גינקולוגיה

גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בקרב נשים לאחר גיל המעבר (Cancer Prevention Research )

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן


ידוע זה מכבר כי עישון אחראי ל-30-20% מהתחלואה בסרטן שלפוחית השתן בנשים, וכי ביטוי המחלה חמור יותר וסיכויי ההחלמה ממנה נמוכים יותר בקרב נשים לעומת גברים. עד היום לא היו בנמצא נתונים עקביים על השפעת משך הגמילה מעישון על הירידה בסיכון לסרטן שלפוחית השתן.  מחקר זה מטעם חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת אינדיאנה בארה”ב בדק את הרגלי העישון של נשים לאחר גיל המעבר בארה”ב.

המחקר עקב אחר 143,279 נשים בריאות בגיל 79-50 בין השנים 1998-1993. הנשים תושאלו בעת הצטרפותן למחקר ובפגישות המעקב (כל 12-6 חודשים) על סטטוס העישון שלהן (מעולם לא עישנו, עישנו בעבר, מעשנות בהווה). מהנתונים עלה כי בתחילת המחקר כמחצית מהמשתתפות מעולם לא עישנו (52.4%), 40.2% עישנו בעבר ו-7.1% היו מעשנות פעילות. במהלך המעקב נגמלו מעישון  1,358 (כ-1%) מהנשים שעישנו. עד תום המעקב, בפברואר 2017, אובחנו 870 מקרי סרטן שלפוחית השתן.

מממצאי המחקר עולה כי במהלך העשור הראשון שלאחר הגמילה מעישון, הסיכון של משתתפות שעישנו בעבר לחלות היה נמוך ב-25% ממעשנות פעילות. נשים שנגמלו מעישון במהלך שנות המעקב היו בסיכון נמוך ב-39% בהשוואה לנשים שהמשיכו לעשן.

הסיכון של מעשנות פעילות ושל מעשנות לשעבר לחלות בסרטן שלפוחית השתן היה גבוה משמעותית משל נשים שלא עישנו מעולם: מעשנות בהווה היו בסיכון גבוה פי 3.24 לחלות, ומעשנות לשעבר, לאחר פחות מעשור מהגמילה, היו בסיכון גבוה פי 2.77. לאחר 20-10 שנות גמילה הסיכון היה גבוה פי 2.19,  ולאחר 30-20 שנות גמילה הסיכון היה כמעט כפול מנשים שלא עישנו מעולם. גם לאחר למעלה מ-30 שנות הפסקת עישון, הסיכון של הנשים לחלות בסרטן שלפוחית השתן גבוה ב-28% מזה של נשים שלא עישנו מעולם.

משקלול נתונים שכללו את מספר הסיגריות שעישנו הנשים לפני שנגמלו, התברר כי אחרי למעלה מ-30 שנות גמילה, עישון סיגריה אחת ביום העלה ב-88% את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ועישון חפיסת סיגריות אחת ומעלה ליום העלה ב-92% את הסיכון לעומת נשים שמעולם לא עישנו.

לסיכום, גמילה מעישון נמצאה יעילה בהפחתת הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בנשים לאחר גיל המעבר. הירידה המהירה ביותר מתרחשת בעשור הראשון לגמילה, אך נמשכת גם בעשורים הבאים. עם זאת, הסיכון של מעשנות לשעבר נותר גבוה מזה של נשים שמעולם לא עישנו, גם לאחר 30 שנות גמילה. החוקרים ממליצים על הפסקת עישון להפחתת הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ומדגישים בנוסף את חשיבות ההימנעות מעישון מלכתחילה.

המחקר פורסם בכתב העת Cancer Prevention Research ב-26 בפברואר 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

קישור לתקציר המחקר באנגלית.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • משרד הבריאות אישר בדיקה חדשה ולא פולשנית לאבחון של סרטן בשלפוחית השתן

    משרד הבריאות אישר בדיקה חדשה ולא פולשנית לאבחון של סרטן בשלפוחית השתן

    משרד הבריאות אישר לאחרונה בדיקה חדשה המאפשרת להעריך את הסיכון לנוכחות סרטן בשלפוחית השתן ברמת דיוק גבוהה מאוד. מדובר בבדיקת שתן פשוטה המהווה חלק מהקטגוריה של ביופסיה נוזלית לאבחון מוקדם של סרטן ללא הליך פולשני. הבדיקה מתבססת על זיהוי סמנים ביולוגיים (ביו-מארקרים) על גבי הדנ"א שהופק מהתאים בדגימת השתן. נוכחות של סמנים אלו מעידה על סיכון מוגבר להימצאות גידול סרטני, גם כזה שלעיתים לא ניתן לראות כלל בבדיקות הדמיה או אבחנה פולשניות (הודעת מדיקל לינק)

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

  • עישון מלווה בסיכון מוגבר לנשירת שיער בגברים (J Cosmetic Dermatol)

    עישון מלווה בסיכון מוגבר לנשירת שיער בגברים (J Cosmetic Dermatol)

    בגברים שנהגו לעשן בעבר או מעשנים פעילים סיכון גבוה יותר משמעותית לנשירת שיער משנית ל-Androgenetic Alopecia, בהשוואה לגברים שמעולם לא עישנו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Cosmetic Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון הינו גורם סיכון להתפתחות והחמרת אלופציה אנדרוגנטית. עם זאת, אין מטה-אנליזה קודמת להערכת ההשפעות של עישון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה