ילדים

יש להגביל את הבדיקות האנדוקריניות בילדים, על פי AAP (מדסקייפ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

American Academy of Pediatrics, בפרק של אנדוקרינולוגיה, הוסיף 5 בדיקות ל Choosing Wisely Campaign. אלו בדיקות המבוצעות לעיתים תכופות בילדים ומתבגרים ואשר נלקחות כחלק מבירור עיכוב בהתפתחות, קומה נמוכה או בעיות אחרות הקשורות בהפרשת הורמונים, ומצטרפות לרשימה של 15 בדיקות אותם הם ממליצים לשקול בכובד ראש האם לבצע, ולדון עם המטופלים או הוריהם לגבי משמעות הבדיקה ותוצאותיה.

המלצות קודמות של choosing wisely כללו נושאים פרינטאלים, הימנעות ממתן אנטיביוטיקה במחלות הנחשדות לויראליות והימנעות מבדיקת הדמיה מוחית לאחר פרכוסי חום.

Choosing Wisely הינה יוזמה של ארגון ה ABIM (Advancing medical professionalism to improve health) ומטרתו לקדם שיח בין רופאים למטופלים ולעודד טיפול המסתמך על עדויות מחקריות, אינו מזיק, והכרחי.

לדעת ד”ר פול קפלוביץ’, אנדוקרינולוג ילדים ובעבר יושב ראש AAP בנושא אנדוקרינולוגיה, ומי שהוביל את מהלך הכנסת חמש הבדיקות האחרונות לרשימה של choosing wisely, בדיקות אלה עלולות לחשוף ילדים בריאים לסיכון ולנזק של אבחון יתר, עם רווח מועט. בשנים האחרונות לא קיימת עליה בהפרעות אנדוקרינולוגית, הוא הוסיף, ומומלץ לרופא ילדים ברוב המקרים לא להזמין בדיקות רבות לפני שהוא מקבל ייעוץ של אנדוקרינולוג, על מנת לצמצם את הבדיקות הנלקחות ולהזמין את הבדיקות הנחוצות בלבד.

חמש הבדיקות שיש לשקול בכבדות לפני שמזמינים הן:

          רמת LH, FSH, estradiol, testosterone בילדים עם שיעור אקסילרי או פובי, אך ללא סימנים אחרים של התפתחות מוקדמת כגון צמיחת שדיים בבנות מתחת לגיל 8 או גדילת איבר המין בבנים מתחת לגיל 9.

          בדיקות סקר לאיתור מחלות אנדוקריניות כרוניות בילדים הנמצאים באחוזון 3 אך עם גדילה ועליה תקינה במשקל. בדיקות שכיחות הנלקחות במצבים אלה הם ספירת דם, פאנל מטאבולי, IGF-1 ונוגדנים לצליאק. בדיקות אלה חושפות בעיה רפואית רק ב 1% מהפעמים. יש לקחת בדיקות דם לילדים אשר נמצאים מתחת לאחוזון 3 או אשר שוברים עקומת גדילה.

          בדיקת סקר לויטמין D בילדים בריאים, כולל הסובלים מהשמנת יתר. יש צורך בבדיקה זו רק בילדים עם הפרעות הקשורות במסת עצם נמוכה כמו רככת, או היסטוריה של שברים חוזרים או שברים כתוצאה מטראומה בעלת עצימות נמוכה. ילדים עם השמנת יתר אשר הדיאטה שלהם אינה מכילה מספיק ויטמין D זקוקים לתוסף של ויטמין D, ללא בדיקה. שונות גדולה בבדיקת רמת ויטמין D ורמת סף לא אחידה עלולים לגרום לאבחון יתר של חסר בויטמין D.

          בדיקות לתפקוד בלוטת התריס או רמת איסולין בילדים עם השמנת יתר. יש לבצע בדיקת הורמון בלוטת התריס לילדים עם ירידה בקצב הצמיחה לגובה. עליה קלה ב TSH לעיתים רחוקות מצביעה על תת פעילות אמיתית של בלוטת בתריס. רמת אינסולין לא צריכה להילקח משום שתוצאת הבדיקה לא תשפיע על הטיפול.

          סונר בלוטת התריס לילדים עם גויטר או תאירואידיטיס אוטאימוני. יש לבצע את הבדיקה במטופלים עם בלוטת תריס גדולה מאד, נפיחות חד צדדית, או קשרית. סונר בלוטת התריס עשוי לזהות קשריות קטנות ללא משמעות קלינית ולגרום לחרדה בקרב ההורים ולעלויות מיותרות של בירור. בדיקה פיזיקלית שגרתית של בלוטת התריס מומלצת בילדים עם סיכון יתר לסרטן בלוטת התריס, ויש לבצע סונר באם הבדיקה הפיזיקלית מעוררת חשד.

נקודות אלה ברשימה של choosing wisely מעודדות את הרופאים וההורים/הילדים לבצע דיון ולהחליט על תוכנית הבירור והטיפול המתאימים ביותר לילד.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה