גסטרואנטרולוגיה

האם זיהום אוויר מעלה את הסיכון לדימום מכיב פפטי בקשישים? (Lancet Planet Health)

בקשישים סיכון מוגבר לדימום מכיב פפטי בימים בהם באוויר רמות גבוהות יותר של חנקן דו-חמצני, גורם מזהם שמקורו בפליטת עשן מכלי רכב ומפעלים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מהונג קונג, שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Lancet Planetary Health.

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם עליות קצרות-טווח בזיהום אוויר עשויות להשפיע גם על הסיכון לדימום מכיב פפטי, כאשר לפי ההערכות צפויה עליה של 7.6% בסיכון לאשפוזים דחופים בשל דימום מכיב פפטי במהלך תקופה של חמישה ימים עם רמות גבוהות של חנקן דו-חמצני.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות רמות זיהום אוויר בהונג קונג ו-8,566 אשפוזים דחופים בשל דימום מכיב פפטי במבוגרים בגילאי 65 ומעלה, בין 2005 עד 2010. בנוסף לחנקן דו-חמצני, החוקרים בחנו גם את ריכוזי אוזון, גופרית דו-חמצנית וחומר חלקיקי. הם לקחו בחשבון גורמים העשויים להשפיע על איכות האוויר, דוגמת טמפרטורה, לחות ותנאי מזג אוויר אחרים.

מבין כל המזהמים, רק רמות מוגברות של חנקן דו-חמצני נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לאשפוזים דחופים בשל דימום מכיב פפטי.

החוקרים מציינים כי אין בידיהם נתונים אודות גורמי סיכון אחרים לדימום מכיב פפטי, דוגמת זיהום בהליקובקטר פילורי או שימוש קבוע בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים.

התוצאות בהונג קונג עשויות גם להיות שונות מאלו הצפויות בקבוצות ממוצא אתני שונה, מאחר ובחלק מהאנשים תתכן נטיה גנטית לסיבוך רפואי זה .

החוקרים מסכמים וכותבים כי זיהום אוויר הינו גורם סיכון הפיך, שנקשר עם מחלות שונות ברחבי הגוף, מדרכי הנשימה למערכת הלב וכלי הדם, עם עדויות מצטברות המעידות כי עשוי להשפיע גם על מערכת העיכול. הם קוראים לחברה לנקוט צעדים לשיפור איכות האוויר בערים.

Lancet Planet Health 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה