רדיולוגיה

נכנסה לשימוש מערכת הדמיה לילדים בעמידה עם קרינה נמוכה פי 20 מ – CT ובמהירות של 10 שניות בלבד (הודעת בבית חולים ”דנה-דואק” לילדים)

מערכת ההדמיה EOS מבוססת על המצאה זוכת פרס נובל בפיזיקה בתחום מינון נמוך של חלקיקים, נכנסה לשימוש לראשונה בישראל, רק בבית חולים “דנה-דואק” לילדים שבמרכז הרפואי איכילוב שבתל-אביב.

מערכת EOS פורצת דרך בכך שהיא סורקת את החולה בעודו עומד ומאפשרת שחזור תלת מימדי של הצילומים. המערכת קולטת סריקת רנטגן שמבוצעת בו זמנית בשני מישורים ולאחר מכן מסוגלת לבצע אינטגרציה של שני המישורים ולבצע את אותו שחזור תלת מימדי וכל זאת באמצעות קרינה במינון נמוך במיוחד.  

מינון קרינה מופחת

מערכתEOS פולטת קרינה במינון של עד פי 2-3 פחות מאשר רדיוגרפיה כללית ופי 20 פחות מאשר טומוגרפיה ממוחשבת (CT). בצילומי עמוד שדרה עד 85% פחות קרינה מאשר ברדיוגרפיה ממוחשבת (CR) באיכות שווה או טובה יותר. בצילומי גפיים תחתונות ועמוד שדרה לכל אורכו –  מינון קרינה מופחת ב-50% מאשר ברדיוגרפיה ממוחשבת (DR). בדיקות ציר ועיוותי מבנה של גפיים תחתונות עם מינון קרינה נמוך ב- 95% מאשר בטומוגרפיה ממוחשבת (CT). כמו כן, קיים גם פרוטוקול לביצוע בדיקה במינון אולטרה מופחת שבו מפחיתים את כל המינונים שצוינו לעיל פי 10.

לדברי ד”ר דרור עובדיה, מנהל המחלקה לאורתופדיה ילדים, בית חולים “דנה-דואק” לילדים שבמרכז הרפואי איכילוב “הפחתת מינון הקרינה מועילה ומיטיבה במיוחד עם ילדים שצריכים לבצע צילומים לעיתים תכופות, כגון ילדים עם עיוותי עמוד שדרה כמו עקמת. המערכת החדשנית מהווה, עבורנו הרופאים, את האפשרות הטובה ביותר לבצע מעקב אחר הילדים ולפקח על התקדמות המחלה”.

בנוסף, המכשיר גם מפחית את הזמן שלוקח לבצע את הסריקה ל – 10-25 שניות בלבד. טכנולוגית ה- EOS   מספקת תמונות בגודל אמיתי, בקנה מידה 1:1 לתכנון כירורגי ולניטור מחלות עצם ומפרקים.

אבחון טוב יותר ודיוק בתמונה.

“צילומי התלת מימד של ילדים בעמידה מאפשרת לנו הרופאים לראות בצורה מדויקת את עמוד השדרה ואת הגפיים התחתונות, את האינטראקציה בין המפרקים לשאר המערכת השלדית  בפרט עמוד השדרה, הירכיים והרגליים כך שאנחנו יכולים להעריך את האיזון והיציבה ולבחון את העצמות, המפרקים והרצועות ממספר זוויות” מסביר ד”ר עובדיה ומוסיף כי “הדמיה מסוג זה מאשפרת לנו לראות את כל אזורי הגוף בצילום אחד במקום לחבר יחד מספר תמונות. הדמיה כזו מאפשרת לראות בצורה מדויקת את מערכת השרירים והשלד דבר הנחוץ לאבחנה ולתכנון הטיפול”

למה משמשת הדמיה מסוג EOS?

מכשיר ה- EOS משמש בראש ובראשונה כדי להעריך מטופלים עם עיוותים בעמוד השדרה, באגן, בירכיים, ברכיים ולכל אורך הגפיים תחתונות; ביצוע אומדן אורך וזוויות של הגפיים התחתונות, סיבוב צירי פיתול של החוליות בעמוד השדרה או בעצמות הגפיים התחתונות, מדידת פרמטרים פיזיולוגיים של עמוד השדרה כגון קיפוזיס לורדוזיס, וכל הפרמטרים הקליניים האורתופדיים הרלוונטיים אשר מחושבים ונשמרים במערכת.  

אחת המגבלות הידועות של מחקרים שבוצעו על  עיוותים בעמוד השדרה היא השימוש בהדמיה  דו מימדית. עקמת אידיופתית ידועה כעיוות תלת מימדי של עמוד השדרה. צילומי עקמת שגרתיים לא מאפשרים הערכה מדויקת של המימד האקסיאלי (סיבוב החוליות )  ולעתים קרובות גם ממעיטה בערכו של העיוות שנוצר במבנה גופי החוליות.  מערכת ה- EOS  שמאפשרת צילום בו זמני של שני מישורים וביצוע שחזור תלת מימדי בהמשך הביאו לתוצאה של מדידות משופרות והבנה טובה יותר של העיוות התלת מימדי.

View on YouTube

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    עופר בן חורין, בעל נסיון כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI מחבר הספר "MRI המדריך המלא-רפואה ופיזיקה נפגשות" משתף במאמרו על פיתוח חשוב נוסף של זוכת פרס הנובל מארי קירי: הקמת יחידות רנטגן ניידות שהגיעו לקו החזית ואפשרו ל-150 אחיות בשטח לסייע במאמץ המלחמתי ולהעריך במהירות חיילים פצועים

  • כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת Canadian Medical Association Journal, מדווחים החוקרים על מחקר שיכול ליעל את הטיפול במחלקות החירום במבוגרים שנפלו. המחקר מציע כלל החלטה חדש לבדיקת CT, על מנת לזהות דימום תוך-גולגלתי לאחר נפילה באוכלוסייה המבוגרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נפילות בקרב אוכלוסיית הקשישים הן תופעה נפוצה וגורם מרכזי לדימומים תוך-גולגולתיים כתוצאה מטראומה. מבוגרים […]

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה”ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה"ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה אפשרות ישימה ובטוחה להערכת חולים עם כליות קטנות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-Kidney Week מטעם ה-American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שביופסיית כליה מילעורית הינה כלי נפוץ בשימוש לאבחנה של מחלת כליות כרונית והפרעות כלייתיות אחרות, כליות קטנות מהוות התווית-נגד לפרוצדורה לאור גישה […]

  • למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    מכוני מור ומור אינסייד החלו בהפעלת מוקד טלפוני ייעודי לתיאום תורים לבדיקות -MRI עבור כלל מפוני הדרום והצפון.   כדי להקל על יכולתם של התושבים המפונים בניהול בריאותם וצרכיהם הרפואיים, כאשר הם נמצאים הרחק מביתם, המוקד ייתן מענה מותאם ובהתאם לצרכים ולדחיפות הרפואית. המוקד יעניק מענה למפונים לצורך תיאום תור לבדיקות MRI, תוך כדי קבלת […]

  • בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    שילוב שינויים ריאתיים בבדיקת CT עם מאפיינים דמוגרפיים במודל לימוד מכונה הוביל לשיפור יכולת חיזוי התקדמות למחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) בקרב מטופלים בסיכון למחלת הריאות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Chest. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון סיגריות הינו גורם הסיכון למחלת הריאות הכרונית, כאשר מעשנים שפיתחו COPD מצויים […]

  • פריצת דרך טכנולוגית מקומית למיגון הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדר הניתוח (הודעת אסותא אשדוד)

    פריצת דרך טכנולוגית מקומית למיגון הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדר הניתוח (הודעת אסותא אשדוד)

    בימים אלו סיימו בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד מחקר חדש ופורץ דרך בניהולה של פרופ אבישג לייש-פרקש מנהלת היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב שעתיד להשפיע על כל צורת המיגון של הצוותים הרפואיים בפני קרינה בחדרי הניתוח. בחדרי הניתוח והצנתורים נעשה שימוש בקרינת רנטגן כדבר שבשגרה וזאת כחלק מההליך הרפואי השוטף. השימוש בקרינה גורם לצוות הרפואי לעלייה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה