דרמטולוגיה

סריקה דיגיטאלית של משטחים עשויה לסייע באבחנת מחלות עוריות (JAMA Dermatol)

במרבית המקרים, סריקה דיגיטאלית של כל משטח הדגימה (קרוי גם סליידים וירטואליים) אינה נחותה בהשוואה לבדיקה מיקרוסקופית מסורתית באבחנה של מגוון הפרעות עוריות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Dermatology במהלך חודש אוקטובר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי WSI (Whole Slide Images) מיוצרת ע”י סריקה דיגיטאלית של משטחים קונבנציונאליים. היתרונות על-פני מיקרוסקופיה סטנדרטית תועדו בהכשרה ובהדרכה, בישיבות גידולים, בייעוצים רפואיים מרחוק ובתחומי דרמטולוגיה אחרים.

באפריל 2017, מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מערכת WSI הראשונה לאבחנה ראשונית, דבר שהוגדר ע”י החוקרים כצעד הראשון לקראת אימוץ נרחב של השיטה.

במטרה לקבוע אם WSI אינה נחותה בהשוואה למיקרוסקופיה מסורתית באבחנת מחלות עוריות, החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי 499 מקרים דרמטולוגיים, אשר ייצגו את 30 האבחנות הנפוצות ביותר, כולל 15 מקרי מלנומה.

שלושה דרמטולוגים בחנו את הדגימות לקביעת דרגת ההסכמה בין בוחנים שונים. שלושה רופאי עור שונים לאחר מכן בחנו את הדגימה באמצעות WSI ובאמצעות מיקרוסקופ מסורתי, במרווח של לפחות חודש בין הבדיקות.

המתאם הממוצע בתוצאות של אותו בודק בין WSI ובין בדיקת מיקרוסקופ מסורתית עמדה על 94%. בדומה, המתאם בין חוקרים שונים עמד על 94% בין WSI ורמת המתאם המקובלת בין בוחנים שונים ועל 94% בין בדיקת מיקרוסקופ מסורתית ורמת המתאים המקובלת בין בוחנים שונים; המתאם בין שלוש שיטות הבדיקה עמד על 91%.

בעוד שהאבחנות על-בסיס WSI לא היו נחותות בהשוואה לאבחנות בעקבות בדיקת מיקרוסקופ מסורתית, בדיקת WSI התקרה, אך לא הצליחה להוכיח העדר-נחיתות בתת-קבוצה של נגעים מלנוציטיים, אשר בהערכתם זוהתה חוסר הסכמה רבה.

החוקרים ממליצים להשלים הערכה נוספת של גידולים מלנוציטיים לאור חוסר המתאם באבחנת נגעים אלו.

JAMA Dermatol 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה