טיפול במוזיקה עשוי להביא לשיפור במצב הרוח ואיכות החיים בחולי דמנציה (Cochrane Database Syst Rev)

התערבויות טיפוליות על-בסיס מוזיקה עשויות להפחית תסמינים וחרדה ולהביא לשיפור בעיות התנהגותיות, בריאות רגשית ואיכות חיים בחולי דמנציה, כך עולה מסקירת Cochrane Review שכללה 22 מחקרים עם למעלה מ-1,000 משתתפים עם דמנציה בדרגות שונות. מהממצאים עלה כי טיפול מבוסס-מוזיקה, שכלל לפחות חמישה מפגשים, הפחית תסמיני דיכאון והביא לשיפור בבעיות התנהגותיות ובאיכות החיים של החולים.

מטרת הסקירה הייתה לבחון את ההשפעות של התערבויות מבוססות-מוזיקה בחולי דמנציה ולצורך כך החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית, כולל מאגרי ALOIS, MEDLINE, Embase, PsycINFO, CINAHL ו-LILACS. הם התמקדו במחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת התערבויות טיפוליות על-בסיס מוזיקה בחולי דמנציה.

הסקירה כללה 22 מחקרים עם סך כולל של 1,097 משתתפים. מטה האנליזה התבססה על 21 מחקרים עם 890 משתתפים עם דמנציה בדרגות חומרה שונות, אשר כולם היו דיירים במוסדות. שבעה מחקרים כללו טיפול מוזיקה פרטני; יתר המחקרים התבססו על טיפולי קבוצתי.

בתום ההתערבות הטיפולית, החוקרים מצאו עדויות באיכות נמוכה כי טיפול מבוסס-מוזיקה עשוי להביא לשיפור הבריאות הרגשית ואיכות החיים של חולים (הבדל ממוצע מתוקן של 0.32; 9 מחקרים, 348 משתתפים) והפחתת חרדה (הבדל ממוצע מתוקן של 0.43-; 13 מחקרים, 478 משתתפים). הממצאים הצביעו על עדויות באיכות נמוכה לפיהן לטיפול מבוסס-מוזיקה תתכן השפעה קטנה, אם בכלל, על התפקוד הקוגניטיבי (הבדל ממוצע מתוקן של 0.15; 7 מחקרים, 350 משתתפים).

עוד עלה מהסקירה כי עדויות באיכות מתונה העידו כי ההתערבויות הקלו על תסמיני דיכאון (הבדל ממוצע מתוקן של 0.27-; 11 מחקרים, 503 משתתפים) ועל בעיות התנהגות (הבדל ממוצע מתוקן של 0.23-; 10 מחקרים, 442 משתתפים), אך לא חלה ירידה בעצבנות או התנהגות אגרסיבית. איכות העדויות אודות התנהגות חברתית הייתה נמוכה מאוד, ולכן ההשפעות בנושא אינן ברורות.

העדויות אודות תוצאות ארוכות טווח, לאחר 4 שבועות או יותר מתום הטיפול, היו באיכות נמוכה מאוד.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את משך ההשפעות של טיפול מוזיקה על-פי משך הטיפול ומספר מפגשי הטיפול.

Cochrane Database Syst Rev. Published online July 23, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה