ראומטולוגיה

בדיקות הדמיה עשויה להוביל לאבחנת-יתר של מחלת מפרקים דלקתית (מתוך כנס ה-EULAR)

לעיתים קרובות מדי, בדיקות הדמיה עלולות להוביל לאבחנת-יתר וטיפול מיותר בדלקות מפרקים ולהציב את החולים בסיכון לתופעות לוואי של התרופות, ללא שיפור בתוצאות, כך טוענים מומחים במהלך הרצאה שניתנה במהלך כנס מטעם ה-European League Against Rheumatism.

במחקר של משתתפים בריאים שהשלימו בדיקת אולטרה-סאונד של מערכת השריר והשלד להערכת 40 מפרקים, בדיקת דופלר של שורשי כפות ידיים העידה על דלקת סינוביאלית ב-8% מהמשתתפים, ממצא המרמז לדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), אך חולים אלו לא סבלו מתסמינים.

אחד המחקרים בנושא לא זיהה כל שיפור בתוצאות הטיפול ב-200 חולים עם דלקת מפרקים שגרונית כאשר נבחנה גישת טיפול ליעד בהנחיית בדיקת MRI אל מול גישת טיפול קונבנציונאלית. במונחים של הפוגה קלינית והתקדמות הדמייתית, לא תועדו הבדלים בין שתי הקבוצות.

כאשר ריאומטולוגים מתבססים יתר על המידה על דלקת במפרק סקרו-איליאקי בבדיקת MRI, קל להגיע למצב של אבחנת-יתר של ספונדילוארתריטיס אקסיאלית. המומחים מסבירים כי ישנה חשיבות לעצימות השינויים הדלקתיים בבדיקת MRI ולא לתגובה דלקתית שטחית ותקינה, אשר מופיעה לעיתים קרובות באצנים, נשים הרות וחולים הסובלים מכאבי גב תחתון, בין היתר.

אנתזיטיס (Enthesitis) הינה ממצא הדמייתי נוסף המופיע בחלק גדול מהחולים עם פסוריאזיס או פיברומיאלגיה, לדוגמא, אך אינו מעיד על מחלת מפרקים דלקתית.

המומחים מזהירים כי יש לנקוט בגישה זהירה מאוד. האבחנה היא ככל הנראה יותר דינאמית והסריקות רק נועדו לסייע בהערכת המטופלים.

יש להשלים בדיקות הדמיה בהקשר הקליני ולכוון את ההדמיות לשאלות להם מחפשים הריאומטולוגים תשובה. בדיקת הדמיה מהווה תוספת לתהליכי קבלת החלטות בנוגע לאבחנה וטיפול בחולים אלו.

מתוך כנס ה-EULAR

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה