ילדים

הנקה עשויה לשפר את הרכב המיקרוביום של התינוק ולתרום לשיפור בריאותו בטווח הארוך (JAMA Pediatrics)

ע”פ מחקר שפורסם לאחרונה ב-  JAMA Pediatrics   מצא ש כ-28% מהחיידקים שנמצאים במעי של תינוקות, לרבות החיידקים “הטובים”, שלהם יתרונות בריאותיים ארוכי טווח, מגיעים באמצעות הנקה מחלב האם וכ-10% נוספים מגיעים אליו מהמגע של התינוק עם עור החזה של האם .

ממצאים אלה נכונים לתקופה של החודש הראשון לחיי התינוק, כשההנקה הייתה לפחות 75% מתזונתו היומית של התינוק. החוקרים מדווחים כי בחודש הראשון לחייו עברה לתינוק כמות החיידקים הגדולה ביותר מההנקה, בהשוואה לחודשים שבאו לאחר מכן.

החוקרים מדיגישים כי גם לאחר החשיפה למזונות מוצקים, וירידה בהיקף ההנקה , התינוקות ממשיכים ליהנות מיתרונותיה באופן מתמשך, שכן אוכלוסיית החיידקים, לרבות “הטובים”  שנזרעה במעי שלהם, נותרת בקיבתם.

מדובר בין היתר על חיידקי מעי שתורמים להגדלת רמת הריר במעי וכך לעיבוי שכבת הרירית שבו באופן שמונע או מפחית חדירת חיידקים “רעים” מוגברת אליו, גם מחוללי מחלות, וכן על חיידקי מעי שמפרישים רעלים אנטימיקרוביאליים לחיסול אורגניזמים מזיקים שמנסים לפלוש למעי. כתוצאה מכך, מושגת ירידה בסיכון למחלות מעי דלקתיות ומחלות נוספות לאורך זמן.

המחקר החדש נמשך כשנה וכלל 107 זוגות של אם?תינוק בריאים שלחוקרים היה עליהן מידע קליני כמו גם נתונים על אופן ההאכלה.

במהלך השנה הראשונה לחייהם של התינוקות אספו החוקרים דגימות של חלב אם, דגימות עור סביב הפטמה של האימהות, ושל צואת התינוקות.

על בסי מידע זה ביצעו החוקרים ניתוח של רצף  דנ”א חיידקי, וע”י כך ניתן היה לחשב את כמות החיידקים שהיו משותפים לאימהות ולתינוקות . הניתוח בוצע גם בהשוואה לקבוצה אקראית של אימהות  ותינוקותיהן — שאצלם הייתה פחות התאמה בין החיידקים.

ניתוח הדגימות העלה שחלב האם כלל חיידקים “טובים” שמקושרים לסיכון נמוך למחלות אלרגיות ולמניעת השמנה. בנוסף, ניתוח הדגימות הראה שלתינוקות שחלב אם לא היווה את תזונתם העיקרית היו יותר חיידקים שקשורים בהשמנה.

החוקרים סיכמו כי המחקר מדגים את חשיבות ההנקה בפיתוח מיקרוביום המעי של התינוק, שלו השלכות חיוביות על מערכת החיסון שלו ובריאותו לטווח הארוך.

JAMA Pediatr.2017;171(7):647-654.

לכתבה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה