גסטרואנטרולוגיה

האם שימוש בתרופות מקבוצת PPI קשור לסיכון מוגבר לשבץ ? (AHA)

מחקר חדש מצביע על קשר בין שימוש בתרופות הנפוצות נגד צרבת ממשפחת ה-PPI לשבץ איסכמי. מדובר על מחקר תצפיתי לאומי דני שהוצג בכנס השנתי האחרון של איגוד הלב האמריקאי (AHA) .

המחקר הדגים קשר תלוי מינון בין שימוש בכל 4 התרופות ממשפחת ה-PPI לסיכון מוגבר לשבץ איסכמי , אך לא בין שימוש בחוסמי H2 שגם להם התוויות דומת.

החוקרים מציינים שהממצאים ממחקר זה מצטרפות לעדויות הולכות וגוברות לקשר בין PPI למחלות קרדיווסקולריות. כמו כן, מחקרים פרה-קליניים הראו ש-PPI מפחית את ייצור תחמוצת החנקן (NO) מה שמוביל לאי תפקוד אנדותיאלי.  עם זאת, זהו המחקר הנוכחי הקושר בין PPI לשבץ איסכמי והחוקרים מסייגים את הממצאים באומרם שיש לראות בהם מידע פרלימינארי שכן הם מגיעים ממחקר תצפיתי שטרם פורסם באופן רשמי. לכן, גם החוקרים אינם סבורים שעל בסיס עדויות אלה יש לתמוך בהפסקת השימוש ב-PPI .

יחד עם זאת, החוקרים ממליצים שלא ליטול PPI אלא אם כן יש התוויה ברורה לכך, שכן רבים נוטלים תרופות אלה שלא לצורך או ממשיכים ליטול אותם לאורך זמן גם כאשר אין לכך התוויה. כידוע, חלק מה-PPI גם זמינות כתרופות ללא מרשם, מה שמגביר את הסיכון לשימוש לא נכון.

החוקרים עשו שימוש במאגר מידע לאומי של דנמרק לזיהוי כל האנשים מעל גיל 30 שעברו גסטרוסקופיה אלקטיבית בין 1997 ל-2012. לא נכללו באנליזה אנשים עם רקע של מחלות קרדיווסקולריות. מאגר מידע זה נבדק מול רשם דני לזיהוי שימוש בתרופות לרבות PPI וחוסמי H2 .

בסה”כ נכללו באנליזה 244,679 משתתפים (גיל ממוצע 57). מהם 44% קיבלו מרשם ל-PPI . במהלך תקופת המעקב דווח על 9,489 (3.9%) מקרי שבץ איסכמי ראשון.

ניתוח הנתונים הראה שהיארעות שבץ לכל 10,000 שנות מטופל הייתה 88.9 עבור משתמשי ה-PPI לעומת 55.7 עבור לא משתמשים.

לאחר התאמות לגיל, מין, פרפור פרוזדורים, יתר לחץ דם, סוכרת, אי ספיקת לב, כיב קיבה, סרטן, מחלת כליות כרונית ושימוש בתרופות NSAIDs , שיעור האירעות היחסי (IRR) היה 1.19 (בטווח ביטחון בין 1.14-1.24, P < .0001) למשתמשי ה-PPI.

ה-IRR בקרב משתמשי חוסמי H2 היה 1.05 (בטווח בין 0.88-1.23, P = .60) ללא הבדל מובהק סטטיסטי.

אנליזה נוספת מצאה גם קשר תלוי מינון ברור בין PPI לסיכון לשבץ בכל 4 התרופות שנכללו. במינונים הגבוהים של PPI הסיכון המוגבר לשבץ היה גבוה ב-33% עבור לנסופרזול ו-79% עבור פנטופרזול. החוקרים מציינים שלמרות שלא ניתן להוכיח קשר סיבתי במחקר תצפיתי זה, הקשר תלוי המינון מחזק את הממצאים. הם מציינים שלא נמצאה עדות לסיכון מוגבר במינונים נמוכים של PPI. לדעתם, גם העובדה שלא נמצא קשר בין שימוש בחוסמי H2 לשבץ מחזק את הקשר שנמצא בין ה-PPI לסיכון המוגבר לשבץ, שכן אם הקשר נובע מההתוויה בלבד הוא היה אמור להתקבל גם בחוסמי H2 .

כמו כן, החוקרים מדגישים שהמחקר לא כלל אנשים שיש להם כבר מחלה קרדיווסקולרית. לדעתם קבוצה זו עלולה להיות בסיכון הגבוה ביותר לשבץ בהקשר של שימוש ב-PPI אך אין לכך כמובן נתונים ממחקר זה.

בשלב הבא החוקרים מבקשים לבחון גם את ההבדלים בסיכון האבסולוטי לשבץ הקשור ל-PPI .

השאלה שהעסיקה את משתתפי הכינוס אם מדובר בסמן בלבד או קשר סיבתי. חלק מהמומחים שהגיבו לממצאים טענו שלקשר בין PPI לאי תפקוד אנדותיאלי שצויין ע”י החוקרים אין עדויות קליניות.

American Heart Association (AHA) 2016 Scientific Sessions. Abstract 18462. Presented November 15, 2016.

לכתבה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה