ילדים

הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : טיפול רפואי בתינוקת הנוטה למות/מאת הרב יעקב וינר

כיצד יש לטפל בתינוקת רכה שמיד לאחר הלידה עבר עליה אירוע מוחי קשה, ומלבד גזע המוח תפקודי המוח נפגעו לגמרי?

שאלה שהתקבלה במערכת מוקד השו”ת שעל ידי ‘יד שרה’ ממשפחה יקרה שבתם חלתה במחלה חמורה:

נולדה לנו תינוקת בחודש השביעי להריון, ומיד לאחר הלידה היא עברה אירוע מוחי ועל ידי כך נוצר שטף דם במוח. התינוקת מונשמת ומאכילים אותה דרך הווריד, ובדיקת MRI על המוח הראתה שהמוח נפגע מאוד, מלבד גזע המוח שלא נפגע כל כך.

כעת הילדה חלתה בדלקת ריאות והרופאים אינם מעוניינים כל כך לטפל בה מאחר שהמוח נהרס באופן שאינו הפיך.

שאלתנו היא: האם להתעקש כנגד הצוות הרפואי שיתנו לתינוקת תרופות אנטיביוטיות כמקובל בכל חולה, או שעלינו לתת לה למות כעת ללא טיפול? 

תשובה: במקרה שהתינוקת אף פעם לא נשמה באופן עצמאי והרופאים היו קובעים שהיא לא תוכל לנשום עוד מעצמה, הגדרתה היא “נ?פ?ל”, כלומר דינה כתינוק שנולד מת ואין חיוב להאריך את חייה (אבל אסור להרוג אותה על ידי מעשה אקטיבי). אבל אם לתינוקת היתה נשימה עצמונית לאחר הלידה, אף שמיד לאחריה אירעה הפגיעה המוחית, היא מוגדרת כ”טריפה”, כלומר כאדם חי שמחמת מחלה אינו יכול לחיות יותר ממספר חודשים, ויש לטפל בה בכל הטיפולים המקובלים בכדי להאריך את חייה הזמניים.

לאחר בירור עם הורי התינוקת, התברר שהיתה לה נשימה עצמונית לאחר הלידה במשך מספר דקות, ועל כן אף שנולדה בחודש השביעי שהוא מוקדם יחסית ללידה טבעית, מאחר ובדרך כלל תינוקות הנולדים בחודש זה שורדים בלא שום בעיה רפואית, יש להתייחס אליה כתינוק רגיל שנולד בזמן.

לכן, באנטיביוטיקה ושאר פעולות שאינן פולשניות יש לטפל בה, כתינוקת רגילה החולה בדלקת ריאות.

גם פעולות פולשניות בגופה של התינוקת, מכיוון שעל ידם תוכל התינוקת לשרוד יותר ממספר שבועות, יש לטפל בה גם בטיפולים אלו. ואף שלמבוגרים הסובלים ממחלתם וחייהם קצרים יש זכות לסרב לטיפול פולשני כאשר הטיפול גורם להם סבל רב, בתינוקות אין להתחשב בסבל המחלה בכדי להימנע מלטפל בהם טיפולים פולשניים, מאחר שסבלם שונה מסבל המבוגר המודע למצבו ולסבלו. כך הורה לי מרן הרב אלישיב זצ”ל.

לסיכום: טיפולים שאינם פולשניים יש לטפל בתינוקת כמו בכל חולה אחר ועל ההורים להתעקש על כך. גם טיפולים פולשניים כניתוחים וכדומה נראה שיש לטפל בה על פי ההלכה, אך בכל מקרה יש לשאול רב מוסמך בכדי לקבוע כיצד לנהוג למעשה.

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il בטלפון 02-6444590, ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה