספת טיפול קוגניטיבי מניעתי לנוגדי-דיכאון לוותה בירידה יחסית של 41% בסיכון, בהשוואה לנוגדי-דיכאון בלבד.

במהלך המחקר תועדו שני ניסיונות אובדניים (אחד בקבוצת טיפול בנוגדי-דיכאון בלבד ואחד בקבוצת טיפול קוגניטיבי מניעתי עם הפחתת נוגדי-דיכאון) ומקרה תמותה אחד (קבוצת טיפול קוגניטיבי מניעתי עם הפחתת נוגדי-דיכאון) שאינם על-רקע ההתערבות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש להציע טיפול קוגניטיבי מניעתי לחולים עם הישנות דיכאון תחת טיפול בנוגדי-דיכאון ולאלו המבקשים להפסיק את הטיפול התרופתי לאחר החלמה.

The Lancet Psychiatry

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה