כירורגיה כלי דם

לראשונה בישראל צנתור וורידי מורכב (הודעת שמיר אסף הרופא)

המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא ביחידה לרדיולוגיה פולשנית בראשותו של ד”ר זלמן יצחקוב, ערך השבוע צנתור וורידי מורכב באישה בת 26 , הסובלת מפגם גנטי בקרישיות הדם, כזו המתבטאת בסיכון מוגבר לייצור קריש דם וחסימת כלי הדם בגופה. זו הפעם הראשונה בישראל בה מבוצע שימוש בטכנולוגיה מתקדמת זו במטופלת הסובלת מבעיה רפואית כזו .

המטופלת עברה במהלך 7 השנים האחרונות מספר רב של פעולות, בהן: ניתוח קיסרי, ניתוחים בכלי דם בבטן והאגן לצורך הטיית ההחזר הוורידי מהרגליים וצנתור במטרה לחדש את הזרימה בכלי הדם החסומים.  בשנים אלו ליווה אותה ד”ר איגור רבין, אז רופא בכיר וכיום מנהל מחלקת כלי דם במרכז הרפואי.
בשנת 2012 הוחדר לווריד הנבוב התחתון – הווריד המרכזי בבטן שהוא הווריד הגדול ביותר בגוף אליו מתנקז הדם מהרגליים ודרכו עובר אל הלב – משתל מתכתי אשר מטרתו לסנן את הדם המגיע מהוורידים ברגליים ולמנוע תסחיף ריאתי, מצב מסכן חיים אשר יכול לגרום למוות.

בשנת 2016 המשתל נחסם לאור ריבוי הקרישים שנצברו בין זרועותיו. מצב זה עלול לקרות בכ-30%  מהמקרים. במהלך השנים לאחר מכן החלה לסבול מאי ספיקה של המסתמים בוורידי הרגליים, בצקות קשות ברגליים וכאבים שהתגברו. לאחרונה הופיע בשוק השמאלי פצע שאינו נירפא כתוצאה מאי-ספיקה וורידית, והבצקת הקשה, מצב זה עלול להוביל לזיהום ברגל שלא ניתן לריפוי ואף לעיתים לכריתה של הרגל.  הגישה הטיפולית עד לאחרונה לתופעות אלו הייתה טיפול תרופתי במדללי דם וניתוח מעקפים וורידי.
בשנים האחרונות חל מפנה בטיפול מחלות בכלי הדם הוורידיים, כעת ניתן גם לבצע צנתורים בכלים אלו על מנת בכל זאת לנסות ולעזור לאותם מטופלים עם שיעורי הצלחה טובים למדי. 
“החלטנו  לסייע למטופלת בעזרת שיטת הצנתור הוורידי, אשר למדתי בבית החולים Guy’s and St Thomas  בלונדון אצל ד”ר סטיב סטפן בלאק, מהמובילים בעולם בתחום הצנתורים הוורידים המיישם אותה בהצלחה במטופליו בעזרת מכשיר  IVUS של חברת פיליפס”, מדגיש ד”ר זלמן יצחקוב, מנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית בשמיר. 

“הפתרון כיום הינו שילוב של מערכת השיקוף בחדר הצנתורים יחד עם בדיקה המכונה IVUS של פיליפס. בעזרת הפתרון המשולב אנו משפרים את התוצאה הקלינית לטווח ארוך, ובד בבד משיגים גם חסכון בקיצור זמן השיקוף וחיסכון בקרינה מייננת לגוף.”
בניגוד לאוטרסאונד החיצוני המוכר לכולם המתעד את כלי הדם מחוץ לגוף ומאפשר קבלת תמונה דו ממדית בלבד, שהמידע שניתן להפיק ממנה הוא חלקי, בדיקת ה-IVUS היא בדיקת אולטרסאונד מתקדמת יותר. מתמר האולטרסאונד של ה-IVUS מורכב על קצהו של קטטר ייחודי המוחדר אל כלי הדם ומאפשר את ביצוע ההדמיה מתוך כלי הדם עצמו.

לכן, הדמיית ה-IVUS מספקת לרופא תמונה המקיפה את כלי הדם ב-360 מעלות ו”המידע הפנימי” הזה מאפשר קבלת נתונים רבים ומדויקים יותר (מידת ההיצרות ומיקומה, מבנה, גודל ואורך כלי הדם). כך ביצוע הפרוצדורה הרפואית מתנהל באופן יעיל ומדויק יותר .
בנוסף, באמצעות הטכנולוגיה ניתן להעריך את מידת הצלחת הטיפול מיד בסיום הפעולה בזמן אמת, כך שניתן תמיד לתקן במידה ונתגלה צורך לכך, ולא לגלות בדיעבד אזור שלא טופל.

הצנתור הורידי בוצע השבוע בהרדמה מלאה, בסיוע צוות הרדמה מהמחלקה בראשות ד”ר זויה חאיטוב, וארך כ- 6 שעות, בזמן זה ד”ר זלמן יצחקוב וצוות היחידה לרדיולוגיה פולשנית הצליחו לחדש את זרימת הדם בווריד החסום. כבר למחרת חל שיפור ניכר בבצקת של הרגליים, הכאבים פחתו ומספר ימים לאחר הצנתור שוחררה לביתה המטופלת הצעירה במצב טוב ומעתה תישאר במעקב צמוד של ד”ר איגור רבין. 
מנתונים המגיעים מארה”ב עולה כי סך כל הבעיות הורידיות משפיעות על כ-40% מהאוכלוסיה, כאשר קרישים עמוקים משפיעים על כמעט מיליון אנשים בשנה בשוק הבריאות האמריקאי.

זו הפעם הראשונה בישראל בה מבוצע שימוש בטכנולוגיה מתקדמת זו במטופלת הסובלת מבעיה רפואית כזו.

*התמונה באדיבות דוברות בית החולים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה