ילדים

איבופרופן עדיף ממורפין לאחר ניתוח אורטופדי מינורי בילדים (CMAJ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

לאיבופרופן פחות תופעות לואי והוא עדיף על מורפין פומי לשיכוך כאב בילדים לאחר ניתוחים אורטופדים קטנים. כך על פי מחקר שפורסם אונליין ב Canadian Medical Association Journal ב 10 באוקטובר 2017.

מורפין פומי הפך מקובל בשנים האחרונות לשיכוך כאב בילדים לאחר פרוצדורות אורטופדיות מינוריות, אך ללא תימוכין מחקרי. מחקר זה בדק האם טיפול ביתי במורפין עדיף על פני טיפול באיבופרופן לשיכוך כאב.

במחקר RCT זה הושווה טיפול במורפין פומי במינון של 0.5מ”ג/ק”ג עם טיפול באיבופרופן במינון של 10מ”ג/ק”ג, בילדים בגילאים 5-17, אשר עברו ניתוח אורטופדי מינורי שלא במסגרת אשפוז ושוחררו מיד לביתם, בתקופה שבין יוני 2013 עד ספטמבר 2016. המטופלים נטלו מנה כל 6 שעות בהתאם לצורך, ועד 8 מנות סך הכל. התוצא העיקרי היה רמת הכאב 30 דקות לפני ומיד אחרי מנת התרופה הראשונה, אשר נמדד על ידי ל Faces Pain Scale. התוצא השניוני כלל צורך בתוספת של משככי כאבים, תופעות לואי, הזדקקות לטיפול רפואי בלתי מתוכנן, וניקוד רמת הכאב לפני ואחרי מנות 2-8.

במחקר הוכללו 154 ילדים, מתוכם 77 ילדים בקבוצה שקיבלה מורפין, ו-77 ילדים בקבוצה שקיבלה איבופרופן. לא היה הבדל בשיפור רמת הערב בין שתי הקבוצות. ההבדל החציוני בדרגת הכאב לפני ואחרי המנה הראשונה של משכך הכאבים היה 1 הן עבור מורפין והן איבופרופן. (p=0.2). גם עבור מנות 2-8, השינוי בדרגת הכאב לפני ואחרי מתן הטיפול לא נבדל בין שתי הקבוצות. (p=0.4). בקבוצה אשר נטלה מורפין, היו משמעותית יותר תופעות לואי (69% לעומת 39% בקבוצה שנטלה איבופרופן, p < 0.001). התופעה השכיחה ביותר היתה ישנוניות (48% בקבוצה שנטלה מורפין לעומת 22% בקבוצת האיבופרופן, p=0.03).

לסיכום, המחקר הראה כי איבופרופן היה שווה ערך למורפין מבחינת שיכוך הכאב לאחר ניתוח אורטופדי מינורי, ואילו מורפין היה כרוך ביותר תופעות לואי מאשר איבופרופן. בנוסף, איבופרופן הינה תרופה ללא מרשם, יותר זולה, בעלת פוטנציאל התמכרות נמוך, ובעלת תוצאות פחות קשות במקרה של מינון יתר. מסקנת החוקרים לאור זאת היתה כי איבופרופן הוא תרופת קו ראשון עדיפה לשיכוך כאבים.

עם זאת, למחקר מספר מגבלות. המחקר בדק רק ילדים לאחר ניתוח מינורי ועם רמת כאב קלה. לא ניתן להסיק מכאן לגבי שיכוך כאב בעוצמה גבוהה יותר. בנוסף, נראה כי למעשה אף אחת משתי התרופות לא הביאה לשיפור משמעותי ברמת הכאב. זוהי מסקנה בעייתית היות ומטרת הטיפול היא שיכוך כאב. יש לעשות את מירב המאמצים על מנת להביא, באמצעים פרמקולוגים ולא פרמקולוגים, להקלה משמעותית בכאב שלאחר ניתוח, בילדים ובמבוגרים כאחד.

Oral morphine versus ibuprofen administered at home for postoperative orthopedic pain in children: a randomized controlled trial. Canadian Medical Association Journal, October 10, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה