ילדים

קוגניציה בנעורים קשורה לסיכוי לפתח דמנציה בגיל המבוגר. (JAMA Network Open)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

בני נוער עם קוגניציה נמוכה הם בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה בגיל המבוגר. כך על פי מחקר שאשר פורסם ב JAMA Network Open.

המחקר בדק 43,014 גברים ו 42,749 נשים בני 66 עד 73 אשר היו רשומים ב Medicare בשנת 2013 והיו חלק ממחקר אשר החל ב 1960 על ידי Project Talent, מחקר גדול בארה”ב שבדק תלמידים מתוך 1,300 בתי ספר תיכון ברחבי ארה”ב. נבדק הקשר בין היכולות הקוגניטיביות של בני הנוער לבין הסיכון למחלת אלצהיימר והפרעות נלוות (Alzheimer disease and related disorders, ADRD) בגיל מבוגר. האנליזה הסטטיסטית בוצעה על ידי שימוש ב logistic regressions עם התאמה למין, נתונים דמוגרפים, מעמד סוציואקונומי ואיזור מגורים. האנליזה בוצעה בין נובמבר 2017 ומרץ 2018.

מקרב כל הנבדקים, 1239 גברים (2.9%) ו 1416 נשים (3.3%) פיתחו ADRD. בקרב הגברים, יכולת נמוכה של הבנה מכנית במהלך הנעורים היתה קשורה עם עליה בסיכוי ל ADRD בגיל מבוגר, (OR 1.117, CI 1.05-1.29, p<0.001). בקרב נשים, יכולת נמוכה לזכור מילים בנעורים היתה קשורה בעליה בסיכוי ל ADRD בגיל מבוגר (OR 1.16, CI 1.05-1.28, p<0.001). עוד בסיכון לפתח ADRD בגיל מבוגר היו נשים וגברים עם IQ נמוך או היעדר הישגים אקדמאים. נמצא כי התחומים של הבנת הנקרא, הבנת מילים בתוך הקשר, יכולת הפשטה וחישובים מתמטיים הם התחומים המשמעותיים ביותר בהשפעה על הסיכוי לפתח ADRD בהמשך החיים.

לדברי החוקרים, המחקר מוכיח את החשיבות הרבה של “רזרבה קוגניטיבית” היכולת של המוח למצוא דרכי תפקוד עקיפות אשר יכולות לשמש כמנגנון נגד מחלות מוחיות דגנרטיביות. החוקרים מציעים לפתח התערבויות בתחום זה אשר ניתן לבצע במהלך החיים על מנת להפחית את הסיכון  לדמנציה בגיל מבוגר.

עם זאת, החוקרים מדגישים את החשיבות של מחקרים נוספים בנושא, מאחר ומחקר תצפיתי זה מוכיח קשר נסיבתי אך לא סיבתי בין הדברים.

Adolescent Cognitive Aptitudes and Later-in-Life Alzheimer Disease and Related Disorders. JAMA Network Open. September 18, 2018.

 

לידיעה במדפייג’

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה