גסטרואנטרולוגיה

אלגוריתם המבוסס על המיקרוביום של מערכת העיכול מנבא עליות סוכר טוב יותר מספירת פחמימות או קלוריות (JAMA Netw Open)

אלגוריתם המבוסס על המיקרוביום במערכת העיכול של המטופל עשוי לנבא באופן מדויק יותר את העליות ברמות הסוכר בדם לאחר-ארוחה באותו נבדק, בהשוואה לספירת הקלוריות או הפחמימות בלבד, כך עולה מנתונים חדשים. המחקר, שנערך בשיתוף פעולה בין חוקרים ממאיו קליניק ובין החברה הישראלית DayTwo, התמקד במבוגרים ללא אבחנה ידועה של סוכרת ומוכיח כיצד ניתן להתבסס על מודלים לניבוי תגובה גליקמית לאוכל, טוב יותר מהערכת הפחמימות או הקלוריות.

החוקרים מזהירים כי מדובר במחקר ראשוני ומדגישים כי אינם טוענים כי ניתן למנוע התפתחות טרום-סוכרת או סוכרת. במקום זאת, מדובר בצעד ראשון לקראת הוכחת הטיעון כי ניתן להתאים את הרכב התזונה באופן פרטני לכל מטופל.

בשנת 2015, חוקרים מישראל בראשות פרופ’ ערן סגל וערן אלינב ממכון וויצמן פיתחו אלגוריתם שתואר במאמר בכתב העת Cell, אשר התבסס על נתוני מיקרוביום וכן גורמים אחרים (דוגמת גיל, מין, היקף ירך ופעילות גופנית) לניבוי תגובות סוכר לאחר-ארוחה בנבדקים ללא-סוכרת. המודל פותח ותוקף במדגמים ישראלים שכללו 800 ו-100 משתתפים, בהתאמה.

להערכת האלגוריתם במדגם אמריקאי, החוקרים כללו כעת 327 משתתפים ללא סוכרת (גיל ממוצע של 45 שנים, 78% שנים) במחקר שארך שישה ימים.

יומיים לפני תחילת המחקר, המשתתפים סיפקו דגימות צואה, אשר נשלחו למעבדת DayTwo בישראל, שם נקבע הרכב המיקרוביום. במהלך המחקר, המשתתפים ענדו מד סוכר רציף. ונעזרו באפליקציית DayTwo Food & Activity Logger, המכילה יומן MyNetDiary לתיעוד צריכת המזון ופעילות גופנית.

המשתתפים קיבלו הוראה לאכול את האוכל הרגיל שלהם, פרט לבקשה שבארוחת בוקר במהלך ארבעה ימים, הם יאכלו ארוחה סטנדרטית, הכוללת בייגל וגבינה.

מניתוח הנתונים עלה כי הקורלציה בין שיא רמת סוכר לאחר-ארוחה הצפויה וזו שתועדה בפועל עם המודל שהתבסס על נתוני המיקרוביום (r=0.62) הייתה טובה יותר מזו שתועדה על-בסיס הצריכה הקלורית (r=0.34) או צריכת הפחמימות (r=0.40).

החוקרים כותבים כי כאשר דנים בתזונה, נוטים לקבוע המלצות גורפות לכלל האוכלוסיה. עם זאת, מהמחקר הנוכחי עולה כי כל אדם מגיב באופן שונה, בהתאם למספר משתנים, כולל המיקרוביום.

JAMA Netw Open. Published online February 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה