כירורגיה של היד

הדסה: מומחים בכירורגיה פלסטית הצילו את אצבעו הקטועה של בן שנתיים

חלק מאגודלו של בן שנתיים, אשר הובא לבית החולים הדסה עין כרם בבהילות בתוך תחבושת בד, לאחר שנפצע ונקטע, חובר בניתוח עדין וממושך והציל את האצבע בשלמותה.

כאשר יצא בצלאל בן השנתיים לטיול עם אמו בקרבת ביתם שבשכונת רמת שרת, נכנסו השניים לגן משחקים חדש שזה עתה נבנה עבור ילדים באזור, כאשר בקרבתו ממוקם אתר בנייה. במהלך המשחק, הסתובב הילד במתחם גן המשחקים בסמוך לאמו שישבה לידו על ספסל והתקרב לגדר. לפתע, נפל על ידו מוט ברזל כבד וגדול באורך של מספר מטרים שלא היה מקובע לגדר או לחומת הגן. אמו של הפעוט מייד הבחינה כי בנה הבוכה במצוקה: חלק נכבד מהאגודל נתלש ונשאר מחובר באופן חלקי, ולמרות הבהלה שאחזה בה לא איבדה עשתונותיה.
היא מיהרה להרים את בנה, עטפה את החלק שנקטע בתחבושת בד והזעיקה את כוחות ההצלה אשר פינו אותה להדסה.
כבר במהלך הנסיעה נתלש החלק העליון של האגודל לגמרי, והוחזק עד להגעה להדסה בתחבושת הבד.
בבית החולים נבחנה ידו של הפעוט והוזעק צוות מומחים בכירורגיה פלסטית על מנת לנתחה ולנסות להציל את האגודל למרות הסיכוי הנמוך הקיים במקרים כגון אלו.
ד”ר קרול פידהורץ, מומחית כף היד וכירורגיה פלסטית ואסתטית של כף היד, יחד עם ד”ר יונתן ווגמן, מתמחה בכירורגיה פלסטית, ניתחו את הפעוט במשך שעות ארוכות, שכן בשל ידו הזעירה הצריך הניתוח שימוש במיקרוסקופ ייחודי ופעולה איטית ומחושבת.
“המטרה שלנו הייתה להציל את האצבע שנקטעה בחלקה, וניזוקה במפרק, בכלי הדם ובגידים”, מסביר ד”ר ווגמן. “במשך ארבע שעות הניתוח חיברנו בזהירות ובעדינות
את החלק, תוך שאנו משתמשים במיקרוסקופ בשל היותם של כל כלי הדם והעצבים מאוד קטנים ועדינים. בצלאל אושפז לשבוע במחלקת כירורגית ילדים, שם עקב הצוות שלנו אחר מצבו ולאחר ששכב מספיק זמן כאשר ידו ללא תנועה, עם טיפול תרופתי ייחודי שמקל על זרימת הדם בכלי הדם הקטנים ומונע קרישת דם – לשם איחוי מוצלח, הוא שוחרר לביתו. היום בביקורת אנו מסירים מאצבעו את הסד ששמר עליה בזמן ההחלמה ונראה כי החלק שנקטע משתלב בהצלחה במקומו הטבעי וכי ההשקות של העורק והווריד הצליחו”.
עוד הוסיף ד”ר ווגמן בעת פגישתו בבצלאל במרפאה לכירורגיה פלסטית, כי “מכיוון שמדובר באגודל, ישנה חשיבות גדולה מאוד להחזרה של האצבע, על אף הסיכוי הנמוך שתיקלט.
האגודל חשובה מאוד לתפקוד פונקציונלי של היד ומעורבת במרבית הפעולות שאנו מבצעים, כך שברור שמטרת הצלת האצבע אינה רק אסתטית”.
לסיכום, הסביר ד”ר ווגמן כי חשוב שהציבור ידע שבמקרים בהם מעורבת קטיעה של איבר, יש להביאו אל בית החולים כשהוא סגור בשקית או כלי אטום, והשקית או הכלי יושבים בתוך שקית או כלי נוסף ובו קרח. “חשוב להימנע ממגע בין האיבר שנקטע לבין הקרח עצמו או לבין מים מהברז,”, הדגיש.

לפרטים נוספים: הדר אלבוים, דוברת המרכז הרפואי הדסה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה