נוירולוגיה ילדים

יעילות גבוהה יותר לטיפול ב – VNS (קוצב וגאלי) מדגם ה – AspireSR (בהשוואה לדור הקודם של ה – VNS) בילדים הסובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי (Seizure)


הטיפול בקוצב וגאלי (VNS) הינו נפוץ ומקובל באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי מזה שנים רבות. בשנת 2015, הושק בעולם דור מתקדם יותר של ה – VNS, ה – AspireSR. קוצב זה הוא בעל מנגנון ייחודי שיודע לזהות התקפים אפילפטיים ולטפל בהם אוטומטית במטרה למנוע אותם או לקצר אותם במידה והם החלו. זהו פרסום מחקר ראשון בעולם, שביצע מעקב ארוך טווח בטיפול בדגם ה – SR בילדים ומראה שהן יעילות הטיפול והן מהירות התגובה של החולים המטופלים בדגם זה,  גבוהות משמעותית מתוצאות הטיפול שהיו מוכרות בספרות המדעית בדגמים הקודמים.

מתודולוגיה: מחקר רטרוספקטיבי, של היחידה לנוירולוגיה של הילד בבית החולים שיבא, תל-השומר בישראל. שעקב אחר 46 ילדים שהחלו טיפול בקוצב ה –VNS מדגם ה –SR בשנים 2015-2017.

29 מהילדים הנעקבים טופלו לראשונה ב- VNS ו-17 מהילדים החליפו את קוצב ה VNS שלהם מהדגם הישן לדגם ה SR . זמן המעקב הממוצע היה 13 חודשים. החוקרים עקבו אחר תדירות ומשך ההתקפים וכן אחר זמן התגובה לטיפול ב – VNS.

תוצאות: בקרב 46 הילדים שטופלו ב – AspireSR, 61% הפחיתו לפחות 50% מתדירות ההתקפים, 39% הפחיתו לפחות 75% מתדירות ההתקפים ו – 11% הישיגו חופש מלא מהתקפים.

59% מקבוצת הילדים שהחליפו את דגם ה-VNS הישן לדגם ה – SR, השיגו שיפור נוסף באיזון ההתקפים כתוצאה מהחלפת הקוצב הישן לקוצב מדגם ה – SR.

ב – 67% מהמטופלים נצפתה הפחתה גם במשך ההתקפים. אחת התוצאות המרשימות במחקר זה היא שהתגובה לטיפול ב – SR הושגה לאחר 5 חודשים בממוצע מתחילת הטיפול לעומת זמן תגובה ארוך יותר (כ- 1-2 שנים) שנצפה במחקרים מובילים שנעשו על הקוצבים הקודמים.

מסקנות: החוקרים טוענים ליעילות גבוהה יותר של הטיפול ב – VNS מדגם ה – AspireSR בהשוואה לתוצאות המוכרות בספרות שהושגו בדגמים הקודמים. העובדה ש – 59% מהקבוצה שהחליפו את הקוצב שלהם לדגם ה – SR השיגו שיפור נוסף, ממחישה את היעילות הנוספת המתקבלת מהוספת מנגנון ההפעלה האוטומטי. מרבית המטופלים במחקר זה הציגו שיפור משמעותי לאחר 5 חודשים בממוצע בלבד (לעומת זמני תגובה ארוכים יותר במחקרים על VNS מדגמים קודמים) .

תוצאות מחקר זה דומות לתוצאות המחקר של HAMILTON (ברמינגהם אנגליה 2018) שפורסם ב Seizure ועקב אחר 113 מטופלים מבוגרים שטופלו בדגם ה – SR למשך 13 חודשים בממוצע. החוקרים מעודדים מהעובדה שתוצאות דומות נצפות גם בילדים (ולא רק במבוגרים) עם אפילפסיה עמידה לטיפול. גם העובדה כי 14% מקבוצת הילדים שטופלו ב – VNS מדגם ה – SR לראשונה השיגה חופש מלא מהתקפים מצביעה על יעילות גבוהה יותר של הטיפול בדגם זה.

לסיכום: הטיפול ב – VNS מדגם ה –AspireSR עם מנגנון הזיהוי והגירוי האוטומטי משיג שליטה טובה יותר בהתקפים בילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי ובזמן טיפול משמעותית קצר יותר בהשוואה לטיפול בדגמים הקודמים.


Seizure: European Journal of Epilepsy 71 (2019) 140144


הערת מערכת: מערכת e-Med מברכת את ד”ר מיכל צדוק, פרופ’ ברוריה בן-זאב ושאר החוקרים מבית החולים שיבא ושמחה כי תוצאות מחקר ייחודי זה הגיעו מישראל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה