גינקולוגיה

הקשר בין אי-עמידה בהמלצות התזונתיות וחסרים תזונתיים במהלך ההיריון ובין משקל הלידה של היילוד (J Perinat Med)

הריון מלווה בשינויים ביוכימיים המובילים לדרישה תזונתית מוגברת לעובר המתפתח, אשר מובילים לשינויים בהרכב חומרי התזונה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatal Medicine  עולה שכיחות גבוהה של צריכה תזונתית מתחת להמלצות התזונתיות (Recommended Dietary Allowance, או RDA) באוכלוסיה זו. חסר מגנזיום, אנמיה ודיאטה דלת וויטמין A לוו כולם בסיכון מוגבר ללידת תינוק במשקל לידה נמוך.

מדגם המחקר הנוכחי כלל נשים הרות ובריאות ונועד להעריך את הצריכה התזונתית, פרופיל חומרי התזונה ומשקל הלידה, על-בסיס הערכת הרגלי התזונה, בדיקות דם והערכות משקל היילוד, בהתאמה.

בעת הגיוס למחקר, למעלה מ-90% מהנשים הללו דיווחו על צריכה תזונתית מתחת להמלצות הקבועות לפי ה-RDA. החוקרים זיהו שינוי משמעותי בדפוסי צריכה תזונתית של אנרגיה, חלבונים, שומנים, וויטמין A וויטמין C, פרט לצריכת ברזל. שכיחות חסר אבץ נעה בין 54-67%, חסר מגנזיום תועד ב-18-43% מהנשים וב-33-93% מהנשים הייתה עדות לאנמיה, אשר החמירה בכל ביקור מעקב.

ממצאי המחקר העידו על קשר בולט בין חסר מגנזיום ובין משקל לידה נמוך (יחס סיכויים של 4.21, p=0.01) והסיכון החמיר עם הימשכות החסר לאורך ההיריון (יחס סיכויים של 7.34, p=0.04). אנמיה לפני הלידה (יחס סיכויים של 0.57, P=0.04) ולאחר הלידה (יחס סיכויים של 0.37, P=0.05) ודיאטה דלת וויטמין A (יחס סיכויים של 3.78) נקשרו בקשר מובהק עם לידת תינוק במשקל לידה נמוך.

הסיכון למשקל לידה נמוך היה גבוה יותר משמעותית בנשים שצרכו דיאטה דלת וויטמין A לאורך ההיריון, בהשוואה לנשים עם צריכה מספקת של הוויטמין (יחס סיכויים של 10.0, P=0.05).

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש לנקוט בגישות להעשרה תזונתית בכדי להביא להפחתת היקף חסרים תזונתיים ולידת תינוקות במשקל לידה נמוך.

J Perinat Med. 2019 Jul 18

לידיעה ב-PubMed

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לעיין בהנחיות מטעם משרד הבריאות בכל הנוגע לתזונה המומלצת בהריון, אשר אמנם כוללות הנחיות בנוגע לתוספי ברזל וחומצה פולית למניעת ברזל וקוראות להשלים הערכה של צריכת אבץ במקרה של נשים צמחוניות או טבעוניות, אך אינן מתייחסות עדיין לצריכת מגנזיום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה