גסטרואנטרולוגיה

האם יש מקום לשנות את מערכות הסיווג של מחלות כבד שומני? (Gastroenterology)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Gastroenterology דנים מומחים בנושא הטרמינולוגיה הנפוצה כיום למחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ומציעים לקבוע הגדרה מדויקת יותר להגדרה זו, תוך התייחסות למבנה הגנטי והפתוגנזה המשותפים למחלת כבד שומני על-רקע אלכוהול.

החוקרים מסבירים כי יש לבחון מחדש את המונחים NAFLD לעומת AFLD (Alcoholic Fatty Liver Disease) ולשנות את המונחים מאחר וישנה חפיפה בפנוטיפים של מצבים אלו. ההגדרה הנוכחית של NAFLD מבוססת רקע על דרגת צריכת אתנול, וכך נקבעת ההפרדה מאבחנת AFLD.

אעפ”י שאין הסגכמה אודות סף צריכת אלכוהול השולל אבחנת NAFLD, צריכה של 30 גרם/יום בגברים ושל 20 גרם/יום בנשים משמשת לעיתים קרובות. ההגדרות הנוכחיות של NAFLD ו-AFLD קיימות מזה קרוב לארבעים שנים ועדיין קיימת מחלוקת באשר לכמות צריכת אלכוהול המוגדרת כבטוחה. מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי גם כמות קטנה של אלכוהול מעלה את הסיכון לכבד שומני וייתכן כי עדיף יהיה למטופלים ולמטופלים לבחון את שני המצבים כספקטרום, או כרצף תחלואה:

·       מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול.

·       שילוב של מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול כמרכיב עיקרי עם גורמים מטבוליים נלווים.

·       שילוב של NAFLD אמיתי עם צריכת אלכוהול אפסית והתקדמות מחלה בשל גורמים מטבוליים.

·       מחלת כבד שומני עקב הפרעה בפרופיל המטבולי, אך עם צריכת אלכוהול של עד 30 גרם/יום (ככל הנראה הנפוצה ביותר בגברים, 20 גרם/יום בנשים).

הקבוצה האחרונה, הנכללת כיום תחת קבוצת חולי NAFLD, לא באמת ניתנת לסיווג כ-NAFLD ללא תרומה של אלכוהול.

החלופה המוצעת היא כי NAFLD יימחק מהלקסיקון לטובת מונח שישקף טוב יותר את הפנוטיפים הקליניים בחולים. אין ספק כי קיים צורך בכך והכותבים קוראים לעדכן את הנומנקלטורה של מחלות כבד שומני, ע”י קונצנזוס בינלאומי. הקונצנזוס צריך לפתח טרמינולוגיה הולמת המשקפת הפרעה מטבולית טהורה 0 בעיקר כבד שומני וכבד שומני בעיקר על-רקע צריכת אלכוהול בשני קצוות הספקטרום.

ניתן לסווג חולים עם מחלת כבד שומני עקב הפרעה מטבולית בעיקר בהתאם לצריכת אלכוהול, בעוד שאלו עם מחלת כבד שומני על-רקע מרכיב בולט של צריכת אלכוהול יסווגו בהתאם למאפיינים מטבוליים קיימים.

על-בסיס העדויות הזמינות, ניתן לטעון כי יש לעדכן את הסף המקובל לצריכת אלכוהול לצורך אבחנת NAFLD לצריכה אפסית או כמעט-אפסית. הכותבים גם מוסיפים כי ביום-יום, לרופאים אין את הזמן הנדרש להיסטוריה מפורטת של המטופל אודות צריכת אלכוהול.

Gastroenterology 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.