נוירואימונולוגיה

לחיידקי מערכת עיכול והרכב תזונה חשיבות רבה בחולי טרשת נפוצה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-CMSC)

ממחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-Consortium of Multiple Sclerosis Centers, עולה כי בחולים עם טרשת נפוצה תועדו הבדלים בהרכב החיידקים במערכת העיכול, בהשוואה לאלו ללא טרשת נפוצה. ממחקר נוסף שהוצג בכנס עלה כי בקרב אלו עם ההיענות הרבה ביותר לדיאטה ים-תיכונית תועד שיפור במצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי.

מניסויים בבעלי חיים עלה כי הרכב החיידקים במערכת העיכול עשוי להשפיע על דה-מיילנציה בתיווך מערכת החיסון, ממצאים שרמזו לחשיבות המיקרוביום בפתוגנזה של טרשת נפוצה. להערכת הנושא בבני אדם, החוקרים בחנו 42 דגימות צואה מחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית או טרשת נפוצה מתקדמת-משנית עם התלקחויות והשוו אותן אל מול דגימות מ-28 תורמים בריאים.

החוקרים מצאו כי דגימות מחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית היו עתירות יותר בחיידקי Ruminococcus torques, Ruminococcus obeum ו-Lactospiraces bacterium, בהשוואה לביקורות בריאות, אשר אושרו ברמת המינים. הקשר השני בעוצמתו בקבוצת חולי טרשת נפוצה זוהה עם חיידקי Escherichia coli ו-Oscillibacter, אשר אושר ברמת המין והמשפחה.

חיידקים שהיו נפוצים יותר בביקורות בריאות, בהשוואה לחולי טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, כללו Bacteroides fragilis ו-Roseburia; Haemophilus parainfluenzae ו-Sutterella wadsworthensis היו גם כן נפוצים יותר בביקורות בריאות ברמת הזנים, מינים ומשפחה. חיידקי S. wadsworthensis היו נפוצים יותר משמעותית בחולי טרשת נפוצה עם מחלה יציבה. חיידקי Eubacterium ramulus היו נפוצים יותר משמעותית בחולים עם טרשת נפוצה פעילה, עם אישור ברמות המין והמשפחה, וחיידקי Bacteroides fiegoldii ו-Ruminococcus lactaris היו גם כן נפוצים יותר בחולים עם טרשת נפוצה ומחלה פעילה.

החוקרים סבורים כי הממצאים המשמעותיים ביותר נוגעים לנוכחות Sutterella ו-Haemophilus parainfluenzae ברמות גבוהות יותר בביקורות בריאות, בהשוואה לחולי טרשת נפוצה ונוכחות Sutterella ברמות גבוהות יותר משמעותית בחולי טרשת נפוצה יציבים, בהשוואה לחולים עם מחלה פעילה.

מתוצאות מחקר קטן נוסף שהוצגו בכנס עלה כי יתרון נוסף של דיאטה ים תיכונה עשוי לבוא לידי ביטוי בהשפעה חיובית על מצב הרוח. במחקר שכלל 34 חולי טרשת נפוצה, החוקרים ביקשו מהמשתתפים לדווח על ההיענות שלהם לדיאטה ים תיכונית ומצאו כי באלו שהקפידו יותר על דפוס תזונה זה תועדו תסמיני דיכאון פחות חמורים וליקוי קוגניטיבי פחות חמור.

בנוסף, באלו בשליש העליון של ההיענות לדיאטה ים תיכונית תועדו תסמיני דיכאון נמוכים יותר, בהשוואה לאלו בשליש התחתון. לא תועד קשר בין מדדי דיאטה ים תיכונית ובין מדדי עייפות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים מעידים על קשר אפשרי בין דיאטה ים תיכונית ובין תסמיני דיכאון ותפקוד קוגניטיבי בחולי טרשת נפוצה.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-CMSC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה