מה באמת חשוב ? מהצד השני של הלהב בניתוחי אורתפדיה/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

.

בדקות לפני הניתוח, רוחצים את כפות הידיים במים זורמים, משפשפים היטב את האצבעות. אלו האצבעות שעוד מעט קט תאחזנה בלהב. זה הלהב שיבצע החתך הנדרש בגופו של המטופל, השוכב כעת על שולחן הניתוחים מעבר לדלת.

ומה אם התסריט היה הפוך? מה היתה הרגשתך, לו השוכב על שולחן הניתוחים היה אתה עצמך או אחד מאהוביך? מניסיונם האישי טוענים המחברים כי רגישות ותקשורת נאותה עם המטופל, יכולים להקל מאד על המטופל, החווה סביב הניתוח את אחד מהרגעים הפגיעים ביותר בחייו.

החוויה מנקודת הראות של המטופל  פקחתי את עיני ופגשתי במבטה של אימי. סקרתי את סביבותיי ממיטת בית החולים בה שכבתי. “מה קרה” שאלתי, “נפגעת ע”י מכונית” השיבה. תשובתה הדהימה אותי. ניסיתי להיטיב את תנוחתי במיטה ולמתוח את צווארי הנתון במחוך קשיח. ניסיתי להניע את ידי, לא הצלחתי, היד שלי היתה קפואה במיתלה.

מאוחר יותר נכנסו שני מתמחים לחדר ושאלו “זוכר אותנו? חזרנו”! לנוכח מבטי הקפוא, הפטיר אחד מהם בהשתוממות בעודו מסיר את התפרים מזרועי: “אתה באמת לא זוכר אותנו”? נדתי בראשי ללא מילים, והם המשיכו לשגרת יומם העמוסה. מן הסתם לא היו מעודכנים בפרטי המקרה שלי, שכלל פציעת ראש.

באחד הימים, לאחר שעברתי לבית החולים השיקומי, הודיע לי עוזר הרופא על מועד המקלחת אחרי הצהריים. הבהרתי כי נדרשת לי עזרה בשל מגבלותיי הגופניות וליקוי בשיווי המשקל. “אין צורך בעזרה” השיב עוזר הרופא ונראה מעט מבולבל, כאשר הסברתי לו מה מצבי. בתגובה שינה את מועד הרחצה. מאוחר יותר נאמר לי, כי באותו בוקר נערך לי בפיזיותרפיה מבחן כשירות ובו נמצא, כי כשירותי הגופנית טובה ומאפשרת עצמאות חלקית. אלא שלי לא דיווחו על כך.  

ככל שהימים חלפו, נכנסתי לשגרה נוחה של תרופות, טיפוליים אישיים וטיפולי שיקום. התבדחתי עם המתמחים  והמרפאים בעיסוק. צחקנו ביחד על הזרוע שלי הנתונה במקבע חיצוני, על חולשת כף ידי הנובעת מחולשה כללית בפלג גוף עליון. מתמחה אחר, ששמע על התעניינותי ברפואה, פרש בפני אפשרויות להצטרף לצוות שלהם. האמפתיה ותשומת הלב של מטפלים אלו, נטעו בי תקווה והנהיגו שיגרה, שחילצה אותי מאחד המצבים הקשים והמאתגרים בחיי.

למרות מערכת היחסים הטובה שרקמתי עם כל הצוות, לא נשאלתי האם אני מבין מה מצבי. כשהשתחררתי מהאשפוז, שאל אותי אחד המתמחים האם יש לי שאלות. מבט של תדהמה הופיע על פניו כשהשבתי “אומר לך כל מה שאני חושב שאינו בסדר, תקן אותי אם אתה חושב שפספסתי משהו”. בהיעדר הסבר מפורט אודות מצבי, נאלצתי לגלות מהן המגבלות גופניות שלי ולהבין אט אט בכוחות עצמי מה מצבי הרפואי. פסיכולוג קליני הניח לי לקרוא חלק מהגיליון הרפואי שלי, וכך למדתי על מצבי הרבה יותר מכל שיחה שניהלו עמי במהלך האשפוז.

לאחר השחרור מבית החולים התחלתי בחיים חדשים לגמרי. סדר עדיפויות אחר, דאגות אחרות מאלו שהיו לי לפני התאונה. לא הי לי מושג מתי אחזור לבית הספר, מתי אסיים את הלימודים, ובאיזה מקצוע אתמחה. במהלך 5 החודשים הבאים לא חזרתי לבית הספר, הקדשתי הכל לאין ספור מפגשים לשיקום תנועה, קואורדינציה וכוח. תרגולים אלו נטעו בי ענווה וסבלנות, לנוכח התזכורת המתמדת של המוגבלות שלי, התלות באחרים, וההבנה כי ההתקדמות והשיקום מחייבים התמדה.

החוויה מנקודת הראות של בן משפחה אוהב: דוגמא שונה מחיי האישיים: קיבלתי הודעה מארוסתי “עלי לעבור ניתוח צוואר”. יש החושבים אולי, כי המהלך סביב הניתוח, עבור מי שבעצמו מבצע ניתוחים כאלו, יהיה קל ופשוט. אבל הנחה זו רחוקה מאד מן האמת. המתח, החרדה ותחושת הרווחה בסיום היו בשיאם. למזלי, אחות שהייתה בחדר ההמתנה, דאגה להעביר לי עדכונים. כישוריה המילוליים, הגישה האישית, והרגישות שלה לא ייאמנו. היא התאימה את טון הדיבור לנאמר, הקפידה לשמור על קשר עין, הרגיעה בדבריה וכל אלו הפכו את חווית ההמתנה לטובה יותר.

בתום הניתוח, המנתח הסביר ארוכות אודות שלבי הניתוח, סיבוכים אפשריים ופרוגנוזה צפויה. הוא האריך בדבריו וענה על כל שאלותיי, למרות שלבטח זמנו היה קצוב. המהלך סביב הניתוח יכול היה להיות מותח ומפחיד, אך הרופאים הישרו ביטחון ותמיכה בעצם נוכחותם ובשיחה עימם.

כשאני מנהל שיחה עם קרובי המשפחה של המטופלים, אני מקפיד על תקשורת פתוחה וסבלנית, אינני מפגין קוצר רוח או תחושה שעלי למהר למשימה אחרת. אני טורח לתת את התחושה שאני שם בשבילם. ישיבה על כסא לצד קרוב המשפחה, שיחה בגובה העיניים, יד תומכת על הכתף שלהם, אלו יכולים מאד להרגיע בזמנים קשים.

תגובת המחבר: כולנו נהיה נתונים במצב זה, כמטופלים או כקרובי משפחה של המטופל. ערכה של שיחה כנה וסבלנית עם המטופל ובני משפחתו לא יסולא בפז עבורם. הזמן אותו אנו מקדישים להם חיוני עבורם, בעיקר ברגעים הלחוצים ביותר, כמו התקופה סביב הניתוח.

בעקבות הניסיון האישי שלי, אעשה כמיטב יכולתי להקדיש זמן וסבלנות, להרגיע לחצים ולפזר חששות. המטופלים ובני משפחתם וודאי יודו לי על כך.

פתחתי את המאמר בחוויותיי כמטופל. איך אוכל ללמוד מחוויה שחוויתי לפני שנים רבות? במבט לאחור אני זוכר את הפערים בתקשורת ביני לבין המטפלים בי. הרופאים הכירו את פרטי מחלתי הרלבנטיים לתחום התמחותם. אך התעלמו מתחומים אחרים. אז הבנתי את החשיבות של ההתייחסות ההוליסטית למטופל. אני מניח כי הלחץ של הרופאים בעבודה, וההתקדמות הסבירה שלי בשיקום, הטעתה אותם להניח, שאני מודע היטב למצבי ואין צורך “לבזבז” זמן על שיחות והסברים. מן הראוי בעידן הנוכחי לאפשר למטופלים גישה לגיליון הרפואי שלהם, להסביר היטב את פרטי המושגים הרפואיים הרלבנטיים וכך לשתפם בטיפול.

חלק מתהליך ההחלמה הוא להניח לחולים לשתף בסיפור המחלה שלהם. סיפורים אלו יאפשרו לנו המטפלים, לספק טיפול פרטני בהתאם לצרכי המטופל. עלינו להקדיש זמן למטופל, להיות קשובים לתחושותיו ולסיפורו האישי, לשמוח בהישגיו ולתמוך בו ברגעים הקשים.

אני אסיר תודה על האפשרות לנצל את החלמתי המלאה מהפציעה שלי לטובת אלו הנתונים מהצד השני של הלהב.

AL Farrell et al. What’s Important: The Other Side of the Scalpel in Orthopaedic Care: Patient Perspective. J Bone Joint Surg Am (2021) PMID: 34288893 DOI: 10.2106/JBJS.21.00480

הערות העורך: כמה חשוב מדי פעם לעצור את המירוץ בו אנו נתונים, להביט למטופל בעיניים ולנסות להבין מה עובר עליו. כמה חשוב להבין את האם השואלת שוב ושוב את אותה שאלה, באשר למה יש לבנה והאם באמת צריך ניתוח ומי ינתח ומה הסיכונים והאם בטוח צריך? ואולי בכל זאת.. שאלות ללא סוף. אבל זו המציאות, אנחנו מטפלים בבני אדם. אל הזרוע שבה מקבע חיצוני, המייצב שבר פתוח מרוסק, מחובר גוף ובגוף פועם ליבו של אדם מודאג חרד. המיניסקוס שתפרנו בברך, שייך לספורטאי הכמה לחזור לפעילות, או לסוור בנמל, שסחיבה היא פרנסתו או לרקדנית לפני שירות הצבאי, שחלמה להיות מדריכת ספורט וכל תכניותיה נגוזו ועולמה חרב עליה.

אנו המטפלים, רופאים פיזיותרפיסטים ועוד ממלאי תפקידים, שומה עלינו להבין, כי חלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה, הוא הבנת החולה, הבנת הצרכים שלו, הציפיות ,הדאגות והחששות.

גם ניתוח החלפת הרצועה הצולבת הקדמית המוצלח ביותר, מחייב שיקום קפדני, חזרה לפעילות בשלבים והסברים ועוד הסברים ושיתוף פעולה של המטופל בהחלמה. ללא כל אלו סיכויי הניתוח להצליח לטווח ארוך נמוכים.

ומהתחום שלי: אורטופד הילדים יכול לחכך את ידיו בגאווה רבה לנוכח כף הרגל הקלוטה (Clubfoot) שהצליח ליישר בסידרת גבסים. אבל אם לא יסביר להורים את החשיבות של שימוש במכשיר המתאים משך מספר שנים ולא יקדיש לכך זמן בכל ביקורת, ויתעלם משאלותיהם ולא ינסה להפיג בסבלנות את חששם (לא, המכשיר לא יעכב התפתחות, לא, המכשיר לא מעמיס על הגב, לא, אסור להסירו לפני גיל 4 או 5 שנים), אזי גם בידיים המוכשרות ביותר ובלהב החד ביותר, הטיפול נדון לכישלון.   

ואין חובה להמתין, עד שאנו נמצא עצמנו מהצד השני של הלהב כמטופלים או כאלו הממתינים אכולי דאגה וחששות בחדר ההמתנה ליד חדר הניתוח על מנת ליישם גישה זו. אמפתיה, סבלנות, נכונות להבין את המטופל ולהקשיב לו ולבני משפחתו יסייעו לנו להיות מטפלים טובים יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סוכרת תלוית-אינסולין מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח החלפה מלאה של הכתף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Orthopedics. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Surgical Quality Improvement Program להערכה רטרוספקטיבית של נתונים אודות 5,888 חולים (גיל ממוצע של 69.8 שנים) עם סוכרת, שעברו ניתוח החלפה מלאה של הכתף בין 2011 ו-2020. […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • אבחנה וטיפול מוקדמים בדלקת מפרקים שגרונית מצמצמים עלויות טיפול (Ann Rheum Dis)

    אבחנה וטיפול מוקדמים בדלקת מפרקים שגרונית מצמצמים עלויות טיפול (Ann Rheum Dis)

    אבחנה מוקדמת וטיפול כנגד דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), קרי, בתוך 12 שבועות מהופעת תסמיני המחלה, עשויים להוביל להפחתת עלויות טיפול לאורך חמש שנים, בהשוואה לאבחנה מאוחרת יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. מדגם המחקר כלל 431 חולים ממרפאה אחת בליידן, הולנד. משך התסמינים הוגדר כמרווח הזמן בין […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולהביא לשיפור בתפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (או Patellofemoral Pain Syndrome), בהשוואה לאולטרה-סאונד עם גירוי עצבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lasers in Medical Science. להערכת היעילות של טיפול בלייזר בעצימות גבוהה בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי, החוקרים מאיסטנבול השלים מחקר אקראי ומבוקר שכלל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה