כאב

הנחיות ראשונות מסוגן בנושא טיפול בקטמין להקלה על כאב אקוטי (Reg Anesth Pain Med)

ישנן עדויות התומכות בטיפול תוך-ורידי בקטמין להקלה על כאב אקוטי בנסיבות שונות, כולל כטיפול יחיד, כתוספת לאופיואידים, ובהיקף קטן יותר, כתכשיר תוך-נזאלי, כך עולה מהנחיות ראשונות מסוגן בנושא טיפול בקטמין להקלה על כאב אקוטי.

קטמין זכה לכותרות לאחרונה בשל התפקיד האפשרי שלו בטיפול בדיכאון חמור ובתסמונת דחק בתר-חבלתית. הטיפול משמש גם יותר ויותר בחולים מאושפזים ובחולים אמבולטוריים להקלה על כאב אקוטי.

מטרת ההנחיות הינה לספק מסגרת עבודה לרופאים, למוסדות ולגורמים המבטחים, בכל הנוגע לשימוש בקטמין להקלה על כאב אקוטי, החולים המתאימים ואלו שאינם מתאימים לקבלת הטיפול. ההנחיות פותחו במאמץ משותף של ה-American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine ושל ה-American Academy of Pain Medicine.

המומחים קובעים כי יש לשקול מתן עירוי קטמין במינון נמוך מזה המשמש להרדמה בחולים המיועדים לפרוצדורה ניתוחית כואבת וניתן לשקול זאת בחולים התלויים באופיואידים או עמידים לאופיואידים, המיועדים לניתוח.

ניתן לשקול מתן קטמין במצבי כאב חרמשי אקוטי או כרוני בחולים עם תלות או עמידות לאופיואידים. באשר לחולים עם דום נשימה בשינה, ניתן לשקול מתן קטמין במטרה לסייע במאמצים להגבלת השימוש באופיואידים.

השימוש בקטמין במינון קטן מזה הנדרש להרדמה זכה לפופולאריות רבה ובהחלט יש עדויות כי מדובר בטיפול יעיל להקלה על כאב אקוטי, העשוי להתאים לחולים רבים להם אין אפשרויות טיפול אחרות.

ההנחיות ממליצות כי מינון בולוס של קטמין לא יעלה על 0.35 מ”ג/ק”ג וכי עירוי להקלה על כאב אקוטי לא יעלה על 1 מ”ג/ק”ג/שעה במקרים בהם אין ניטור אינטנסיבי. ישנן עדויות מתונות התומכות בשימוש במינוני בולוס של קטמין (עד 0.35 מ”ג/ק”ג) ועירויי קטמין (עד 1 מ”ג/ק”ג/שעה) כתוספת לאופיואידים לשיכוך כאבים בתר-ניתוחי.

יש להימנע ממתן קטמין לחולים עם מחלה קרדיווסקולארית שאינה מאוזנת היטב, באלו עם פסיכוזה פעילה ובנשים הרות.

באשר להפרעה בתפקודי כבד, העדויות תומכות בהימנעות ממתן קטמין בחולים עם מחלה חמורה ושימוש זהיר, תוך ניטור תפקודי כבד לפני עירוי ובמהלכו, בחולים עם מחלה מתונה. יש להימנע מקטמין בחולים עם לחץ תוך-גולגולתי מוגבר ולחץ תוך-עיני מוגבר.

המומחים קובעים כי מתן תוך-נזאלי של קטמין הוכח כיעיל להקלה על כאב כאקוטי; גישה זו מספקת שיכוך כאבים יעיל וכן אמנזה וטשטוש סביב פרוצדורות. גישה זו תישקל בעיקר במצבים בהם קשה להשיג גישה תוך-ורידית ובקרב ילדים המיועדות לפרוצדורות אלו.

העדויות בנושא קטמין פומי הן פחות מוצקות, אך מחקרים קטנים ודיווחים אנקדוטאליים מציעים כי הנ”ל עשוי לספק תועלת קצרת-טווח בחלק מהחולים הסובלים מכאב אקוטי.

המומחים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את הקריטריונים לטיפול בכאב אקוטי ולבחון שימושים אפשריים בקטמין למניעת כאב כרוני, להגדיר את המינון האידיאלי ומשטר הטיפול הטוב ביותר, ולהבין טוב יותר את הסיכונים של מתן מינונים חוזרים של קטמין להקלה על התלקחויות תדירות של כאב אקוטי.

Reg Anesth Pain Med. Published online June 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה