גסטרואנטרולוגיה

האם התערבות תזונתית עדיפה על PPI בטיפול ברפלוקס? (JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery)

מאת ד”ר אלינור בריסקין

דיאטה ים תיכונית המבוססת על צמחים בשילוב עם עם מים בסיסיים הראו שיפור בסימפטומים של laryngopharyngeal reflux (LPR), לא פחות מאשר טיפול ב proton pump inhibitors. כך מציע מחקר רטרוספקטיבי שפורסם ב 7 בספטמבר 2017 ב JAMA OtolaryngologyHead & Neck Surgery.

המחקר היה אנליזה רטרוספקטיבית של תיקים רפואיים מתוך שני קוהורטים שונים אשר בהם ניתן טיפול שונה ל LPR. בקוהורט אחד שבוצע בשנים 2010-2012, 85 מטופלים עם רפלוקס טופלו ב esomeprazole פעמיים ביום או delansoprazole פעם ביום. הם גם קיבלו הנחיות דיאטטיות בסיסיות כגון הימנעות מקפה, תה, שוקולד, סודה, אלכוהול ואוכל חריף. הקוהורט השני בוצע בשנים 2013-2015 ובו השתתפו 99 מטופלים אשר קיבלו תוסף של מים בסיסיים (pH > 8), דיאטה ים תיכנית מבוססת צמחים, ואת ההנחיות הדיאטטיות המקובלות. הערכת התוצא היתה עם נתונים אודות שינוי ב Reflux Symptom Index (RSI). החוקרים השוו את השינוי בניקוד ה RSI בין שתי הקבוצות לאחר 6 שבועות של טיפול. קריטריוני ההוצאה מהמחקר היו מחמירים, על מנת למצוא משתתפים מתאימים ביותר בתוך הקבוצות.

מתוך 184 המטופלים בשני הקוהורטים הגיל הממוצע היה 60 ו-57 בהתאמה. שיעור האנשים אשר השיגו ירידה משמעותית (>6 נקודות) ב RSI היה 54.1% בקבוצה שקיבלה PPI ו 62.6% בקבוצה שקיבלה מים בסיסיים ודיאטה ים תיכונית מבוססת צמחים. (ההפרש בין הקבוצות 8.05, CI -5.74-22.76). הירידה הממוצעת ה RSI היתה ב 27.2% בקבוצה הראשונה ו 39.8% בקבוצה השניה (הבדל של 12.10, CI 1.53-22.68). עם זאת, כאשר RSI נותח כמשתנה וריאבילי, לא היה הבדל מובהק סטטיסטית בירידה ב RSI בין שתי הקבוצות. (-5.92 לעומת -7.05, ההבדל 1.12. CI -1.00-3.24).

בין המטופלים בשתי הקבוצות היה שוני בסימפטומים כגון שיעול, דיספגיה ודיספוניה, אך בין תתי הקבוצות השוני לא היה מובהק סטטיסטית.

לדעת החוקרים, הנתונים מצביעים על כך שההשפעה של PPI על RSI הוא לא משמעותית טוב יותר מאשר טיפול עם דיאטה ים תיכונית מבוססת צמחים ומים בסיסיים, ויתכן אף כי טיפול עם דיאטה ומים בסיסיים עדיף על פני טיפול ב PPI.

החוקרים מסייגים את המחקר, לאור הקושי שבהשוואת נתונים בין שני מחקרים שונים וללא השוואה של כל אחד מהם ל gold standard. בנוסף המחקר נתון לערפלנים רבים בהיותו מחקר בו מושווים נתונים בצורה רטרוספקטיבית. בנוסף, בקבוצה שלא קיבלה PPI, לא היה ניתן לקשור את השיפור ב RSI למים הבסיסיים או לדיאטה, משום שביניהם לא נערכה השוואה.

עם זאת, לדברי החוקרים, מכיוון ש PPI הן תרופות בעלות פוטנציאל לתופעות לואי רבות, וצריכתן עשויה להיות כרונית, יש לשקול גם גישות אחרות לטיפול ברפלוקס.

הערת המערכת: בשל מגבלותיו הרבות, מחקר זה אינו יכול להטיל דופי בקווים מנחים שיש כיום, אך נותן חיזוק לאופציה הלא תרופתית אשר תמיד קיימת וניתן לנסותה לפני או במקביל לטיפול התרופתי.

A Comparison of Alkaline Water and Mediterranean Diet vs Proton Pump Inhibition for Treatment of Laryngopharyngeal Reflux. JAMA OtolaryngologyHead & Neck Surgery, September 7, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה