גינקולוגיה

מחסור בויטמין D מעלה את הסיכון למחלות לב/מאמרו של ד”ר מוטי חיימי ב”הארץ”

במאמר המתפרסם באתר “הארץ” מתאר ד”ר מוטי חיימי (מומחה ברפואת ילדים והמטו?אונקולוגיה ילדים, ממרכז בריאות הילד של קופ”ח כללית בחיפה, מרצה קליני, בפקולטה לרפואה של הטכניון בחיפה, עמית מחקר במרכז להערכת תוכניות התערבות לקידום בריאות, ביה”ס לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה ) מחקר שערך ביחד עם פרופ’ ריצ’רד קרמר, חוקר באוניברסיטת McGill אשר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי, World J Clin Pediatr, והוצג גם בכנס תזונה וגדילה באמסטרדם בחודש מרץ 2017.

במסגרת המחקר בוצעה  סקירה שיטתית מקיפה של מחקרים ובוצע ניתוח של דיווחים על מקרי חוסר בויטמין D  (כאשרמחסור מוגדר כרמת 25(OH)D (הצורה הפעילה של הויטמין) הנמוכה מ-10 נ”ג/מ”ל, ורמה לא מספקת של הויטמין מוגדרת לרוב כרמה הנמוכה מ-30 נ”ג/מ”ל.)   , במבוגרים ובילדים, ברחבי העולם ובישראל, במהלך השנים האחרונות.

החוקרים ניסו להעריך את היקף המחסור בויטמין D בילדים ברחבי העולם, לרבות בישראל. ד”ר חיימי מדווח כי מהמחקר עלה שרמה נמוכה של הצורה הפעילה של ויטמין D, מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. ההסבר לכך הוא כי הצורה הפעילה של ויטמין D מפחיתה את התהליך הדלקתי, ומשפרת את בקרת חומרים המעורבים בהסתיידות של כלי הדם, וע”י כך גורמת לשיפור התפקוד של דופן כלי הדם.

בנוסף ממצאי הסקירה העלו גם כי חוסר בויטמין D קשור גם למחלות אוטואימוניות (סוכרת סוג 1 , מחלות ראומטולוגיות, ו-IBD) , קשר אפשרי לסרטן, וזאת כמובן מעבר לקשר הברור והידוע לאיבוד צפיפות עצם.

ע”פ הסקירה , מצב של חוסר הוא מאוד שכיח , הן במבוגרים והן בילדים ולכן ממליץ ד”ר חיימי על מתן תוספי ויטמין D בעיקר לאוכלוסיות בסיכון מוגבר לחסר כמו נשים בהריון, בזמן הנקה, לתינוקות עד גיל שנה ולקבוצות בסיכון גבוה (אנשים עם מחלות מעי או כבד ) . בנוסף, ד”ר חיימי ממליץ עם תכנית לאומיות להעשרת מזון עם ויטמין D .

למאמר ב”הארץ”

World J Clin Pediatr. 2017 Feb 8;6(1):1-9. doi: 10.5409/wjcp.v6.i1.1. eCollection 2017

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה