הדמיה עינית עשויה לספק רמזים ראשונים למחלת אלצהיימר (מתוך כנס ה-AAO)

שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בזיהוי חולים עם מחלת אלצהיימר בשלב מוקדם, ייתכן כי עוד בטרם הופעת התסמינים הראשונים של המחלה, כך עולה משני מחקרים חדשים, שהוצגו במהלך כנס ה-American Academy of Ophthalmology.

במחקר הראשון השלימו החוקרים מחקר חתך, אשר כלל 39 חולים עם מחלת אלצהיימר, 37 חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל ו-133 משתתפים בריאים בגיל 50 ומעלה.

במרבית המקרים, בדיקת OCTA בוצעה בשתי העיניים של המשתתפים במחקר. בנוסף, כל המשתתפים השלימו הערכה קוגניטיבית באמצעות שאלון תקף. המטרה העיקרית של המחקר הייתה הערכת כלי הדם הקטנים של הרשתית ב-SCP (Superficial Capillary Plexus) ולהשוות את הממצאים בשלוש קבוצות המחקר.

התוצא העיקרי של המחקר היה צפיפות כלי הדם במקולה וצפיפות הזילוח ב-SCP, כפי שהוגדרו לפי קריטריוני ETDRS (Early Treatment Diabetic Retinopathy Study).

מהתוצאות עלה כי בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם קטנה וצפיפות זילוח ירודה, בהשוואה לביקורות הבריאות. בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר תועדה ירידה משמעותית בעובי המקולה במספר אזורים, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

אותם מדדים היו גם ירודים משמעותית בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם ליקוי קוגניטיבי קל. בנוסף, בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם ירודה משמעותית במעגל של 6 מ”מ ונטייה לצפיפות זילוח נמוכה יותר.

חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל היו שונים מאלו בקבוצת הביקורת רק בהערכת RNFL (Retinal Nerve Fiber Layer) בחלק הטמפוראלי, אשר הייתה מופחתת משמעותית באלו עם ליקוי קוגניטיבי.

המחקר השני נערך בישראל וכלל 195 חולים ממאגר Israel Registry of Alzheimer’s Prevention; מהם 138 משתתפים להם הורים עם מחלת אלצהיימר ו-57 ביקורות תואמות בגיל עם הורים ללא מחלת אלצהיימר. בכל המשתתפים במחקר לא הייתה עדות לתסמינים של מחלת אלצהיימר.

המטרה העיקרית של פרופ’ יגאל רוטשנטרייך ושותפיו במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, הייתה לזהות סמנים מוקדמים ברשתית למחלת אלצהיימר.

המשתתפים השלימו הערכה של הרשתית על-בסיס Spectral OCT, הערכות קוגניטיביות של התפקוד הניהולי וזיכרון אפיזודי, כמו גם בדיקת MRI של המוח. מהתוצאות עלה כי בחולים עם היסטוריה של מחלת אלצהיימר בהורים תועד נפח גדול יותר של ההיפוקמפוס השמאלי, אשר לווה בשכבה עבה יותר בחלק הפנימי של המקולה. בנוסף, תפקוד ניהולי טוב יותר נקשר עם עליה בעובי שכבה פנימית של המקולה. לא זוהה קשר מובהק בקבוצת הביקורת עם אף אחד מהמדדים ברשתית.

החוקרים כותבים כי הערכות של שכבות שונות של הרשתית, במקום הערכת כל עובי שכבת הרשתית, עשויות לסייע בשיפור הרגישות והסגוליות של מדדים אלו בניבוי מחלת אלצהיימר.

מתוך כנס ה-AAO

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    השילוב של טיפול אנטיביוטי תוך-עיני סלקטיבי עם 1% Povidone Iodine עשוי לשמש כחלופה לטיפול הסטנדרטי ב-5% Povidone Iodine למניעת אנדופתלמיטיס לאחר ניתוח קטרקט, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו מקרים של אנדופתלמיטיס לאחר-ניתוח קטרקט במרכז שלישוני לאורך שלוש תקופות: 1993-1999 (שימוש ב-5% Povidone Iodine, ללא טיפול אנטיביוטי); 2000-2010 (שימוש […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • תוצאות מבטיחות ל- Licaminlimab להקלה על סימני עין יבשה (מתוך הודעת חברת Oculis)

    תוצאות מבטיחות ל- Licaminlimab להקלה על סימני עין יבשה (מתוך הודעת חברת Oculis)

    טיפול ב- Licaminlimab כנגד מחלת עין יבשה הוביל לשיפור בסימנים רבים של המחלה, עם תועלת בולטת יותר בחולים עם סמן גנטי TNFR1, כך עולה מתוצאות מחקר בשלב 2b לפי הודעה לעיתונות מטעם חברת Oculis. מחברת התרופות נמסר כי הם מתרגשים מאוד מהתוצאות לפיהן Licaminlimab, תכשיר בעל מנגנון פעולה כפול עם פעילות נוגדת-דלקת ונוגדת-אפופטוזיס, פועל כנגד […]

  • קרוס לינקינג חוזר של קולגן הקרנית לאחר כישלון קרוס לינקינג ראשוני בקרטוקונוס, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    קרוס לינקינג חוזר של קולגן הקרנית לאחר כישלון קרוס לינקינג ראשוני בקרטוקונוס, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    קרוס לינקינג של קולגן הקרנית (CXL) Corneal collagen cross-linking הוא פעולה שמטרתה למנוע התקדמות של אקטזיה (ectasia) של הקרנית וקרטוקונוס. בשיטה הנפוצה, שידועה בשם ‘epi-off’, מוסר אפיתל הקרנית, מטופטף ריבופלבין, והקרנית לאחר מכן מוקרנת באור UV-A. הדבר גורם להקשחת הקרנית באמצעות יצירת קשרים קוולנטיים בין סיבי הקולגן בסטרומה במטרה למנוע התקדמות דפורמציה של הקרנית שגורמת […]

  • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה