המלחמה בהשמנה נכנסת ללימודי הביולוגיה בתיכונים

תופעת ההשמנה של תלמידי ישראל מעוררת דאגה רבה ומביאה ליוזמות יוצאות דופן במגמה לצמצמה.

הקיץ השתתפו עשרות מורי תיכון לביולוגיה מרחבי הארץ, בהשתלמות ראשונה מסוגה, במכון ויצמן למדע, במהלכה העמיקו את הידע שלהם בחשיבות אורח החיים הבריא, במחלת הסוכרת, ובתהליכים הביולוגיים המאפיינים אותה.

המורים עתידים ליישם השנה מערכי הדרכה וכלים חינוכיים ומעשיים, שהם פיתחו במסגרת ההשתלמות תחת ההנחיה המקצועית של המרכז להוראת המדעים במכון וייצמן.
הכלים ומערכי ההדרכה כוללים, בין היתר, פענוח בדיקות דם, סרטונים, המדגימים פעילות גופנית, דיונים במסגרת קבוצות דיון (דיבייט) בעד ונגד סוגי מזון מסוימים, ניתוח תפריטים מקובלים לאורך היממה של בני נוער בארץ, בחינת ההמלצות לשינוי התפריטים המוצעים במזנוני בתי הספר, שילוב מסרים על תזונה נכונה במשחקי חברה פופולאריים, שהתלמידים יוכלו לשחק, כמו: דומינו ופאזלים.

פיתוח מערכי ההדרכה והכלים החינוכיים הללו התבססו על לימודם במהלך ההשתלמות על מאפייני מחלת הסוכרת, וטכנולוגיות קיימות שונות לטיפול במחלה, ובבעיות בריאות אחרות, שמתפתחות בעקבותיה. 

במסגרת ההשתלמות, שמעו המורים גם את סיפורו האישי של ד”ר יניב חכים, חולה סוכרת ומורה לביולוגיה, ששיתף איך נראים חייו, בצל מחלת הסוכרת.
לאחר סקירת מודלים בעולם של מלווי סוכרת, והמודל המתגבש בארץ לליווי החולים,  הוא גם דיבר בפני המורים על כך שלמורה במערכת החינוך יש תפקיד משמעותי מאוד עבור תלמידיו, ודאי אלו שחולים, ולמורה לביולוגיה, בפרט, תפקיד חשוב גם בחדר המורים מול צוות ההוראה הכללי בבית הספר.

ההחלטה להגביר את המאבק במגפת ההשמנה בארץ באמצעות גיוס המורים לביולוגיה, התקבלה במשותף על-ידי הפיקוח על הוראת הביולוגיה במשרד החינוך ומיזם עוצמ”ה (היענות/היצמדות לטיפול בסוכרת, מניעת המחלה והכשרת מחנכי סוכרת), הפועל לשיפור הטיפול והמניעה של מגיפת הסוכרת בישראל.

מסביר פרופ’ אהוד זיו, יו”ר ועדת מקצוע הביולוגיה בחטיבה העליונה במשרד החינוך: “ביולוגיה הוא מקצוע שקשור לחיים שלנו. חובה ללמד בשיעורים בתיכון חומרים על גוף האדם, על בעלי החיים ועל הצומח, תוך התייחסות לתכנים מהותיים, שהם מחלק מחיי היומיום של התלמידים שלנו: השמנה ותחלואה בעקבותיה”.

מוסיפה ד”ר אורלי טמיר, מנהלת מיזם עוצמ”ה: “קיבלנו תגובות מצוינות מהמורים.   אנחנו מוקפים במזון תעשייתי, עתיר סוכרים וחומרים מזיקים אחרים לבריאות, והתלמידים, כמו שאר חלקי החברה, מאופיינים באורח חיים ‘יושבני’ (לא פעיל). לראייה, בארץ יש  כבר מעל חצי מיליון! תלמידים, שמוגדרים כשמנים או כבעלי עודף משקל. אין לנו יותר אפשרות, כחברה, להתעלם מהנושא במערכת החינוך ולצוותי ההוראה יש כח אדיר להשפיע על התלמידים. בשנה הקרובה נהיה בקשר עם המורים ונעקוב אחר הטמעת התכנים בתכניות הלימודים, כדי ללמוד ולשפר הלאה את יכולת ההשפעה על מצבם”.  

כללי: כל ילד שלישי, שיתחיל כיתה א’ בשבוע הבא, צפוי לחלות בסוכרת עד גיל 50.
לפי הסטטיסטיקה, עד גיל 18 צורך ילד בישראל 78 אלף כפיות סוכר בממוצע,  רק משתיית משקאות ממותקים ועוד כ- 60 אלף כפיות סוכר בממוצע, מאכילת דגני בוקר ומעדנים. צריכת הסוכר היומית בישראל היא מהגבוהות בעולם ומגיעה ל 18 כפיות ביום, כשההמלצה של כל אירגוני הבריאות היא  7-8 כפיות לילד ביום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר המטופלות ב- Semaglutide(וויגובי), טיפול הורמונאלי לווה בירידה גדולה יותר במשקל הגוף, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Menopause. החוקרים כותבים כי קשר זה נותר על כנו לאחר תקנון לערפלנים שונים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היקף הירידה במשקל וסמני סיכון קרדיו-מטבולי בנשים לאחר-מנופאוזה עם וללא טיפול הורמונאלי חליפי. החוקרים […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה