גינקולוגיה

חשיפה תוך-רחמית למשקאות ממותקי סוכר מעלה את הסיכון לאסתמה בילדים (Ann Am Thoracic Soc)

בקרב ילדים לאימהות השותות כמות גדולה של משקאות ממותקי-סוכר במהלך ההיריון ובאלו הצורכים כמות פרוקטוז רבה בתזונה במהלך ילדות מוקדמת ייתכן סיכון מוגבר להתפתחות אסתמה במהלך הילדות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Annals of the American Thoracic Society.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 1,068 זוגות אם-ילד שנכללו בפרויקט Project Viva, מחקר אורכי להערכת ההשפעות של תזונת האם וכן גורמים אחרים במהלך ההיריון ולאחר הלידה, בין השנים 1999-2002.

החוקרים אספו נתונים אודות צריכת משקאות אימהית במהלך ההיריון באמצעות שאלוני תזונה, אותם מילאו האימהות לאחר ביקור מחקר פרטני ובתום הטרימסטר הראשון והשני להיריון. החוקרים אספו מידע אודות צריכת פרוקטוז בילדות מוקדמת והתקפי אסתמה על-בסיס שאלונים שמילאו האימהות כאשר הילדים הגיעו לגיל חציוני של 3.3 שנים ושוב בגיל חציוני של 7.7 שנים.

החוקרים התבססו על התשובות להערכת צריכת פרוקטוז ובחנו את התוצאות על-בסיס רבעוני משקאות ממותקי סוכר וצריכת פרוקטוז.

מבין הילדים במחקר, 19% אובחנו עם אסתמה בילדות ו-12% היו שמנים.

הצריכה הממוצעת של פרוקטוז ע”י האימהות במהלך ההיריון וע”י הילדים עד ילדות מוקדמת עמדה על 32.5 גרם/יום ו-27.8 גרם/יום, בהתאמה. בקרב האימהות, המקור הגדול ביותר למשקאות עתירי פרוקטוז היה מיצי הדר, בעוד שמיצים אחרים שימשו כמקור העיקרי בילדים. ברבעון העליון של צריכת מיצי פירות, ילדים שתו בממוצע 3.9 מנות ביום (טווח של 3-10 מנות).

בקרב אימהות צעירות; אלו עם השכלה נמוכה יותר, הכנסה נמוכה יותר ומדד מסת גוף גדול יותר טרם ההיריון; ובאלו שאינן לבנות תועדה צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי סוכר.

לאחר תקנון למשתנים טרם ההיריון ומשתנים נוספים, החוקרים דיווחו כי הסיכון לאסתמה בילדות היה גדול יותר בקרב צאצאים לאימהות ברבעון הרביעי של צריכת משקאות ממותקים במהלך ההיריון (יחס סיכויים של 1.70) וסך צריכת פרוקטוז (יחס סיכויים של 1.58), בהשוואה לאלו ברבעון הראשון.

כמו כן, צריכת פרוקטוז רבה יותר בילדות מוקדמת (רבעון רביעי לעומת ראשון) נקשרה עם אסתמה בילדות לאחר תקנון לצריכה אימהית של משקאות ממותקים (יחס סיכויים של 1.79) וממוצע סטיות תקן של מדד מסת הגוף (יחס סיכויים של 1.77).

החוקרים השלימו ניתוח נוסף להערכת מנגנוני דלקת אפשריים בבסיס הקשר בין צריכת משקאות ובין רמות גבוהות של סוכר ופרוקטוז והסיכון לאסתמה. הם לא זיהו קשר בין צריכת סוכר לפני הלידה או בילדות מוקדמת, צריכת מיצים, פרוקטוז, או רמות Interleukin 6 ו-Tumor Necrosis Factor Receptor 2 בילדים באמצע תקופת הילדות.

                                                   

ממצאי המחקר מספקים עדויות נוספות התומכות בהשפעות של דיאטה על הסיכון להתפתחות מחלות, דוגמת אסתמה.

Ann Am Thoracic Soc. Published online December 8, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה