הנחיות חדשות קובעות כי צריכת בשר אדום ומעובד בטוחה (Ann Intern Med)

צריכת בשר אדום ומעובד ברמות הנוכחיות היא בטוחה על-פי הנחיות חדשות שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine, עיתון הדגל של ה-American College of Physicians. הנחיות NutriRECS מבוססות על ארבע סקירות שיטתיות שכללו נתונים ממקורות שונים ובחנו תוצאים מגוונים, כולל תמותה כוללת, בריאות לבבית ומחלות ממאירות. עם זאת, כבר הופיעו ביקורות כנגד ההמלצות החדשות.

ההנחיות התזונתיות החדשות, אשר פותחו ע”י 14 מומחים בינלאומיים, מציעות כי מרבית המבוגרים יכולים לצרוך את הכמות הנוכחית של בשר אדום לא-מעובד ובשר מעובד עם סיכון קטן לבריאותם בטווח הארוך. מסקנה זו עומדת בניגוד להנחיות בארצות הברית הממליצות על צריכת מנה שבועית אחת של בשר אדום ומעובד.

המומחים שקלו את הנתונים מסקירות שיטתיות ונתונים נוספים ועל-בסיס זה קבעו המלצה חלשה לפיה מרבית הציבור אינו נדרש לצמצם את צריכת בשר אדום ומעובד. לדבריהם, לא ניתן לקבוע בוודאות כי צריכת בשר אדום או מעובד מובילה לממאירות, סוכרת, או מחלות לב.

הסקירות השיטתיות להערכת נזקים מבוססים על הערכת צריכה נמוכה-מול-גבוהה ותוצאות לבביות-מטבוליות/ממאירות; צריכה ותמותה מכל-סיבה ותוצאות לבביות-מטבוליות; צריכת מופחתת והיארעות מחלות ממאירות ותמותה; ודפוסי צריכה ותוצאות לבביות-מטבוליות ומחלות ממאירות.

מבין 12 מחקרים אקראיים ומבוקרים, הפאנל לא מצא קשר מובהק סטטיסטית או חשוב בין הפחתת הצריכה בשלוש מנות בשבוע וירידה בשיעורי מחלות ממאירות, סוכרת, או מחלות לב. בנוסף, במקרה של ממאירות לדוגמא, סקירה של כ-180 מחקרי עוקבה עם מיליוני משתתפים מצאה סיכון מופחת לממאירות שנע בין 0.1% ועד 1.3%.

הבעיה עם עדויות באיכות נמוכה היא כי ישנה אי-ודאות רבה באשר לירידה בסיכון המיוחסת לבשר אדום או לגורמים אחרים, דוגמת עישון כבד או צריכת אלכוהול, מצב סוציו-כלכלי ירוד, או השפעה אפשרית של ההרכב הגנטי.

סקירה נלווית של 54 מחקרים, עם למעלה מ-63,000 משתתפים, מצאה כי משתתפים שבחרו לאכול בשר נהנו מכך ועשויים להסתייג משינוי הרגלי התזונה. ממצאי המחקר הללו הדגישו כי הנחת היסוד לפיה הציבור יבחר לצמצם צריכת בשר על-סמך תועלת בריאותית קטנה ורחוקה, בפרט כאשר התועלת אינה ודאית.

עם זאת, מומחים בתחום יצאו כנגד ההמלצות החדשות ופרסמו הצהרות נגד, שטענו כי הנחיות אלו הן לא-אחראיות ומבוססות על מתודולוגיה שגויה. הם הסבירו כי חלק מהמחקרים הפרוספקטיביים הדגימו קשר בין הפחתה מתונה של בשר אדום ומעובדה ובין הפחתת תמותה כוללת (13%), תמותה קרדיווסקולארית (14%), תמותה עקב מחלות ממאירות (11%) וסוכרת מסוג 2 (24%). על-בסיס נתונים אלו ועל-סמך שיעורי הימצאות צריכת בשר לפי סקר ה-NHANES, ניתן להעריך כי הפחתה מתונה של צריכת בשר אדום עשויה להוביל לירידה תיאורטית של 7.6% בשיעורי התמותה בכל שנה בארצות הברית.

יתרה מזאת, הסקירה לא לקחה בחשבון מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת בשר אדום בהקשר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. אלו מצאו כי בשר אדום הוביל לעליה ברמות בדם של חלקיקי LDL וטריגליצרידים, אשר מציבים את המטופלים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

Ann Intern Med. Published online September 30, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה