הסיכון לתמותה קרדיווסקולרית בחולי אפילפסיה ודרכים לצימצומו: הרצאתו של פרופ’ Rainer Surges מכנס עדכונים בנוירולוגיה (יולי 2021)

פרופ’ Rainer Surges, מנהל המחלקה לאפילפסיה בבית החולים האוניברסיטאי ב – Bonn גרמניה (לשעבר בניהולו שלCHRISTIAN ELGER ) בהרצאתו בכינוס ה – 17 לחידושים ועדכונים בנוירולוגיה שנערך ביולי 2021 בתל-אביב.

ההרצאה של פרופ’ Surges התמקדה בהשפעה השלילית שיש למטופלים הסובלים מהתקפים אפילפטיים ונוטלים תרופות אנטי-אפילפטיות על תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית.
פרופ’ Surges ציין שתמותה מסיבות קרדיווסקולרית בחולי אפילפסיה גבוהה ב- 40% בהשוואה לאוכלוסייה הכללית! כמו כן, הסיכוי לשבץ, אוטם בשריר הלב או הפרעות קצב קטלניות (VT, VF) בחולי אפילפסיה גבוה באופן משמעותי בקרב חולים אלו. שלושת הגורמים הנפוצים לתחלואה זו הם- מחלת האפילפסיה עצמה, העובדה שהמטופל ממשיך לחוות התקפים-בעיקר התקפים כלליים או התקפים שעוברים הכללה וכן חלק מהתרופות נוגדות פרכוסים.

התרופות נוגדות הפרכוסים, בעיקר ממשפחת חוסמי-תעלות נתרן ובמיוחד במינונים גבוהים, עלולות לגרום להפרעות קצב חמורות ואף לדום-לב פתאומי. בהרצאתו, פרט פרופ’ Surges מספר מנגנוני פעולה ידועים בספרות שממחישים את הקשר בין חלק מהתרופות נוגדות הפרכוס לתחלואה ותמותה קרדיווסקולרית וציין שרצוי להמנע ממתן מינונים גבוהים של תרופות נוגדות פרכוס ממשפחה זו ואף להפנות מטופלים לייעוץ קרדיולוג במידה והם נכללים באוכלוסית סיכון.

חולי אפילפסיה רבים חווים פעילות לא תקינה בקצב הלב בזמן התקפים אפילפטיים: הפרעת הקצב הנפוצה ביותר בזמן התקפים אפילפטיים היא sinus-tachycardia אך קיימות גם הפרעות קצב נוספות כגון האטות בקצב הלב וכן דום-לב קצר (עד ל-20 שניות) בזמן התקף. חולה שחווה הפרעה מסוכנת זו (גם אם היא נדירה יחסית) הוא בסיכון של 40% להישנות של התופעה ולכן לחולים אלו מומלצת השתלת קוצב-לב. תופעה זו, קשורה גם רבות לנפילות ופציעות קשות בקרב המטופלים ולכן חשוב לנסות למנוע אותה ככל שניתן.
קיים קשר ישיר בין ריבוי התקפים אצל חולי אפילפסיה לבין תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית: נושא זה מכונה גם ה- Epileptic Heart. מטופלים אלו, ובמיוחד מטופלים הסובלים מהתקפים טונים-קלוניים, מציגים תמונה קלינית של שינויים דרסטיים בקצב הלב אך גם תמונה תחלואתית של קצב הלב בדיאסטולה המתבטאת לרוב ב- T-wave alternans(TWA). חולים הסובלים מתופעה זו, הם בעלי סיכוי גבוה משמעותית להפרעות קצב קטלניות (כגון VT,VF) ולדום לב פתאומי. במחקרים נמצא גם שככל שה-TWA הוא גדול יותר (נמדד במיקרו-וולט) כך הסיכוי לתמותה לבבית עולה. אצל מטופלים אפילפטיים כרוניים, הסובלים מריבוי התקפים במשך שנים, ה-TWA גבוה יותר ופטולוגי משמעותית מאשר אצל מאובחנים חדשים באפילפסיה. כמו כן, חולי אפילפסיה בעלי התקפים שעוברים הכללות, נוטים להציג תמונה פטולוגית של TWA במהלך התקופה הפוסט-איקטלית.

בהמשך הרצאתו, ציין פרופ’ Surges שחולי אפילפסיה המטופלים בקוצב-ווגאלי (VNS) מציגים שיפור משמעותי ביותר ב- T-wave alternans שלהם. מחקרים הוכיחו שמדד ה- TWA במטופלי VNS משתפר משמעותית כחודשיים בלבד לאחר השתלת הקוצב. בנוסף לכך, מחקרים הראו שהטיפול ב-VNS יעיל בשיפור התפקוד הלבבי בחולי אי-ספיקת לב וכן הוצגו נתונים ממחקר גדול מאד (מעל ל- 40,000 מטופלים למשך 10 שנות מעקב) המדגים ש-VNS מקטין משמעותית את הסיכון ל-SUDEP(Sudden Unexpected Death in Epilepsy).

בסיכום הרצאתו, הראה פרופ’ Surges, שלמרות ש-SUDEP נתפס בקרב צוותי-רפואה כגורם סיכון מוביל בתמותה בקרב חולי-אפילפסיה. ההישנות של תמותה לבבית בקרב חולים אלו, הוא גבוה פי-4 מתופעת ה SUDEP במספרים אבסולוטיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול למניעת פרכוסים מלווה בירידה מתונה בסיכון להופעת פרכוסים בשלב מוקדם לאחר טראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש קלה או בינונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה של שמונה מחקרים שכללו 5,637 חולים עם חבלת ראש קלה (מדד Glasgow Coma Scale של 13-15 נקודות) או בינונית (מדד GCS של 9-12 נקודות) […]

  • טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    לאנשים החיים עם אפילפסיה, כמו גם משפחותיהם ומטפליהם, אפילפסיה היא הפרעה בלתי צפויה, מאתגרת ולעתים קרובות גורמת לחששות, במיוחד בשליש מהאנשים עם אפילפסיה שיש להם התקפים למרות הטיפול הרפואי. סקירה זו מתוך ה-NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE סוקרת את ההתפתחויות העכשוויות, וכן את היתרונות ואת המגבלות של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית לבישה המיועדת לחולי אפילפסיה.  פציעות […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    בחולים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה כמעט כפליים לפרכוסים, כאשר הסיכון גבוה עוד יותר בחולים תחת טיפול אימונומודולטורי לוויסות קולטן ספינגוזין-1-פוספט, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים אקראיים ומבוקרים, שפורסמה בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. מטה האנליזה כללה 63 מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 עם 53,535 חולים. מרבית המחקרים שנכללו בסקירה […]

  • התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epilepsy Research עולה כי גירוי עצב וגאלי (Vagus Nerve Stimulation, או VNS) עשוי להביא לשיפור תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה עמידה לטיפול תרופתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכומוטוריות. מטרתם כעת הייתה לבחון את התוצאות הפסיכומוטוריות לאחר גירוי […]

  • אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אימוני יוגה עשויים להפחית את תחושת הסטיגמה של חולי אפילפסיה וכך להקל על נטל המחלה ולשפר את איכות החיים הכוללת של החולים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעבר לתסמינים הנוירולוגים, חולים עם אפילפסיה מתמודדים עם בעיות נלוות דוגמת סטיגמה, חרדה ודיכאון, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה