גסטרואנטרולוגיה

טכנולוגיות אופטיות אינן מהימנות לזיהוי פוליפים טרום-ממאירים במעי הגס והרקטום (Am J Gastroenterol)

הדיוק של טכנולוגיות אופטיות בהבחנה בין נגעים ממאירים ושפירים אינה טובה דיו במרבית היישומים הקליניים, כולל אבחנת פוליפים טרום-ממאירים במעי הגס והרקטום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טכנולוגיות אופטיות אנדוסקופיות עשויות לשמש לחיזוי ההיסטולוגיה של פוליפים בגוף החי; עם זאת, עדיין לא ברור עד כמה אלו מדויקות ואם טכנולוגיות אלו מספקות בכדי לשמש בפועל.

החוקרים השלימו מטה-אנליזה ע”י חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase ו-Cochrane Library. הם כללו בסקירה מחקרים שבחנו באופן פרוספקטיבי טכנולוגיות אנדוסקופיות אופטיות לשימוש בזמן-אמת בגוף החי, במטרה לחזות פוליפים אדנומטוטיים במעי הגס והרקטום.

הסקירה כללה 102 מחקרים שהתבססו על טכנולוגיות אופטיות להערכת 33,123 פוליפים במעי הגס והרקטום. כרומו-אנדוסקופיה דיגיטאלית הבחינה בין נגעי אדנומה ואדנוקרצינומה ובין פוליפים שפירים עם רגישות של 92.2% וסגוליות של 84%, ללא הבדל בין הטכנולוגיות בשימוש (Narrow-Band Imaging, Fuji Intelligent Chromo Endoscopy, iSCAN). לכרומו-אנדוסקופיה עם צבע הייתה רגישות של 92.7% וסגוליות של 86.6%.

לאנליזה ספקטראלית של אוטו-פלואורוסנטיות הייתה רגישות של 93.6% וסגוליות של 50.9%. אנדו-מיקרוסקופיה הייתה בעלת רגישות של 93.6% וסגוליות של 92.5%. אבחנה בסיוע-מחשב הייתה בעלת רגישות של 88.9% וסגוליות של 80.4%.

תת הקבוצה היחידה בה זוהה ערך מנבא שלילי של מעל 90% לאדנומה הייתה כרומו-אנדוסקופיה דיגיטאלית, עם דרגת בטחון גבוהה בחיזוי פוליפים זעירים באזור הרקטום והסיגמה.

מטה-אנליזה כרונולוגית הדגימה ירידה בערך המנבא השלילי לאורך הזמן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מעידים כי טכנולוגיות אופטיות אינן צפויה לשמש בשלב זה כאמצעי להבחנה מהימנה בין נגעים שפירים וממאירים.

Am J Gastroenterol 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה