גסטרואנטרולוגיה

מקומה של השתלת צואה בטיפול בהשמנת-יתר (לידיעה במדסקייפ)

קבוצת חוקרים סבורה כי השתלת צואה (Fecal Microbiota Transplantation) – הליך בו חומר צואה מתורם בריא עובר עיבוד רפואי ומוחדר למעי של אדם שמן עשויה לשמש כפתרון אפשרי להשמנה.

השתלת צואה הוכחה לראשונה כמוצלחת במקרים של זיהום מסכן-חיים ב-Clostridium difficile, אך מצויה בשלבי בחינה גם כטיפול אפשרי לקוליטיס כיבית, מחלת מעי דלקתית וזיהומים חוזרים בדרכי השתן. התיאוריה היא כי מיקרוביום בריא בצואה ישפיע לטובה על המטופלים ולכן השתלת צואה נבחנת גם במחקרים בבעלי חיים ובני אדם לטיפול בהשמנה ומחלות מטבוליות.

חוקרים מהרווארד פרסמו לאחרונה על תוצאות מחקר שכלל 24 משתתפים, בגילאי 25-60 שנים, עם מדד מסת גוף של מעל 30 ק”ג למטר בריבוע, אשר חולקו באקראי להשתלת צואה (צואה קפואה) מתורמים רזים ובריאים מטבולית, או לקבוצת פלסבו. המחקר החל בשנת 2016 והושלם כעת והם מנתחים את התוצאות, תוך תקווה כי אלו יוצגו בקרוב.

מומחים מאמינים כי אין נתונים רבים בנושא זה בבני אדם וישנם מחקרים רבים בבעלי חיים הקושרים בין מיקרוביום ובין השמנה ותסמונת מטבולית. הם מציינים כי למרות שהעברה אנדוסקופית של השתלת צואה הובילה לשינויים קטנים ברגישות לאינסולין, החוקרים תיארו זאת כממצאים המוכיחי עיקרון וקראו לאשר את התוצאות בקבוצות אחרות ובדרכים אחרות להעברת תרומת צואה.

אכן, מחקר קליני נוסף החל לאחרונה בוויילס, שם רופאים מעבירים תרומת צואה באופן אנדוסקופי מתורמים בריאים לשמנים עם סוכרת מסוג 2. המחקר יכלול משתתפים בגילאי 18-70 שנים, עם אבחנה של סוכרת מסוג 2 במהלך השנתיים האחרונות ומדד מסת גוף של 30-40 ק”ג למטר בריבוע.

סוגיה שעדיין יש לברר נוגעת לשאלה בכל הנוגע לשינוי המיקרוביום בעקבות השתלת צואה היא קביעת תדירות ביצוע הפרוצדורה, שכן ידוע כי המיקרוביום במערכת העיכול שב להרכב הבסיסי לאחר מספר שבועות. המומחים מאמינים כי לשינוי המיקרוביום ללא שינוי מוחלט של הדיאטה, יש ככל הנראה להקפיד על לחץ קבוע על המיקרוביום לשינוי באמצעות השתלת צואה. לצורך כך, ישנה חשיבות רבה לאופן ביצוע השתלת הצואה.

עם זאת, המומחים מטילים ספק בשאלה אם בסופו של דבר קפסולות צואה יהיו בשימוש נרחב, גם במידה ויאושרו כטיפול. מצד אחד, אין ספק כי מטופלים רבים יעשו הרבה בכדי לרדת במשקל, אפילו לנסות דיאטות משוגעות עליהן לא עניתן להקפיד לאורך זמן, אך באותה עת, כבר ישנן מספר תרופות להשמנה בהן רופאים אינם נוטים להשתמש.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה