נוירואימונולוגיה

טיפול ב-Alemtuzumab מפחית רמות שרשראות קלות של נוירופילמנטים בסרום בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית (ECTRIMS)


מנתונים ממחקר CARE-MS I שהוצגו כפוסטר במהלך הכנס ה-34 מטעם ה-ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) עלה כי התחלת טיפול ב- Alemtuzumab (למטרדה) בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, לוותה בירידה משמעותית ברמות sNFL (Serum Neurofilament Light Chain), אשר נותרה לאורך כל תקופת המעקב (למעלה משנתיים).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רמות sNFL מהוות סמן /ביו מרקר  מבטיח לנזק לאקסונים ועשויים לשמש כסמן לתגובה לטיפול DMT (Disease Modifying Therapy). במסגרת מחקר CARE-MS I, שני מחזורי טיפול ב- Alemtuzumab הדגימו שיפור גדול יותר משמעותית בממצאים קליניים והדמייתיים, כולל אובדן נפח מוח, בהשוואה לטיפול ב-Interferon Beta-1a לאורך שנתיים. כעת ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות sNFL ובין היקף נגעים בבדיקת MRI בתחילת הדרך ולקבוע את ההשפעה של Alemtuzumab על רמות sNFL לאורך שנתיים בחולים שלקחו חלק במחקר זה.

מדגם מחקר CARE-MS I כלל חולים שלא קיבלו טיפול קודם, עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית פעילה, אשר קיבלו שני מחזורי טיפול ב- Alemtuzumabבמינון 12 מ”ג/יום לאורך חמישה ימים עוקבים בתחילת הדרך ובשלושה ימים עוקבים לאחר 12 חודשים.

רמות sNFL נקבעו בחולים שטופלו ב- Alemtuzumab בהם הושלמה מדידת רמות sNFL בתחילת המחקר ולפחות מדידה אחת נוספת לאחר מכן (354 חולים). ההערכות כללו את רמות sNFL בתחילת המחקר, לאחר 6, 12, 18 ו-24 חודשים מהטיפול ב- Alemtuzumab, את שיעור החולים בהם חלה ירידה ברמות sNFL ואת שיעור החולים בהם חלה ירידה של לפחות 50% ברמות אלו.

החוקרים בחנו את הקשר בין רמות sNFL בתחילת המחקר ובין מספר הנגעים שעברו האדרה בתחילת הדרך או נגעי שעברו האדרה בבדיקת T2. הם גם בחנו את הקורלציה בין רמות sNFL הבסיסיות ובין אובדן נפח מוח בחולים שטופלו ב- Alemtuzumab עם רמות sNFL זמינות ולפחות מדידה אחת של sNFL לאחר מכן (348 חולים).

המחקר כלל 1,667 דגימות מ-354 חולים שטופלו ב- Alemtuzumab,מדגם מייצג של כלל אוכלוסיית המשתתפים במחקר CARE-MS I (376 חולים ); החולים סבלו ממחלה פעילה בתחילת המחקר וב-46% זוהו נגעים שעברו האדרה ע”י גדוליניום.

מהנתונים עלה קשר בין רמות sNFL בסיסיות גבוהות יותר ובין מספר רב יותר של נגעים שעברו האדרה ע”י גדוליניום בתחילת המחקר ונפח גדול יותר של נגעים שעברו האדרה.

בחולים עם רמות sNFL בסיסיות מתחת לחציון תועד אובדן נפח מוח קטן יותר לאורך שמונה

שנים, בהשוואה לאלו עם רמות מעל החציון (חציון שיעור אטרופיה שנתי של 0.27% לעומת 0.20%, בהתאמה, p<0.001). למרות שההבדל בין הקבוצות היה מובהק סטטיסטית, בשתי הקבוצות שטופלו לAlemtuzumab תועדה ירידה בולטת בקצב אובדן נפח מוח.

חציון רמות sNFL ירד משמעותית שישה חודשים לאחר טיפול ב- Alemtuzumab (p<0.0001) ונותר משמעותית מתחת לרמות הבסיס בין החודשים 12-24 (p<0.001 לכל ההשוואות לעומת מצב הבסיס). חציון אחוז הירידה מתחילת המחקר עמד על 48% (חודש 6), 50% (חודש 12), 58% (חודש 18) ו-58% (חודש 24).

החוקרים מדווחים כי ב-92% מהחולים תועדה ירידה ברמות sNFL לאחר הטיפול ב- Alemtuzumab; מבין אלו, ב-77% תועדה ירידה של לפחות 50%. הממצאים העידו על ירידה ברמות sNFL כבר שישה חודשים לאחר התחלת הטיפול ב- Alemtuzumab, אשר נמשכה לאורך לפחות 24 חודשים (נקודת המעקב האחרונה לאחר הטיפול).

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קורלציה משמעותית בין רמות sNFL בתחילת הטיפול ובין מספר נגעים העוברים האדרה ע”י גדוליניום ונפח אות מוגבר בבדיקת T2, בדומה למחקר קודם. הם זיהו קשר חלש בין רמות sNFL הבסיסיות ובין אובדן נפח המוח לאורך שמונה שנים; הממצאים הצביעו על ירידה ניכרת באובדן נפח המוח לאחר התחלת טיפול ב- Alemtuzumab בחולים עם רמות sNFL בסיסיות מעל או מתחת לחציון.

התחלת טיפול ב- Alemtuzumab לוותה בירידה משמעותית ברמות sNFL, אשר נשמרה לאורך שנתיים, כאשר ב-92% מהחולים תועדה ירידה ברמות sNFL לאחר התחלת הטיפול התרופתי וב-77% היקף הירידה עמד על 50%, או יותר.

מתוך הכנס ה-34 מטעם ה-ECTRIMS

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת תרופות מסוימות מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות טרשת נפוצה (JAMA Neurol)

    הפסקת תרופות מסוימות מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות טרשת נפוצה (JAMA Neurol)

    הפסקת טיפולים בעלי יעילות גבוהה המשפיעים על תנועת תאי מערכת החיסון, דוגמת Natalizumab (טייסברי) או Fingolimod (גילניה), מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתלקחות בקשישים עם טרשת נפוצה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. עם זאת, הפסקת טיפולים המפחיתים ספירת תאי B, דוגמת טיפול כנגד CD20, אינו מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות המחלה. מחקר העוקבה התצפיתי […]

  • ההשפעה של פעילות טרשת נפוצה אצל האם על התוצאות ביילודים (Mult Scler Relat Disord)

    ההשפעה של פעילות טרשת נפוצה אצל האם על התוצאות ביילודים (Mult Scler Relat Disord)

    במאמר שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis and Related Disorders מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם טרשת נפוצה עם פעילות מחלה במהלך ההיריון לא תועד סיכון מוגבר משמעותית לסיבוכים ביילוד, בהשוואה לנשים עם טרשת נפוצה ללא מחלה פעילה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טרשת נפוצה אצל האם נקשרה עם סיכון מוגבר […]

  • טיפול ב-Clemastine Fumarate מלווה בהתקדמות מוגבלות מואצת בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ACTRIMS)

    טיפול ב-Clemastine Fumarate מלווה בהתקדמות מוגבלות מואצת בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ACTRIMS)

    טיפול ב- Clemastine Fumarate לווה בהאצת מחלה והתקדמות מוגבלות עקב פירופטוזיס בקבוצה קטנה של חולים עם טרשת נפוצה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ACTRIMS. טיפול בתרופות המשפיעות על מהלך המחלה מעכב פעילות נגעי טרשת נפוצה; עם זאת, תתכן התקדמות פעילות מחוץ לנגעים, כולל דה-מיילינציה. מאחר ועדויות קודמות הציעו כי Clemastine Fumarate, אנטי-היסטמין הנמכר ללא […]

  • שינה טובה מלווה בשיפור זיכרון מילולי בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ACTRIMS)

    שינה טובה מלווה בשיפור זיכרון מילולי בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה כי בחולים עם טרשת נפוצה והפרעות זיכרון, שיפור איכות השינה מלווה בשיפור זיכרון מילולי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק גדול מהחולים עם טרשת נפוצה סובלים מבעיות זיכרון, אם כי אין מחקרים להערכת אמצעים לשיפור הזיכרון, דוגמת שיקום קוגניטיבי וטיפול תרופתי. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר […]

  • סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    בחולים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה כמעט כפליים לפרכוסים, כאשר הסיכון גבוה עוד יותר בחולים תחת טיפול אימונומודולטורי לוויסות קולטן ספינגוזין-1-פוספט, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים אקראיים ומבוקרים, שפורסמה בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. מטה האנליזה כללה 63 מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 עם 53,535 חולים. מרבית המחקרים שנכללו בסקירה […]

  • טיפול ב- Vidofludimus עשוי להקל על עייפות בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    טיפול ב- Vidofludimus עשוי להקל על עייפות בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מתן טיפול פומי ב- Vidofludimusלחולים עם טרשת נפוצה הביא להקלה בתחושת עייפות לאורך 14 ימים לעומת פלסבו, כאשר הממצאים מעידים עם השפעה חיובית ארוכת-טווח של הטיפול התרופתי באוכלוסיית חולים זו, כך מדווחים חוקרים במהלך כנס ה-ACTRIMS. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות יעדים אפשריים לעייפות בחולים עם טרשת נפוצה, מאחר והפתוגנזה של תסמין זה עדיין אינה […]

  • טיפול ב-Ozanimod מפחית משמעותית שיעורי התלקחות טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    טיפול ב-Ozanimod מפחית משמעותית שיעורי התלקחות טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    ממחקר הארכה בתווית-פתוחה, שתוצאותיו פורסמו במהלך כנס ACTRIMS, עולה כי טיפול ב- Ozanimod (זפוסיה) מהווה טיפול יעיל למניעת התקדמות מחלה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית עם שיעורי התקדמות מוגבלות נמוכים לאחר חמש שנות טיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאר וטרשת נפוצה הינה מחלה מתקדמת ובלתי-הפיכה, ללא אפשרות ריפוי, חשוב להבין את התגובה ארוכת הטווח […]

  • הגישות האסטרטגיות השונות לטיפול בטרשת נפוצה | פודקאסט עם ד

    הגישות האסטרטגיות השונות לטיפול בטרשת נפוצה | פודקאסט עם ד"ר יפעת ויגיסר

    לפניכם פודקאסט עם ד”ר יפעת ויגיסר, היחידה הנוירואימונולוגית, מרכז רפואי תל-אביב, בנושא הגישות האסטרטגיות השונות לטיפול בטרשת נפוצה. הפודקאסט הינו חלק מסדרת פודקסטים בנושא טרשת נפוצה. בחסות בלתי תלויה של חברת מרק 

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה