מה ידוע עד כה על מוטציית ה-B.1.1.7 של נגיף ה- 2- SARS-CoV מבחינת קצב התפשטות, סיכון לתחלואה קשה ועמידות לחיסון ?

קורונה

המוטציה החדשה של ה  2- SARS-CoV שהתגלתה באנגליה ונקראת B.1.1.7, מעוררת שאלות ודאגה ברחבי העולם, וכמובן גם אצלנו.

ע”פ הדיווח באתר NPR גירסה זו מהווה כעת יותר מ -60% מהמקרים החדשים בלונדון, והחוקרים מעריכים כי הגרסה הזו ככל הנראה מדבקת יותר מגרסאות קודמות של הנגיף. על רקע התפתחות זו בוצע סגר כללי במרבית אנגליה וחלו הגבלות על טיסות ברחבי העולם, כולל בישראל.

מה ידוע עד כה על מוטציה זו ?

ראשית, יש להבהיר שלנגיף ה- 2- SARS-CoV יש כבר מספר רב של מוטציות, בקצב של 1-2 לחודש מאז שהחלה המגפה, ובכך אין שום דבר חריג או מפתיע.

אולם במוטציה חדשה זו שזוהתה בבריטניה, ה- B.1.1.7, המיוחד הוא שמספר השינויים בקוד הגנטי של גירסה זו הוא 17 , כש-8 מהם באזור חלבון הספייק, החלק האחראי על יצירת הקשר לתאים האנושיים בשלבים הראשוניים של ההדבקה.

שינוי אחד במוטציה זו הנקרא N510Y, גורם לנגיף להיקשר חזק יותר לתאים אנושיים. וריאציה זו הופיעה גם באופן עצמאי במוטציה המתפשטת במהירות בדרום אפריקה.

וורסיה אחרת, הנקראת D614G, הופכת את הנגיף לעביר יותר. B.1.1.7 מכיל גם מחיקה קטנה בקוד הגנטי של הנגיף, שנקרא 69-70del, ומחיקה זו מסייעת לגרסה החדשה לחמוק ממערכת החיסון של הגוף אצל אנשים מסוימים.

וריאציות אלה בשילוב עם העובדה ש- B.1.1.7 רכש שינויים רבים בו זמנית, מעלה את הסברה כי גרסה חדשה זו לא נוצרה באופן אקראי אלא כסוג של פיתוח עמידות של הנגיף כנגד מערכת החיסון, שמקנה לו גם כושר הדבקה גבוה יותר.

החוקרים באנגליה גילו לראשונה את B.1.1.7 בסוף ספטמבר, ונראה שמוטציה זו השתלטה במהירות על חלקים רבים באנגליה. . בתחילת דצמבר, הגרסה החדשה “השתלטה” אף על וריאציות אחרות של הנגיף בלונדון והפכה לדומיננטית.

עלייה מהירה זו מעידה לדעת החוקרים על כך ש- B.1.1.7 מועבר באופן מהיר יותר מצורות אחרות של הנגיף. “אין לכך הוכחות מוצקות עדיין, אבל נראה שהכי סביר”, אמר הביוכימאי ג’רמי לובן מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מסצ’וסטס. “אז אם אדם מתעטש באוטובוס, סביר יותר שהמוטציה החדשה תדביק יותר אנשים מאשר הגירסה הקודמת של הנגיף.”

בשלב זה קשה עדיין להעריך את ההשפעה של המוטציה החדשה על קצב התפשטות המגיפה שכן יש מספר רב של גורמים כולל כמובן צעדי המנע והתקדמות תהליך ההתחסנות.

ההערכה מכל מקןם שהמוטציה החדשה אינה גורמת למחלה קשה יותר, שכן מהנתונים הראשונים לא נראה שהאנשים שנדבקו במוטציה זו פיתחו תחלואה קשה יותר. .

בנוסף, ההערכות הן שהחיסונים החדשים יהיו יעילים גם כנגד הגרסה החדשה.  אמנם החוקרים אינם יודעים עדייו בוודאות אם החיסונים יעבדו גם נגד B.1.1.7. כפי שנמצאו יעילים מאוד נגד הוורסיות הקודמות, ויהיה כמובן צורך לבחון זאת מעבדתית וקלינית, אך עד כה מרבית החוקרים אופטימיים באשר ליעילות החיסון.

הסיבה לאופטימיות מוסברת בכך שבעת קבלת החיסון, המערכת החיסונית שלנו מייצרת נוגדנים רבים כנגד מרכיב גנטי גדול של הנגיף, ולא רק כנגד קטע אחד קטן שיכול להשתנות כאשר הנגיף משתנה. כך שגם אם המוטציה החדשה מכילה 17 שינויים , סביר להניח שחלק מהנוגדנים שנוצרו כתוצאה מהחיסון עדיין נקשרים ומנטרלים את המוטציה החדשה. 

החוקרים ממליצים למי שכבר קבע תור לחיסון להישאר בתור…

סביר להניח שה- B.1.1.7 התפשט כבר במספר רב של מקומות, כולל ארה”ב (וישראל מן הסתם), המוטציה הזו כבר התגלתה בוודאות בדנמרק, הולנד ואוסטרליה. יש לציין שבאנגליה מתבצעות באופן שיטתי בדיקות מולקולריות לזיהוי שינויים בהרכב הגנטי, בעוד שבמרבית מדינות העולם (כולל ישראל) בדיקות אלה אינן מתבצעות כמעט באופן שיטתי או משמעותי

לדיווח ב-NPR

גם ב VIROLOGICAL מתפרסם מאמר שבו מציגים החוקרים ממצאים ראשוניים באשר למאפייני ה- B.1.1.7:

·         מוטציית ה-B.1.1.7 מהווה חלק גדל והולך מהמקרים בחלקים שונים של אנגליה. מספר מקרי B.1.1.7 ומספר האזורים המדווחים על זיהומי B.1.1.7 גדל.

·         ל- B.1.1.7 מספר גדול במיוחד של שינויים גנטיים, במיוחד בחלבון ה”ספייק”

·         לשלוש מהמוטציות הללו השפעות ביולוגיות פוטנציאליות שתוארו בעבר בהיקפים שונים:

1.      מוטציה N501Y זוהתה כמגבירה זיקה ל- ACE2 אנושי ועכברי.

2.      מחיקת הספייק 69-70del תוארה בהקשר של התחמקות מתגובת החיסון האנושית, אך התרחשה גם מספר פעמים בקשר לשינויים אחרים ב- RBD.

3.      מוטציה P681H צמודה לאתר הפורין, מיקום הידוע כבעל משמעות ביולוגית.

הצמיחה המהירה של מוטציה זו מעידה על הצורך במעקב גנומי ואפידמיולוגי משופר ברחבי העולם ובחקירות מעבדה על אנטיגניות וזיהום.

למאמר ב-VIROLOGICAL

בימים הקרובים נקיים ראיון עם ד”ר ענת וידר, מומחית למחלות זיהומיות, שתסקור המידע ותציג הערכותיה ומסקנותיה בנושא.

מכל מקום נראה שהמלצת החוקרים מ-VIROLOGICAL לעקוב ולחקור את המוטציה נכונה ורלוונטית גם בישראל ויש לקוות שמתבצעות ההכנות וההיערכות לכך כבר ברגעים אלה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה