הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות מלווה בשכיחות גבוהה של קומה נמוכה בילדות מוקדמת (מתוך כנס ה-Pediatric Academic Societies.)

בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) סיכויים גבוהים יותר לקומה נמוכה לפני כיתה ד’, בפרט במידה והם תחת טיפול תרופתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך כנס ה-Pediatric Academic Societies.

לצורך המחקר הנוכחי החוקרים התבססו על נתוני Early Childhood Longitudinal Study-Kindergarten Cohort, בו נבחנו רישומי הגדילה של ילדים בכיתה ב’ וילדים בכיתה ד’, להערכת שינויים בגובה מתוקן למדד סטיות התקן (Height-for-age z score או HAZ) וממוצע סטיות של מדד מסת הגוף (BMI Z score). החוקרים השלימו ראיונות טלפוניים עם ההורים בכדי לקבוע אם הילדים אובחנו עם ADHD, ובמידה והשיבו בחיוב, נשאלו אם נטל טיפול תרופתי להפרעה זו.

מבין 7,603 ילדים שנכללו במחקר, 3% אובחנו עם ADHD בגן, 3.7% אובחנו בכיתה ב’ ו-4.2% אובחנו בכיתה ד’. עד לכיתה ד’, 77% מהילדים נטלו טיפול תרופתי להפרעת הקשב, ריכוז והיפראקטיביות, כמו גם 79% מהילדים בכיתה ב’ ו-12% מאלו בגן.

החוקרים מדווחים כי בילדים מהגן ועד לכיתה ד’, אבחנה של ADHD לוותה בסיכוי גבוה כמעט פי ארבע לקומה נמוכה (גובה מתחת לאחוזון השלישי), בהשוואה לילדים ללא הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (יחס סיכויים של 3.88, p<0.01) לאחר תקנון למין, השכלת הורים ורמת הכנסה משפחתית.

בהשוואה לילדים ללא ADHD, באלו עם הפרעה זו תועדו מדדי HAZ נמוכים יותר משמעותית מהגן ועד לכיתה ד’ (הבדל של 0.26, p<0.01) ומדדי BMIZ נמוכים יותר במהלך אותה תקופה (p<0.01).

בקרב 699 הילדים עם ADHD במחקר, החוקרים מצאו כי טיפול ממושך יותר בתרופות ל-ADHD לווה גם כן במדדים נמוכים יותר של HAZ (p<0.0001) ושל BMIZ (p<0.0001), בהשוואה לילדים שלא נטלו טיפול תרופתי להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

החוקרים מציינים כי ההבדל במדדי HAZ בין ילדים עם ובלי ADHD הקביל להבדל של כ-15 סנטימטרים בגובה, בעוד שההבדל במדדי BMIZ הקביל להבדל של כ-11 נקודות אחוז.

לסיום, ילדים שאובחנו עם ADHD בגן גדלו בקצב איטי יותר מהגן ועד לכיתה ד’, בהשוואה לילדים עם אבחנה בגיל מבוגר יותר, עם מדדי HAZ נמוכים יותר (p<0.05) ועליה קטנה יותר במדד מסת הגוף (p<0.05).

לאור ההשפעה השלילית של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות והטיפול בהפרעה זו על הגדילה, החוקרים טוענים כי יש להבטיח הדרכה נכונה של ההורים בכל הנוגע לסיכון להפרעות גדילה בילדים עם ADHD, עם ובלי טיפול תרופתי להפרעה זו.

מתוך כנס ה-Pediatric Academic Societies.

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה