נתונים ממאגרים גדולים הובילו לזיהוי צעדים העשויים לסייע במניעת מחלות (Nat Med)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות פרויקט שנועד לבחון נתונים ממאגרים גדולים ולזהות צעדים העשויים לסייע במניעת התפתחות תחלואה. המחקר הוביל לזיהוי 67 צעדים קליניים הניתנים ליישום בכדי לסייע במניעת מחלות.

הדו”ח משמש כהוכחת-עיקרון כיצד הערכות מרובות, הן ישנות והן חדשות, עשויות לסייע בהתאמת טיפול רפואי מונע. הפרויקט מדגים כיצד ממצאים מסוימים עשויים להוביל לבדיקות נוספות ולאבחנה של מחלות, כאשר היעד הוא להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות אלו, כמו גם פרופיל מטופלים לאורך זמן, בכדי לבחון אם ניתן לזהות סימנים מוקדמים של מחלה ולקבוע תחזיות. בשלב זה, מדובר בשלב מחקרי בלבד, אך החוקרים מאמינים כי הטכנולוגיות המתקדמות ייכנסו לשימוש קליני.

הנתונים המרובים כללו מידע מסוגים שונים, כולל מידע גנומי, פרוטאומי, מטבולומי, תרגומי ומיקרוביומי. מכשירים נישאים שימשו למדידת הכושר הגופני וכן מדידה רציפה של רמות סוכר. חלק מהבדיקות הקליניות בשימוש מהוות חלק מהכלים הסטנדרטיים, דוגמת ספירת דם מלאה ופרופיל שומנים. אחרים כללו אמצעים מתקדמים, דוגמת בדיקות לסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף, המשתתפים מילאו סקרים להערכת פעילות גופנית, מתח והרגלי תזונה, וכן השלימו בדיקת מאמץ והערכות פיזיולוגיות אחרות.

מרבית המשתתפים גויסו לפרויקט לפני שש שנים וחציון משך ההשתתפות עמד על 2.8 שנים. המשתתפים השלימו הערכה כל רבעון.

הערכת הפרופיל לאורך זמן הובילה לזיהוי מספר ממצאים בעלי חשיבות קלינית, כולל נוכחות סוכרת או קדם-סוכרת, מחלת לב, סיכון לאירוע מוחי, ממאירות או סיכון לממאירות, הפרעות המטולוגיות וזיהום.

מגמה ברורה אחת הייתה כי משתתפים נטו להיות לא מודעים לאובדן בקרת גלוקוז. מבין 86 משתתפים שדיווחו כי לא סבלו מסוכרת מסוג 2 או קדם-סוכרת, 43 אובחנו עם קדם-סוכרת, כולל חולה אחד עם אבחנה בתיק הרפואי ואחד בו רמת המוגלובין מסוכרר הייתה בטווח סוכרת. החוקרים מסבירים כי הם זיהו שמונה חולים עם סוכרת במהלך התפתחותה בעקבות ניטור רציף של רמות הסוכר והאינסולין בדם.

מריצוף של האקסום עלה כי בחולה אחד עם אבחנה של Maturity Onset Diabetes of the Young לא הייתה המוטאציה האחראית למחלה בגן HNF1A. במשתתף אחד שלא אובחן כחולה MODY זוהתה המוטאציה הנ”ל.

המסר העולה מהמחקר הוא כי סוכרת וקדם-סוכרת הן מצבים מאוד הטרוגניים של הפרעה משתנה ברמות הסוכר בדם, כי ניתן לשנות את המצב המטבולי וכי החולים עשויים להציג מהלכי מחלה שונים.

בנוסף, הפרויקט הוביל לזיהוי של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ולאבחנה במהלך המעקב. שישה חולים אובחנו עם טרשת עורקים תת-קלינית; בשלושה מקרים, צריכת החמצן הייתה נמוכה; שני חולים אובחנו עם טכיקרדיה על-חדרית לילית; חולה אחד אובחן עם קרדיומיופתיה משנית למוטאציה בגן RBM20 ו-18 חולים אובחנו עם יתר לחץ דם בשלב II.

במהלך תקופת המחקר, חמישה חולים פיתחו אירוע מוחי ממצאים המדגישים את חשיבות פרמקו-גנטיקה. באישה אחת שנטלה אספירין זוהתה מוטאציה אשר בשילוב עם אספירין הוביל לעליה של 85% בסיכון לאירוע קרדיווסקולארי. באחרת זוהו שינויים המובילים למטבוליזם ירוד של Clopidogrel. מניתוח RNA Transcriptomics עלה סיכון מוגבר לאירוע מוחי בחולה אחר. דלקת תת-קלינית, בעיקר משנית לפעילות ציטוקינים, זוהתה בכל חמשת החולים.

ריצוף אקסום הוביל לזיהוי שמונה חולים עם גנים שהובילו לעליה בסיכון לממאירות, כולל APC, BRCA1 ו-CHEK2. לימפומה אסימפטומטית זוהתה בעקבות שינויים במיקרוביום. בחולה אחד זוהה טחול מוגדל, אשר בעקבות זאת טופל בהצלחה.

30 חולים אובחנו עם אנמיה, כאשר ב-28 מקרים האבחנה הייתה חדשה. רמות אימונוגלובולינים היו חריגות ב-10 משתתפים וחולה אחד אובחן עם Smoldering Myeloma.

Nat Med. Published online May 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

  • השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי מחלת כליות כרונית נפוצה מאוד במבוגרים עם סוכרת מסוג 1 בארצות הברית, כאשר כאחד מכל חמישה מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 מאובחן עם מחלת כליות. במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי הימצאות מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה