במאמר בכתב העת Gut מתפרסמות תוצאות מחקר חדש מישראל, בהובלת פרופסור איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, לפיהן תזונה ים-תיכונית ירוקה, בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח והגבלת צריכת בשר אדום או מעובד, עשויה להביא להפחתה משמעותית של שומן תוך-כבדי, בהשוואה לכל דיאטה בריאה אחרת ולהביא להפחתת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD).
מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת של תזונה ים-תיכונית ירוקה, עם הגבלת צריכת בשר אדום/מעובד והעשרת התזונה בפוליפנולים ומאכלים ירוקים מן הצומח על NAFLD, כפי שנקבע לפי אובדן שומן תוך-כבדי.
מחקר DIRECT-PLUS ארך 18 חודשים וכלל 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר חולקו באקראי לקבוצות תזונה בריאה לפי ההנחיות, תזונה ים-תיכונית או תזונה ים-תיכונית ירוקה במטרה להביא לירידה במשקל. כל דפוסי התזונה לוו בפעילות גופנית. משתתפים בשתי הקבוצות שכללו תזונה ים-תיכונית צרכו כל יום 28 גרם של אגוזי מלך. תזונה ים-תיכונית ירוקה כללה בנוסף 3-4 כוסות תה-ירוק בכל יום ושייק מנקאי.
החוקרים בחנו את אחוז השינוי בשומן תוך-כבדי לאחר 18 חודשים באמצעות בדיקת MRS (Magnetic Resonance Spectroscopy).
בתחילת המחקר, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 51 שנים, 88% מהמשתתפים היו גברים ו-62% מהמשתתפים אובחנו עם NAFLD, עם אחוז שומן תוך-כבדי ממוצע של 6.6%.
מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות NAFLD ירדו לאחר 18 חודשים ל-54.8% עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, ל-47.9% עם תזונה ים-תיכונית ול-31.5% עם תזונה ים-תיכונית ירוקה. למרות ירידה דומה במשקל הגוף בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית, הקפדה על תזונה ים-תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה כפליים של אחוז השומן התוך-כבדי (ירידה של 38.9%), בהשוואה לתזונה ים-תיכונית (ירידה של 19.6%) ו תזונה בריאה לפי ההנחיות (ירידה של 12.2%).
לאחר 18 חודשים, בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית רמות פוליפנולים בפלזמה היו גבוהות יותר משמעותית, בהשוואה לרמות שתועדו עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, עם רמות גבוהות יותר של Naringenin ו-2,5-dihydroxybenzoic acid עם תזונה ים-תיכונית ירוקה.
החוקרים מדווחים על ירידה גדולה יותר באחוז שומן תוך-כבד עם הגדלת צריכת שייק מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור סמני שומנים/אדיפוקינים וחומצה פולית בדם, שינויים בהרכב המיקרוביום וחיידקים ספציפיים.
הגישה המוצעת החדשה של תזונה ים-תיכונית ירוקה עשויה להביא לירידה גדולה יותר משמעותית באחוז השומן התוך-כבדי, בהשוואה לדפוסי תזונה מומלצים אחרים ולהפחית באופן ניכר את שכיחות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!