טכנולוגיות רפואיות

פרס יוקרתי לחוקרי המרכז האוניברסיטאי באריאל על מחקר חדשני לטיפול בסרטן ראות באמצעות קרינת גלים מילימטריים

מחקר ישראלי חדשני, של חוקרים מהמרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון בשיתוף עם חוקרים מדנמרק, בנושא שימוש בקרינת גלים מילימטריים רכה בטיפול בחולי סרטן ריאות, זכה בימים אלה במענק מחקר של קרן אווה והנרי פרנקל הדנית, המתמקדת בתחומי הקרדיולוגיה והסרטן.

הקרינה המקובלת בטיפולים בחולי סרטן פוגעת בתאים הסרטניים דרך החימום עד לטמפרטורות 55-60 מעלות, ע”י גלים אלקטרומגנטיים בתחום של קרני X. אולם, כך היא גם גורמת להרס של תאים בריאים בגופו של החולה באיזור הגידול. בנוסף, מתקני הקרנה ע”י קרני X יקרים מאוד ולא בטיחותיים לעובדי בתי החולים ודורשים תנאי אחזקה מיוחדים. לכן, החיפוש של שיטות בררניות (סלקטיביות) הוא האתגר של החוקרים העובדים בתחום.

בין השיטות הבררניות, הקרנה ע”י גלים מילימטריים יכולה להווה שיטה מועדפת מהסיבה שאינה פוגעת בתאים הבריאים, או לפחות הנזקים הנגרמים מהשימוש בה נמוכים בהרבה, מאשר בשימוש בקרינה ע”י קרני X.  הסיבה לכך היא שקרינה זו איננה הורגת תאים על ידי חימום אלא באמצעות פגיעה בחומר תורשתי של התאים (DNA) או באברונים אחרים של התא.

צוות החוקרים של מהמרכז האוניברסיטאי, פרופ’ יעקב לויטן, פרופ’ קונסטנטין קומושוילי, פרופ’ אשר יהלום, פרופ’ בוריס קפילביץ’ וד”ר סטלה ארונוב,  מצאו כי השימוש בקרינה מילימטרית אורך גל שלא נוסה בעבר בטיפול בסרטן שונה מסוג הקרינה המקובלת. סדרת הניסויים שבוצעו במרכז האוניברסיטאי כללה הקרנת תאי סרטן ריאות שנלקחו מחולי סרטן, לאחר שלא הגיבו לטיפולים כימותרפיים.

כתוצאה מההקרנה המילימטרית – נצפו התאים בתהליך של שינוי צורה וגודל. בין האפקטים החשובים צופים גם הגדלה בהזדקנות והתמותה של התאים הסרטניים.  בנוסף, יש לציין את התופעה של יצירת תאים בעלי יותר משני גרעינים, המצביעה על ההשפעה הגדולה של ההקרנה על תהליכי התחלקות והתרבות העשויה לגרום לעצירת הגידול ולתמותה הסופית שלו. החוקרים מרמזים שהאפקט מתקבל כתוצאה של נזק בחומר תורשתי (DNA). לא ניתן להסביר תופעות אלה על ידי חימום, מפני שההספקים של ההקרנות נמוכים מאוד. שתי הקבוצות מנסות כעת להסביר את ההשפעה של קרינת הגלים המילימטריים על ידי ניתוח שינויי במבנה המולקולארי והגנטי של התאים.

המחקר התחיל במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, ביוזמתו של פרופ’ יעקב לויטן. לאחר התוצאות הראשוניות הפך המחקר פורץ הדרך לשיתוף פעולה עם קבוצת החוקרים מדנמרק, בה חבר הפיזיקאי היהודי פרופ’ הנריק בוהר (נכדו של חתן פרס נובל נילס בוהר ואחיין של חתן פרס נובל פרופ’ אוגה בוהר) מהאוניברסיטה הטכנית של דנמרק, מהאוניברסיטאות המובילות במדעי הטבע והנדסה. 

המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון

המרכז הוקם בשנת 1982, וכיום לומדים בו למעלה מ- 13,000 סטודנטים, מהם כ- 10,000 לתואר אקדמי ב- 28 תוכניות לימוד, ויתרתם במרכז ללימודים קדם אקדמיים ובמרכז לעיצוב ולטכנולוגיה. במרכז האוניברסיטאי פעילים יותר מ-260 מדענים – מהמובילים בתחומם בארץ ובעולם, כ- 70 מהם פרופסורים, המשלבים הוראה ומחקר בתחומים שונים כגון: רובוטיקה, אלקטרו-אופטיקה, גידול גבישים, טיפול בסרטן, פיתוח פולימרים, רעידות אדמה, לימודי הסביבה, אימונולוגיה ועוד. במרכז פועלים כיום עשרה מרכזי מחקר. ליד המרכז האוניברסיטאי פועלת חממה טכנולוגית, שבה מפותחים תוצרים ותהליכים טכנולוגיים מתקדמים, המבוססים בין השאר על פעילות מחקרית במעבדות המרכז. חממה זו מאפשרת לסטודנטים להשתלב בתוכניות המחקר, ולרכוש ניסיון מעשי במחקר ובפיתוח עוד במהלך לימודיהם. מחקרים שבוצעו במרכז האוניברסיטאי בשנים האחרונות הביאו להקמת מספר ניכר של מפעלי הזנק (Start-up).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה