דרמטולוגיה

מחקר חדש מציע לראשונה שיטת טיפול חדשנית במינימום צלקות וכאב לחולי שושנת יריחו (איכילוב)

הודעת איכילוב

שיטת טיפול חדשה ויעילה יותר בנגעי שושנת יריחו המשלבת טיפול בלייזר עם חומר מריחה אנטי טפילי הוכח בטוב ביותר לטיפול בחולים אלו. המחקר זכה בשני פרסים בארץ ופורסם בכתב העת המדעי החשוב ActaDV. לדברי ד”ר אופיר ארצי: “תוצאות המחקר עשויות להוביל לשינוי הטיפול בלישמניה עורית בעולם כולו ולהקל על תוצאותיה בחולים”.

מחקר חדש, שנערך בשנים 2014-2017 במערך העור במרכז הרפואי איכילוב ת”א בניהולו של פרופ’ אלי שפרכר מצא כי  גישת טיפול חדשה למחלת הלישמניה המוכרת גם בשם “שושנת יריחו” יכולה להביא לריפוי מלא ללא הרדמה,  עם מינימום כאב ובתוצאה אסתטית הטובה ביותר שמוצעת כעת לחולים אלו.

שושנת יריחו הינה מחלה הנגרמת  על ידי טפילי הלישמניה (Leishmania). המחלה מועברת על ידי נקבת זבוב החול ומשפיעה על מיליוני אנשים בכל שנה:  המחלה העורית מתבטאת בפצעים ע”פ אזורים חשופים (בד”כ פנים או גפיים) המותירים צלקות שקועות גדולות(“חורים”)  חומות או לבנות.  ע”פ פרסומי משרד הבריאות, חלה עליה דרמטית בשיעורי ההיארעות של המחלה, בשכיחותה ובהתפשטותה גם  לאזורים חדשים בארץ.

הפרוטוקול הטיפולי המקובל מתמקד בקיצור המחלה  אך לא מטפל בצלקות הקשות שמותירה המחלה לכל החיים. הטיפול המקובל, במקרים הקשים, הינו הזרקת חומר אנטי טפילי לתוך הנגע העורי כאשר יש לחזור על הפרוצדורה מספר פעמים עד ריפוי.  ההזרקה הכרוכה בטיפול זה מכאיבה מאוד ואצל ילדים במיוחד דורשת הרדמה נלווית: חלקית/מלאה. גם לאחר הסבל הכרוך בטיפול, נותרות צלקות אטרופיות קשות, המייצרות עכבות אישיות, חברתיות, זוגיות ותעסוקתיות לכל החיים. עד כה, לא היה קיים טיפול הוליסטי שהתייחס לריפוי הקליני כמו גם למניעת הצלקת וחתירה לתוצאה אסתטית ראויה יותר.

במהלך המחקר שנערך על ידי ד”ר אופיר ארצי (בתמונה) , מנהל המרפאה לטכנולוגיות מתקדמות והמרכז המשולב לאסתטיקה, במערך העור בביה”ח איכילוב נבחנו  כ-178 נגעים של  שושנת יריחו במטופלים (נשים וגברים בגילאי 18-60), אשר הופיעו במרבית המקרים בפלג גוף העליון כאשר למחציתם הוזרקה, באופן אקראי, התרופה האנטי פרזיטארית (הטיפול המקובל עד כה) ובחלקם האחר בוצע תחילה טיפול בלייזר אבליטיבי משייף מסוג CO2  (ללא צורך בהרדמה)  ולאחר מכן נמרח החומר האנטי טפילי (החומר שהוזרק בחצי מהנגעים).

כלל הנגעים צולמו ונשלחו להערכה מקצועית אובייקטיבית ובלתי תלויה ע”י רופאי עור לאחר תום הטיפול האחרון ובמקביל, מילאו הנחקרים שאלוני אומדן כאב אישיים, אשר  סקרו את חווית הטיפול וביקשו הערכת תוצאות טיפוליות של הנגעים שעברו הזרקה – אל מול הנגעים שעברו את הטיפול  החדש :לייזר ואח” כ מריחה של החומר האנטי טפילי.

התוצאות שהתקבלו מפתיעות: באותם המטופלים, בהם בוצע הטיפול החדש, התוצאות היו גבוהות לאין ערוך מבחינת שיפור גוון העור, המרקם  ועובי הצלקת באזור הפצע. בנוסף, מדד הכאב הופחת בכמחצית (43%)  לעומת קבוצת הביקורת. 

לדברי ד”ר אופיר ארצי: “תוצאות המחקר שנערך בארץ עשויות להוביל לשינוי הטיפול בלישמניה עורית בעולם ולהקל על תוצאותיה בחולים. הטיפול החלופי, שאושש במחקר זה, ממזער את חותם הצלקות ומשכך את חשש המתמודדים עם המחלה”.

 

המחקר המלא פורסם החודש  בירחון המדעי החשוב  Acta Dermato-Venereologica   (מצ”ב קישור) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30281141  וכן זיכה את משתתפיו בשני פרסים: פרס “עבודת המחקר הקלינית המצטיינת של האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין” לשנת 2018  וכן בפרס “עבודת המחקר המצטיינת של החברה הישראלית לכירורגיה דרמטולוגית” ב 2017 .

הטיפול החדשני כבר מוצע לחולים תחת טופס 17 (בכפוף לאישור הקופה) או באופן פרטי בעלות של כ-1,800 לטיפול (נדרשים בין 2-5 טיפולים).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה