שיווק ומנהל רפואי

המלצה לעיון במאמרו של גיא רולניק בדהמרקר ”הם שורפים מיליארדים, מפטרים אלפים ומסרבים להסתכל במראה”

כמו רבים אחרים עסק רולניק השבוע במפלה של “טבע” וניתח את ההחלטה שככל הנראה הובילה למפלתה, הרכישה של אקטוויס?אלרגן תמורת 40 מיליארד דולר. רולניק סבור שהדרך הנכונה לנתח את השגיאה העסקית הזו היא לא מהזווית העסקית/כלכלית אל מהפסיכולוגית/סוציולוגית..

אבל החלק שרצינו להביא בפניכם מתוך מאמרו הוא התייחסותו לענף התרופות בארה”ב בכלל , ואנחנו מצטטים : 

 “ענף התרופות בארה”ב הוא מהמושחתיםביותר בכלכלה המערבית. מי שילמד אותו מקרוב יתחיל להרהר בשאלה איזה ענף מושחת יותר — הפיננסים או התרופות. ההוצאה הלאומית על בריאות בארה”ב היאהגבוהה בעולם— 18% מהתוצר, פי שניים ממדינות המערב, בעוד התוצאות של המערכת בינוניות והיא סובלת מרמת האי?שוויון מהגבוהות בעולם. חמישה מרכיבים תורמים לכך: ביטוחי הבריאות, בתי החולים, איגודי הרופאים, חברת התרופות וחברות הציוד הרפואי. חתן פרס נובל לכלכלה אנגוס דיטון תיאר את המערכת הזאת בצורה הפשוטה ביותר: היא משרתת את קבוצות האינטרס ולא את החולים.

דיטון חקר רק חלק קטן ממערכת הבריאות האמריקאית — זאת שעמדה מאחורימגפת האופיאטים שעלתה לכותרות בשנה האחרונה. יש סיבות רבות למגיפת משככי הכאבים שהורגת כ50 אלף אמריקאים מדי שנה — אבל התנהלות יצרניות התרופות האופיאטיות ניצבת בראש הרשימה. יצרניות התרופות האופיאטיות, ובראשן חברת פרדיו של משפחת סאקלר, לקחו לקיצוניות את כל השיטות הנהוגות בענף: הנדוס ומניפולציות של מערכת הפטנטים כדי למנוע תחרות על תרופות רבות מכר, שיחוד רופאים, קניית מדענים והשפעה על מחקרים וכתבי עת, וכמובן מונופוליזציה של שווקים באמצעות מיזוגים, רכישות והסכמים כובלים.

טבע, למשל, שילמה לפני שנתיים קנס פעוט של 1.2 מיליארד דולר במסגרת הסדר פשרה עם רשות הסחר ההוגן בארה”ב, בגין הסכמים הקרויים Pay for Delay שלהחברה הבת שהיא רכשה לפני חמש שנים— ספלון. אלה הסכמים שקובעים כי כאשר פטנט של תרופה מצליחה עומד לפוג, החברה שמייצרת אותה משלמת לחברות שעשויות להתחרות בה כדי שיעכבו את התחרות. התוצאה פשוטה: שימור מחירי המונופול המטורפים לעוד כמה שנים.

טבע היתה מעורבת בעשור האחרון בשורת פרשיות של שחיתות חוקית ופלילית, אבל זה מעולם לא הגיע לכותרות בישראל מסיבה פשוטה: כך עושים עסקים בענף התרופות בארה”ב. איש לא נפל מהכיסא כשטבע שילמה לפני שנהקנס של חצי מיליארד דולרבגין עבירות שוחד שביצעה ברוסיה ובמזרח אירופה, משום שכך עושים עסקים בענף התרופות מאז ומעולם. בארה”ב זה חוקי, עושים זאת באמצעות תועמלנים, מימון של מדענים וכתבי עת ודלתות מסתובבות בין הרגולטורים לבין חברות התרופות; ברוסיה עושים זאת בצורה פלילית במזומן. המטרה זהה.”

למאמר המלא בדהמרקר

אם זה היה משודר בטלוויזיה היינו מפטירים כעת “תמונות קשות..”  יכול להיות שרולניק מגזים, יכול להיות שיש כעת יותר מנגנוני בקרה מבעבר וההאשמה שמדובר באחת התעשיות המושחתות ביותר כבר אינה נכונה יותר.. יכול להיות .. אבל מבחינתנו, כאן בישראל, צריך לזכור שמרבית החברות האמריקאיות, במיוחד הגדולות שבהן פועלות כאן, ואם גם חלק מההאשמות של רולניק נכונות אז רצוי לוודא שמנגנוני הבקרה כאן פועלים היטב.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה