תרופות ממשפחות GLP-1ו-SGLT-2 נכללות בכ-75% מההמלצות לטיפול של אפליקציית DSS-MED , מערכת תומכת החלטה לניהול תרופתי של סוכרת סוג 2/ מאמר אורח מאת ד”ר יוסי כהן

בשני העשורים האחרונים אנו עדים להתקדמות מהירה פורצת דרך בתחום הטיפול התרופתי בסוכרת מסוג 2, זאת הודות  לידע  הרב שנצבר במחקר הבסיסי על הפתופיזיולוגיה של המחלה והתפתחות סיבוכיה.

תעשיית התרופות פיתחה ומפתחת דורות חדשים של תרופות בעלות מנגנוני פעולה מכוונים לפתופיזיולוגיה המורכבת של סוכרת מסוג 2. הנחיית הגוף  הרגולטורי  האמריקאי [FDA  ]  משנת 2008 המחייב מחקרי בטיחות קרדיו וסקולרית של תרופות חדשות לסוכרת המובאות לאישורו, רתמה את תעשיית התרופות לבצע מחקרים ארוכי טווח, רבי משתתפים שבדקו תוצאים קרדיו-וסקולריים עיקריים, המהווים את הסיבות העיקריות לתחלואה ולתמותה הנלוות בסוכרת, ומחקרים  נוספים בסיסיים  וקליניים נמצאים בעיצומן . 

כתוצאה מכך הידע מעמיק, והטיפול במחלה עובר משלב של שאיפה לאיזון סביר ברמות הסוכר לטיפול מכוון באופן אינדיבידואלי לצרכיו של החולה מהיבטים נוספים :

יעילות באיזון רמות הסוכר המכוונת לערך מטרה מותאם אישית של Hba1c . 

מניעת  היפוגליקמיה.

מניעת  עליה במשקל והאפשרות להפחיתו באחוז ניכר של החולים.

מניעת סיבוכי המחלה העיקריים  והאטת התקדמותם, ובעיקר: הפחתת הסיכון לאוטם בשריר הלב, אי ספיקת לב, מוות מסיבה קרדיאלית ותמותה באופן כללי.

מניעת התקדמות הנפרופתיה הסוכרתית בשלביה הראשונים ואף בשלבים המתקדמים במגמה לצמצם את מספר הסוכרתיים המגיעים  לאי ספיקת  כליות סופנית.

כתוצאה מכך, בחירת  הטיפול התרופתי לחולה הסוכרתי בעת הזאת מורכבת יותר ואמורה להתחשב בפרמטרים רבים כדי להפיק את מירב התועלת למטופל באופן  פרטני.

ואכן,  בעקבות ההתקדמות המחקרית הרבה, מדי שנה מתפרסמות הנחיות עדכניות על ידי הגופים המדעיים המובילים בעולם ובארץ המכוונות את הרופא בבחירת הטיפול לפי סדר העדיפויות המוכר.

רופא המשפחה המטפל ברוב רובם של החולים, אינו בהכרח נגיש מספיק בדרך כלל להנחיות אלו, ולעיתים רבות יתקשה לתרגמם לטיפול בפועל בחולה הספציפי בעיקר במצבים מורכבים.

מחקרי תוצאים קליניים מבוקרים וגם מחקרים  של “חיים אמיתיים” הראו בברור כי למרות היתרון המשמעותי שיש לתרופות מסוימות המטיבות עם המערכת הקרדיו וסקולרית והנפרופתיה, הן עדיין אינן  מיושמות  כטיפול קו ראשון בחולים המתאימים, וכן נראה שלא מתבצע יישום רחב  של שילובי תרופות בעלות מנגנוני פעולה סינרגטיים העונים למרכיבים הקליניים והמעבדתיים בחולה הפרטני, לדוגמא :  הפחתת משקל, מניעת התקדמות של נפרופתיה קיימת  ואיזון מיטבי של רמות הסוכר תוך הימנעות מהיפוגליקמיה. 

מתוך ניסיון רב שנים  כיועץ סוכרת לרפואת המשפחה, נחשפתי לקושי הרב בבחירת הטיפול התרופתי במספר רב של חולים, ולבקשות יעוץ שכיחות הנוגעות בסוגיות הבאות:

·         מהו יעד האיזון הגליקמי המיטבי במטופל ספציפי ?.

·         מה הסף של  תפקודי כליות המאפשר מתן מטפורמין ותרופות אחרות ?.

·         מה התחליף לתרופה מסוימת לה קיימת התווית נגד באתו מטופל ?.

·         האם בין התרופות האוראליות המקובלות בסוכרת קיים שוני מבחינת היעילות הגליקמית או עדיף לעבור לטיפול באינסולין בחוסר איזון חמור ?.

·         האם   עדיף  לבחור  תרופה  בעלת  השפעה מיטיבה על  המשקל שכרוכה בהזרקה [ יומית שבועית ]   לעומת  תרופה בעלת השפעה ניטרלית או מעלת משקל הניטלת  אוראלית[חשש מהזרקה ] ?.

·         האם  אכן  חייבים  לכוון   את  הטיפול  לסיבוכי  המחלה  הידועים ?.

·         אם כך, באיזה סדר עדיפויות, מה המינון  ומהם השילובים המומלצים  בבחירת הטיפול התרופתי ?.

שנים רבות של ניסיון של יעוץ  וכחוקר ראשי בעשרות מחקרים קליניים בתחום הסוכרת וסיבוכיה הובילו אותי לפתח מערכת תומכת החלטה DSS-MED, המיועדת בעיקר לרופא הקהילה המתלבט בבחירת תרופה או  שילוב תרופות המתאים ביותר למטופל היושב מולו.

בעזרתו של   שלומי  ברכה,  מהנדס  תוכנה  בכיר, נבנתה  מערכת   אלקטרונית  הניתנת  להורדה למחשב אישי, איי-פד ולכל  סמארטפון.  המערכת  מופצת באתר – E-MED   מזה כשנה וזוכה להתעניינות  רבה: עד כה נרשמו אלפי כניסות ושימושים.

מניתוח ראשוני של ההמלצות שהמערכת הפיקה למשתמשים בתקופה האחרונה, עולה שהמערכת המליצה על שינוי תרופתי, בעיקר הוספת תרופות מהדור החדש למטופלים העומדים בקריטריונים המומלצים על ידי האיגודים המקצועיים  המובילים, לדוגמא: תוספת או שינוי לתרופות ממשפחת GLP1- RA    בכ- 45% מההמלצות, ו-   SGLT2 INHIBITORS בכ- 30% .

יש לציין שבצמוד לכל תרופה מומלצת מופיעה קישור המוביל לטבלה המתארת את תכונותיה העיקריות, כולל תופעות לוואי שכיחות, התוויות נגד וגם את מעמדה בסל  התרופות הממלכתי בישראל.

המערכת  מעדכנת בכל החידושים הרלוונטיים האחרונים בזמן  אמת, וכן  מצרפת אזהרות על תופעות לוואי חמורות על פי הוראת הגופים הממונים.

בנוסף, קיימת גם האפשרות לקבל מענה ויעוץ פרטני למקרים חריגים באמצעות הדואר האלקטרוני בפניה ישירה אלי מתוך המערכת.

להערכתי, מערכות מעין אלו הינן כורח המציאות בכדי להבטיח לטיפול יעיל, מבוסס על ידע עדכני, נשען על המלצות האיגודים המדעיים המובילים ומשתנה בהתאם להנחיות עדכניות.

לבסוף, חשוב לי להזכיר כמובן שמערכת זו אינה באה במקום שיקול דעת קליני, ניסיון וידע מקצועי ושיקולים רגולטוריים וכלכליים.    

לכניסה למערכת DSS-MED

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סוכרת תלוית-אינסולין מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח החלפה מלאה של הכתף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Orthopedics. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Surgical Quality Improvement Program להערכה רטרוספקטיבית של נתונים אודות 5,888 חולים (גיל ממוצע של 69.8 שנים) עם סוכרת, שעברו ניתוח החלפה מלאה של הכתף בין 2011 ו-2020. […]

  • סיכויי הישרדות נמוכים יותר בחולים עם אבחנה של סוכרת בעת אבחנת אובדן שתל כליה (Clin Kidney J)

    סיכויי הישרדות נמוכים יותר בחולים עם אבחנה של סוכרת בעת אבחנת אובדן שתל כליה (Clin Kidney J)

    בחולים עם אבחנה של סוכרת בזמן אובדן שתל כליה ייתכנו סיכויי הישרדות נמוכים יותר, בהשוואה לחולים ללא סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. בחולים המתחילים טיפולי דיאליזה, באלו עם סוכרת סיכון גבוה ב-40% לתמותה וסיכון גבוה ב-63% לתמותה קרדיווסקולארית, בהשוואה לאלו ללא סוכרת. בקרב מושתלי כליה, באלו עם אבחנה […]

  • האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של סוכרת הריונית אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה בנשים עם סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היסטוריה של סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה