כאב

לרגל יום הסרטן הבינ”ל: מיתוסים ועובדות על המחלה

האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבינלאומי 2007:

יותר מ-7 מיליון מתים ו-11 מליון מאובחנים מדי שנה

הבשורות הטובות: 43% משיעורי התחלואה בסרטן ניתנים למניעה

ביום ראשון הקרוב, 4 פברואר 2007, יצוין בכל רחבי העולם יום הסרטן הבינלאומי. הנתונים שמציג ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) מצביעים על כך כי 43% משיעורי התחלואה בסרטן ניתנים למניעה על ידי אימוץ סגנון חיים בריא המתחיל בגיל הילדות. לכן, הקמפיין יתמקד השנה תחת הסיסמא: “הילדים של היום העולם של מחר” וידגיש את חשיבות מניעת הסרטן על ידי הפצת המידע בדבר התנהגויות בריאות.

ארגון הסרטן העולמי (UICC), אשר בסיסו בג’נבה, המייצג כ- 300 ארגונים מ-86 מדינות ברחבי העולם, יעלה מסע הסברה ביום הסרטן הבינלאומי. המסע מכוון להורים, אנשי מערכות הבריאות וקובעי מדיניות בריאות, ומטרתו עידוד הרגלים בריאים כבר בזמן הילדות, על מנת שיסייעו במניעת סרטן בהמשך החיים.

מירי זיו,  “מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “מדובר במסר חשוב ביותר, ולכן גם האגודה למלחמה בסרטן בישראל אימצה מסרים אלה ופועלת להגברת המודעות אליהם בארץ”.

ארגון הבריאות העולמי שם השנה את הדגש על 4 ההמלצות שלהלן:

לספק לילדים סביבה ללא עישון.

לדאוג שילדים יהיו פעילים מבחינה גופנית, ויאכלו תזונה בריאה ומאוזנת תוך הימנעות מהשמנת יתר.

ללמוד על חיסונים נגד וירוסים הגורמים לסרטני צוואר הרחם וכבד.

לדאוג שהילדים לא יחשפו לשמש בצורה לא מבוקרת ומוגנת.

יותר מ-7 מיליון בני אדם מתים מסרטן וכ-11 מיליון מקרים חדשים מאובחנים כל שנה (מצורפים נתונים נוספים בהמשך). בשנת 2006 גרמו מחלות הסרטן לתמותה יותר מאשר איידס, מלריה ושחפת ביחד.

“הסרטן מכה בכל חלקי החברה, בכל מדינה. החדשות הטובות הן שחלק גדול ממנו ניתן למניעה” אומרת איזבל מורטרה, מנהלת ארגון הסרטן העולמי UICC.

“הצעדים הראשונים לקראת מניעה הם חינוך ההורים ביחס לסגנון  החיים של ילדיהם ולכן קמפיין זה הוא כה חשוב”, אומרת מורטרה.

הארגון קורא גם למקבלי ההחלטות לקדם את נושא מחלת הסרטן בסדר היום הציבורי. “בקרת סרטן יכולה להיות יעילה וחשוב לתת לה קדימות גבוהה ברמת מקבלי ההחלטות.  שאננות ואי-פעולה בקרב הקהילה העולמית יובילו לשיעורים עצומים של 10 מיליון מקרי מוות חדשים לשנה ב- 2020″ אומר דר’ פרנקו קאבאלי, נשיא UICC.

אשת נשיא ארה”ב לשעבר ברברה בוש, הוד מעלתה לאלה סלמה ממרוקו, נשיא ניגריה אולוסגון אובסנג’אני ושחקנית הטניס שטפי גרף הם בין אלה אשר מרימים את קולם למען קמפיין הסרטן העולמי במתן עידוד לאלה אשר חלו בסרטן, וקראו לפעול למניעת המחלה.

UICC הינו ארגון פעולה אשר חברים בו ארגונים מאפריקה, דרום מזרח אסיה, אירופה, אמריקה הלטינית האיים הקריביים, המזרח התיכון וצפון אמריקה.

האגודה למלחמה בסרטן בישראל היא אחת מהארגונים השייכים אליו. פרופ’ אליעזר רובינזון מכהן כיו”ר האגודה למלחמה בסרטן, ושימש בעבר כנשיא הארגון הבינלאומי, ומנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן היא מירי זיו המכהנת גם כחברה בהנהלת הארגון הבינלאומי.

יום הסרטן הבינלאומי עובדות על המחלה:

אתגר עולמי

סרטן הוא התפשטות בלתי נשלטת של תאים, שאינם תקינים, ההולכים ומתרבים. קיימים למעלה מ- 100 סוגים של מחלות סרטן אשר יכולים להשפיע על כל חלק בגוף.

ניתן למנוע 43% משיעור התחלואה בסרטן.

יותר מ 7 מיליון בני אדם מתים מסרטן, בכל שנה ברחבי העולם וכ-11 מיליון מקרים חדשים מאובחנים. בישראל בלבד מאובחנים מדי שנה כ-23,500 חולים חדשים.

במהלך שנת 2005, מתו 7.6 מיליון בני אדם מסרטן  – 13% מכל מקרי המוות בעולם.

התמותה מסרטן בעולם כפולה מהתמותה מאיידס.

יותר מ-24 מיליון בני אדם חולים בשעה זו בסרטן כ-120,000 מתוכם בישראל.

כ-11 מיליון מקרים חדשים מאובחנים כל שנה. אם הנטייה הקיימת תמשך, מספר המאובחנים החדשים בשנה צפוי לעלות ל-16 מיליון בשנת 2020.

ברמה העולמית מחלות הסרטן הנפוצות ביותר הן:

סרטן הריאה (1.3 מיליון מתים בשנה)

סרטן הקיבה (כ-1 מיליון מתים בשנה)

סרטן הכבד (662,000 מתים בשנה)

סרטן המעי הגס (655,000 מתים בשנה)

סרטן השד (502,000 מתים בשנה)

ההשפעה הכלכלית

מחלת הסרטן פוגעת בנשים, גברים וילדים בכל אחת ממדינות העולם.

רוב מקרי הסרטן מאובחנים במדינות המתפתחות. יותר מ70% מהתמותה מסרטן בארצות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

מעבר לאובדן בחיי אדם שאין לו מחיר, למחלת הסרטן השפעה מכרעת מבחינה כלכלית. המחלה גורמת למשפחות רבות להגיע למצב של עוני. היא פוגעת בכח העבודה, ונוגסת בנתח נכבד מתקציבי מערכות הבריאות המצומצמים מלכתחילה.

גורמים ומניעה

השימוש בטבק הינו הגורם העיקרי לסרטן הניתן למניעה.

שימוש בטבק בכל צורה גורם ל 30% מכל מקרי המוות מסרטן בארצות המפותחות ולעליה מתמשכת בארצות המתפתחות.

בשנת 2000, 1.3 מיליון בני אדם נפטרו מסוגי סרטן אשר נגרמו על ידי טבק. 900,000 מסרטן ריאות ו-400,000 מסוגים אחרים של מחלת הסרטן

במשך 30 השנים האחרונות, התחלואה בסרטן הריאות הוכפלה: 8 מכל 10 מקרי סרטן הריאה נגרם מעישון.

הפחתה של צריכת הטבק תמנע 150 מיליון מקרים של מוות בטרם עת בשנת 2050.

תזונה היא הגורם השני בחשיבותו למניעת סרטן.

עודף משקל והשמנת יתר נמצאו כמעלים סיכון לתחלואה בסרטן הגרון, מעי גס, כליות, שד ורחם. שימוש יתר באלכוהול מעלה את הסיכון לסוגי סרטן מסויימים.

ביצוע פעילות גופנית באופן סדיר ותזונה עשירה בפירות וירקות יכולים להפחית את הסיכון  לחלות בסוגי סרטן שונים.

זיהומים כרוניים גורמים לכ-20% מכל מקרי הסרטן בעולם.

כ 500,000 מקרים של סרטן צוואר הרחם (הנגרם מוירוס העובר ביחסי מין HPV) מאובחנים כל שנה. כ-80% ממקרים אלו במדינות המתפתחות.

חיסון נגד וירוס הפפילומה האנושי (HPV) ונגד וירוס צהבת מסוג  B יכולים לעזור במניעה של סרטן צואר הרחם והכבד, בהתאמה.

חשיפה לא מבוקרת לשמש מעלה את הסיכון לכל סוגי סרטן העור.

כ- 3 מיליון סרטן עור שאינו מלנומה וכ-132,000 חולים מאובחנים עם מלנומה ממאירה בעולם כל שנה.

חשיפה מתמשכת לשמש וכויות בילדות מובילים לשיעור גבוה של מלנומה בגיל מאוחר יותר. ביגוד מתאים, כובעים ומסנני קרינה יכולים לחסום קרינה מזיקה.

מיתוסים ועובדות הקשורים לסרטן

על חולים בסרטן להפסיק לעסוק בספורט לא נכון. האמרה “נפש בריאה בגוף בריא” איננה מליצה, כי אם אמצעי חשוב בדרך אל ההחלמה. השימוש בידע הנצבר ממחקרים ברפואת ספורט, שעשוי לסייע בשיקום חולים ומחלימים ממחלת הסרטן, צובר תאוצה. השפעתה המיוחדת של פעילות גופנית על המערכת החיסונית בעת המחלה עדיין נחקרת, אך פעילות גופנית יעילה ומועילה בהפחתת הסיכון לחלות, כמו גם בהפחתת הסיכון להישנות המחלה, ובניגוד למיתוס הקיים פעילות גופנית תחת הדרכה, בוודאי איננה מזיקה. לחולים אין סיבה להירתע מאימון כושר (בהתאם ליכולתם כמובן) ולהמשיך להתמיד בפעילות גופנית. על הפעילות הגופנית להיות מהנה, להקנות תחושת ביטחון ודימוי גוף חיובי, לפתח מיומנויות חדשות ורצוי שתהיה גם במסגרת חברתית נעימה. ייתכן מאוד שבחירה בדרך זו תסייע למערכת החיסונית של החולים לבנות מערך הגנה משופר יותר.

במחלת סרטן המעי הגס חולים בעיקר גברים לא נכון, 50% מהחולים במחלה הינן נשים.

מחלת הסרטן היא תמיד גזרה משמיים לא נכון, כיום הטיפול במחלת הסרטן התקדם. בזכות הטיפולים החדשניים והידע שהולך ונצבר בנושא, אחוזי הריפוי בחלק ממחלות הסרטן מגיעות אף ל-90%.

סיגריות גורמות רק לסרטן הריאות לא נכון. עישון סיגריות או חשיפה עיקבית לעשן סיגריות עלולות לגרום לסוגי סרטן נוספים כמו סרטן שלפוחית השתן, סרטן כליות, סרטן הושט, חלל הפה ועוד.

סיגר אינו פוגע בבריאות לא נכון, הסיכון לחלות בסרטן הוושט או חלל הפה זהה לזה של מעשני סיגריות.

סרטן השד היא מחלה נשית בלבד לא נכון. הרוב המכריע אכן נשים, אך כ -1% מכלל החולים במחלה הינם גברים.

נרגילה אינה מזיקה לבריאות לא נכון. לנוהג של עישון נרגילה יש השלכות חמורות על הבריאות. כבר היום ברור שהנרגילה מזיקה לבריאות בדומה לעישון הסיגריות.

אני אוכל אוכל בריא וזה מחסן אותי מפני סרטן- לא נכון. לתזונה יש תפקיד חשוב בהתפתחות סוגי סרטן שונים, אך לא כגורם בודד. אין מזון מסוים או ויטמין שיכול למנוע סרטן. שמרו על תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת מגוון מרכיבי מזון, סוגי ירקות שונים ועוד.

“אמבטיית שמש” במטרה לספק לילדים  ויטמין D   אינה מזיקה לבריאות לא נכון. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה להורים לזכור כי אין צורך “לצלות” את הילדים בשמש כדי לספק לגופם את הכמות הדרושה של ויטמין פעיל. בשמש הישראלית, חשיפה של 2 – 3 דקות לאור השמש, אפילו באזור מוצל, מספיקה, כדי לייצר את הכמות היומית הדרושה של ויטמין D.

טמפונים מסרטנים לא נכון. לאחרונה הופיעו פרסומים ומכתבי שרשרת באינטרנט המזהירים מפני שימוש בטמפונים. עיקר הטענות במכתבים אלו הן שיצרני הטמפונים מוסיפים אזבסט למוצריהם על מנת לגרום לדימום רב יותר בכדי להגביר את מכירת הטמפונים ושמתבצעת הלבנת מוצרים המשאירה בטמפון חומר רעיל הקרוי דיוקסין על מנת שיראו לבנים “ונקיים”. לאף אחת מטענות אלו אין כל הוכחה מדעית.

רשות המזון והתרופות האמריקאית (ה-FDA) קובעת כללים ברורים לבטיחות של מוצרי בריאות והיגיינה שונים, כולל טמפונים. לרשות אין אף הוכחה על נוכחות אזבסט בטמפונים או על דיווח על דימום יתר עקב שימוש בטמפונים. לפי דברי דר’ פיליפ טיארנו חוקר מהמרכז הרפואי באוניברסיטת ניו-יורק, שבדק  תהליכי יצור הטמפונים, אין שימוש באזבסט בתהליך היצור.

טמפונים עשויים מכותנה או ממשי מלאכותי או משילוב של שניהם. הלבנת המשי נעשית כיום  בשיטות מתקדמות ביותר, ובדיקת כמות הדיוקסין מראה כי לא ניתן לאתר עקבות של החומר כלל, או שהוא מצוי בכמויות זניחות, מתחת למינימום המותר.   

דיוקסין הינו תוצר של זיהום סביבתי העשוי להימצא באוויר, במים ובאדמה, ולכן יכולה להיות

כמות מזערית של דיוקסין בטמפון הנובעת ממקור סביבתי, לא מתהליך היצור.

שיזוף במיטת שיזוף מסוכן לבריאות ויכול לסרטן נכון! האגודה למלחמה בסרטן מזהירה את הציבור מפני שימוש במיטות שיזוף, המסוכן באותה מידה כמו חשיפה לאור השמש. מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה- סגולה הגורמת בטווח הארוך לנזקים בריאותיים מצטברים. חשיפת יתר לקרינה זו עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים, ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ומלנומה. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי אין “שיזוף בטוח”, אין שיזוף “ללא סכנה” ואין “שיזוף בריא”. כל חשיפה לקרינה ממיטת שיזוף, היא כמו חשיפה לשמש, מסוכנת, מזיקה ובלתי הפיכה

שמש חורפית אינה מזיקה לא נכון. לכל מי שסבור שבחורף השמש אינה מסוכנת ולכן לא צריך לנקוט באמצעי זהירות – מדובר בטעות חמורה. ישראל היא מדינה שטופת שמש, גם בחורף, והקרינה בה חזקה. השמש, שמהווה את מקור האור והחום, כוללת גם קרני UVA ו-UVB שחשיפה להן עלולה להוביל לסרטן עור, קמטים והזדקנות מוקדמת של העור, כוויות ועוד.  חשיפה חכמה לשמש בימי החורף חשובה במיוחד באזורים גבוהים, כגון בהרים, וכאשר נחשפים  לשמש לאורך זמן. בהירי עור בעלי שיעור בהיר ובעלי נמשים, אנשים שעורם נצרב בקלות או שאינו  נשזף כלל, אנשים בעלי מספר רב של שומות, תינוקות ילדים וקשישים ועוד נמצאים בקבוצת הסיכון להיפגע מחשיפה לשמש. גם לאנשים שנולדו כהי עור אין ביטוח מפני סרטן העור.

חשיפה לקרני שמש עלולה לגרום לנזקים שונים. החל מנזקים מידיים כמו נמשים וכוויות שמש וכלה בנזקים בריאותיים מצטברים, כגון ריבוי קמטים והזדקנות מוקדמת של העור, ריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים וסרטן העור. יש לציין כי ב-30 השנים האחרונות עלתה שכיחות המלנומה סרטן עור ממאיר לפחות פי 5. מדי שנה מאובחנים בישראל כ-900 מקרים חדשים של חולי מלנומה, ובנוסף יותר מ-10,000 חולים חדשים בסרטני עור שאינם מלנומה.

לא מומלץ להרבות באכילת בשר העשוי “על האש” נכון! לבשר “על האש” יכולים להיות מספר סיכונים בריאותיים משמעותיים. בנוסף לסכנת זיהום כתוצאה מטיפול לא היגייני זהיר בבשר בשטח, יש סכנה של היווצרות חומרים מסרטנים כתוצאה מחריכת יתר, מחימום יתר, מזמן צלייה ממושך מדי,  ומיצירת העשן.

במהלך בישול בשר, בייחוד בטמפרטורות גבוהות, בבישול ממושך ובחריכת בשר על הגריל נוצרות מחומרים הנמצאים בבשר, לדוגמא- קריאטין, תרכובות מסרטנות (עד כה זוהו כ 20 חומרים, בעיקר מסוג  אמינים ארומטיים).  חומרים אלו פוגעים ב DNA ובכך גורמים לשגיאות בחומר התורשתי שיכולות לפגוע בתפקודי התאים השונים בגוף וזהו עיקר החשש מפני החומרים המסרטנים. חומרים אלו, למרות שנוצרים בכמויות קטנות, עלולים בתנאים מסויימים לתרום לתהליכים סרטניים. מחקרים רבים מצאו קשר בין יצירת חומרים אלו, לבין הופעת סוגי סרטן שונים כמו סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד. יש להדגיש שכמות החומרים המסרטנים במזון תלויה בצורה בולטת באופן הכנת הבשר ובכמות המזון הצלוי הנצרך. ההבדלים  יכולים לעלות אפילו עד פי 5,000. השיטה הגרועה מבחינה בריאותית היא בישול הבשר בטמפרטורות גבוהות ובחשיפה ארוכה לחום, לדוגמא במנגל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה